Kodėl šie kulkosvaidžiai turi tiek daug vamzdžių? (Video)  (1)

XIX amžiaus „gatlingai“ (angl. Gatling gun) – tai modernių kulkosvaidžių protėviai. „Šaudant automatine ugnimi, atsiranda vamzdžio perkaitimo problema. Tai yra, vamzdis nuo karščio prasiplečia, parako dujos veržiasi tarp kulkos ir vamzdžio, krenta kulkos greitis, graižtvos jos „neįsuka“ nėra atstumo, taiklumo etc“, – pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, ši problema buvo ir yra sprendžiama įvairiai: vamzdžiai aušinami vandeniu, oru arba yra tisiog keičiami.

„Gatlingo“ kulkosvaidis – tai keli besisukantys vamzdžiai, kurie keičia vienas kitą po kiekvieno šūvio. Taip pasiekiama milžiniška greitošauda (iki 6 000 šūvių per minutę), bet čia atsiranda kiti iššūkiai: vamzdžių sukimo pavara (iš pradžių buvo sukama rankomis, dabar tai daro elektros variklis) ir.... karalienė LOGISTIKA. Labai didėlės amunicijos sąnaudos“, – pasakoja karys.

Tačiau, pasak jo, „gatlingai“ turi ir savo nišą. „Kai reikia daug, greitai ir užtikrintai, ir ypač – judant dideliu greičiu“, – teigia D. Antanaitis ir priduria, kad šiuolaikiniai 30mm „gatlingai“ montuojami lėktuvuose A10, O pėstininkų „gatlingo“ atmaina yra „DillonAero“ gamybos 7,62 kalibro M134.

Lrytas.lt primena, kad pats „galtingo“, kaip kulksovaidžio atmainos, pavadiniams yra kilęs iš jo išradėjo Richardo Gatlingo pavardės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: