Korėjiečių tankas „K2 Black Panther“ yra toks pažangus, kad gali šaudyti ir į lėktuvus - kaip jam tai pavyksta?  ()

Pietų Korėjos pagrindinis kovos tankas „K2 Black Panther“ tarnybą pradėjo tik 2014 metais. Tai yra visiškai naujas labai brangus tankas, pilnas pažangiausių technologijų. Bent jau popieriuje K2 yra vienas geriausių (ir brangiausių) tokio tipo tankų pasaulyje. Jis netgi gali šaudyti į lėktuvus, bet kaip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„K2 Black Panther“ yra vienas brangiausių tankų pasaulyje, tačiau tai yra normalu - ši mašina yra beveik visiškai nauja, todėl jos kūrimo išlaidos dar nespėjo atsipirkti. K2 turi du variklius (tik vienas iš jų iš tikrųjų varo tanką), 120 mm pabūklą, porą kulkosvaidžių ir hidropneumatinę važiuoklę. Žinoma, nemažą kainos dalį sudaro ir elektroninės sistemos bei jutikliai. Tačiau visų šių technologijų tikrai reikia ir jos suteikia didžiulį pranašumą - K2 gali pabūklu šaudyti į žemai skraidančius lėktuvus.

Įprastai tankai į lėktuvus nešaudo, nebent turi tam skirtą specializuotą raketinę ginkluotę. Lėktuvai skraido labai greitai, o tanko pabūklas sukiojasi pakankamai lėtai. K2 nėra išimtis - jo pabūklas taip pat nejuda labai greitai. Tačiau jis vis tiek gali bent jau pabandyti numušti žemai skrendantį lėktuvą. 

„K2 Black Panther“ bokštelio priekyje yra visas jutiklių tinklas. Čia slepiasi labai aukšto dažnio radaras, kuris veikia kartu su tradiciniais įrenginiais - lazeriniu atstumo matuokliu ir šoninio vėjo davikliu. Renkami duomenys yra analizuojami galingame kompiuteryje, kuris automatiškai seka taikinius 9,8 km atstumu. Termografinė kamera gerai veikia bet kokiomis sąlygomis - ekrane matomas taikinys taip ir nepasprunka ir K2 taikiklio. 9,8 km atstumas yra pakankamai didelis - jei lėktuvas artėja iš toliau, tankas gali į jį nusitaikyti ir paleisti šūvį.

Ta hidropneumatinė važiuoklė taip pat padeda. K2 gali kilstelėti tanko nosį į viršų (nuleisti galinę tanko dalį arčiau žemės). Tai padeda nusitaikyti į aukščiau esančius taikinius.

Būtent tai ir reikėtų pabrėžti - artimoje kovoje K2 į lėktuvus tikrai nešaudo, nes lėktuvai per greitai praskrenda pro šalį. Net ir idealiomis sąlygomis tokio šūvio sėkmės tikimybė nėra šimtaprocentinė. Viskas priklauso nuo įgulos veiksmų, naudojamos amunicijos, lėktuvo piloto susiorientavimo aplinkoje.

Didžiausi K2 privalumai - elektroninės sistemos. Šis tankas gali greitai prisitaikyti prie aplinkos, nusitaikyti ir paleisti šūvį. Elektroninės sistemos tarsi apjungia viską į vieną visumą - hidropneumatinę važiuoklę, labai aukšto dažnio radarą, termografinę kamerą, bokštelio ir pabūklo krypties valdymą, atstumo ir šoninio vėjo matuoklius. Būtent dėl to K2 kainuoja apie 9 milijonus dolerių ir yra vienas pažangiausių pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(116)
(6)
(110)

Komentarai ()