Kaip dūmai gali uždengti karinę techniką nuo infraraudonųjų spindulių taikiklių?  ()

Modernios karinės mašinos turi pažangias dūminės uždangos sistemas. Štai korėjiečių pagrindinis kovos tankas „K2 Black Panther“ gali paskleisti dūmus, kurie jį paslėps ne tik nuo akių, bet ir infraraudonųjų spindulių taikiklius turinčių ginklų. Tik kaip tai veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, pasislėpti nuo IR spindulių taikiklių yra labai sunku. Tankai turi variklius, kurie skleidžia šilumą. Įšyla ir važiuoklės dalys, vikšrai, naudojamo pabūklo ar kulkosvaidžių vamzdžiai. Modernūs IR taikikliai gali tai pastebėti, o tuomet išsisukti nuo tokią įrangą turinčių raketų būna labai sunku. Geriausia tam užkirsti kelią, todėl karinė technika vis dažniau naudoja specialias dūmines uždangas.

Nuo žmonių akių slepia praktiškai bet kokie tiršti dūmai, o štai IR spindulių taikiklių jie neapgauna - tam reikia specialių mišinių. Pavyzdžiui, kartais IR skydas sukuriamas iš raudonojo fosforo ir aliuminiu dengto stiklo pluošto degimo produktų. Pasklidęs aerozolis pasižymi puikiai IR spindulius dengiančiu dalelių dydžiu. Tokioje uždangoje yra ir nemažai anglies (grafito) dalelių, kurios dengia ir nuo lazerinių taikinių žymeklių. Problema tik ta, kad toks aerozolis labai greitai išsisklaido.

Kita galimybė - miglos uždanga. Vandens lašeliai neleidžia IR spindulių taikikliams pastebėti mašinos, ji taip pat būtų pridengta ir nuo 94 GHz radaro, tačiau plika akimi ji vis tiek būtų matoma. Galiausiai, galima naudoti ir žalvario užtaisus - vario (70 %) ir cinko (30 %) dalelės pasklinda ore ir taip pat tarnauja kaip nebloga uždanga.

Galiausiai, viskas priklauso nuo gamintojo pajėgumų. Skirtingi mišiniai pasižymi skirtingomis savybėmis. Kokios medžiagos naudojamos K-2 tanke, žinoma, nėra skelbiama. Tačiau greičiausiai tuose dūmuose yra nemažai metalo dalelių, anglies ir, galbūt, stiklo. Šiais laikais eksperimentuojama ir su įvairiais polimerais bei kitomis sintetinėmis medžiagomis. Svarbiausias faktorius - dūmų dalelių dydis. Štai minėtos žalvario uždangos dalelių skersmuo yra 1,7 µm, o storis - 80–320 nm.

IR spinduliuotę sekančių ginklų vis daugėja, tačiau tobulėja ir būdai nuo jos apsiginti. Šiuolaikiniai tankai jau turi ir ne vieną būdą dūmų uždangai paskleisti - taip lengviau prisitaikyti prie situacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()