Greičiausiai keisčiausias sovietų pistoletas VAG-73 - tik pažvelkite, kokiais šoviniais šaudė šis ginklas  ()

Vladimiras A. Gerasimenko 1972 metais sukūrė pistoletą, kuris vėliau buvo pavadintas VAG-73. Tai tikrai nėra pats gražiausias pistoletas pasaulio istorijoje. Nebuvo jis ir tobulas - „Makarov“ vietos jis neužėmė. Tačiau VAG-73 tikrai yra vienas keisčiausių sovietų ginklų per visą istoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VAG-73 - tai vienas iš pirmųjų automatinių pistoletų Sovietų sąjungoje. Įdomu tai, kad jį inžinierius sukūrė be vadovybės nurodymo ar oficialių reikalavimų naujam ginklui. Gerasimenko tiesiog manė, kad gali sukurti pistoletą, kuris šaudys labai greitomis serijomis. Dėl to šis 7,62 mm pistoletas turėjo 48 šovinių dėtuvę, kurioje slėpėsi neįprastai atrodantys šoviniai.

Gerasimenko manė, kad šaudymo greitį pavyks padidinti tik sukūrus naujo tipo šovinį. Jo dizainas buvo nusižiūrėtas nuo artilerijos sviedinių. Vietoje nedidelės kulkos šovinio tūtelėje, naujasis Gerasimenko šovinys turėjo pailgą kapsulę, kurioje ir buvo parakas. Kitaip tariant, VAG-73 šaudė bekapsuliniais šoviniais. Jie ginklą palikdavo greičiau, o atatrankos jėgos pakakdavo užtaisyti ir paleisti kitą šovinį.

Tos atatrankos buvo net per daug. Tam, kad šaudant serijomis ginklo vamzdis nepasisuktų į viršų, Gerasimenko į VAG-73 konstrukciją įterpė pneumatinį amortizatorių, kuris sugerdavo bent dalį atatrankos jėgos. Dėl to pistoletas buvo stabilesnis ir taiklesnis.

Ir tai dar ne viskas. VAG-73 turėjo automatinį užtaisymo mechanizmą. Tai reiškia, kad prieš šaudant nereikėjo patraukti gaiduko rankenėlės ar jokių kitų dalių - šaudyti buvo galima vos tik įstačius dėtuvę. Šiandien tai neskamba kaip didelė inovacija, bet anksčiau tai buvo išties įdomus sprendimas.

Tai kodėl VAG-73 neįsitvirtino? Viskas labai paprasta - tai buvo per daug sudėtingas ir brangus pistoletas. Jis svėrė 1,2 kg, kai tuo tarpu „Makarov“ svarstyklių rodyklę nustumdavo tik iki 730 g. Pastarasis ginklas jau seniai įrodė savo patikimumą, o ir tokių specializuotų šovinių jam nereikėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(59)
(7)
(52)

Komentarai ()

Susijusios žymos: