Kodėl šis revolveris atrodo taip keistai? Šis itališkas ginklas neįprastas ne tik išvaizda  ()

Revolveris yra klasikinis ginklas. Per visą istoriją jų pagaminta tikrai daug, tačiau dauguma jų iš principo yra labai panašūs vieni į kitus. Tuo tarpu šis nuotraukoje atrodo labai keistai - ar pastebite, kodėl jo dizainas toks neįprastas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - „Mateba MTR-8“. Šį revolverį išrado italų verslininkas ir inžinierius  Emilio Ghisoni. Akivaizdu, kad šis revolveris yra neįprastas dėl savo dėtuvės būgno vietos - jis sumontuotas priešais nuleistuką, o ne virš jo, kaip būna įprastai. Dėl to šis ginklas atrodo neįprastai ilgas ir galbūt net kiek negražus ar nepatogus.

Nepaisant ilgio, šis revolveris turi labai trumpą vamzdį. Didžiąją MTR ilgio dalį sudaro pats rėmas ir rankena, o vamzdis siekia vos kelis paskutinius centimetrus priešais dėtuvę. Daugelis mano, kad ilgas vamzdis yra reikalingas taiklumui, tačiau tai nebūtinai yra tiesa. Kokybiškas revolverio vamzdis gali užtikrinti reikiamą taiklumą net būdamas pakankamai trumpas. Juolab, kad MTR-8 buvo skirtas sportui, kuriame taiklumas yra pagrindinis rodiklis.

Ant ilgo „Mateba MTR“ rėmo sumontuoti taikikliai iš tikrųjų užtikrino puikų taiklumą. Padėjo ir tai, kad dėtuvė buvo sumontuota priekyje. Tai leido vamzdį sumontuoti žemiau, todėl atatranka nekėlė jo į viršų. Panašiu principu pagrįstas ir kito revolverio „Chiappa Rhino“ dizainas, kurį, beje, sukūrė tas pats Ghisoni. Žemiau sumontuotas vamzdis atatranką nukreipia tiesiai į ranką, todėl ginklas nešoka aukštyn, yra stabilesnis ir greičiau pasiruošia antram šūviui.

„Mateba MTR“ atveju stabilumą užtikrina ir sunki dėtuvė, kuri sveria priekinę ginklo dalį, neleisdama jai šokinėti. Dėtuvė, beje, gali būti labai didelė - priklausomai nuo kalibro, būgnai turėjo 8, 12 ar 14 lizdų šoviniams (atitinkamai šie revolveriai vadinti MTR-8, MTR-12 ir MTR-14). Kai dėtuvė yra priekyje, ji tiesiog mažiau trukdo ir gali būti didesnė. Žinoma, taip yra dėl to, kad MTR-8 buvo sportinis revolveris - didelės dėtuvės neleistų greitai ištraukti ginklo iš dėklo.

Tuo tarpu MTR rėmas buvo gana plonas ir plokščias, todėl būgno pasukimo mechanizmas buvo sumontuotas išorėje. Beje, įdomu ir tai, kad MTR turėjo integruotą šovinių laikiklį greitam dėtuvės papildymui. Tai buvo maža apvali plokštelė, kurią reikėjo užtaisyti iš anksto, o vėliau ją buvo galima įstatyti per sekundę. Be jos MTR-8 apskritai nešaudydavo, todėl greitas užtaisymas veikė tik tol, kol šaulys turėjo paruoštų šovinių laikiklių.

Nepaisant to, kad Ghisoni pagarsėjo pusiau automatiniais revolveriais, šis toks nėra. MTR buvo sukurtas greitojo šaudymo varžyboms, kurios turi griežtus reikalavimus. Gaiduko mechanizmas buvo sumontuotas tiesiai virš rankenos iš abiejų pusių - MTR tiko ir kairiarankiams, ir dešiniarankiams.

„Mateba MTR“ jau vien dėl savo dydžio greičiausiai nėra geriausias ginklas savigynai. Tačiau tie, kurie jį išbandė, teigia, kad jis yra labai taiklus ir patogus, o atatranką mažinantis dizainas yra labai efektyvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(4)
(20)

Komentarai ()