Paskutiniai D. Trumpo veiksmai sukėlė visišką sumaištį: tai kas dabar galima, o kas ne?  ()

Aukšto lygio JAV vyriausybės atstovas šios šalies Komercijos departamento darbuotojams šią savaitę nurodė, kad Kinijos įmonė „Huawei“ ir toliau lieka juoduosiuose sąrašuose, todėl visi jos veiksmai turi būti vertinami atitinkamai, nors šalies prezidentas Donaldas Trumpas savaitgalį ir buvo viešai pareiškęs, kad gniaužtai bus atlaisvinti ir JAV įmonės galės pardavinėti „Huawei“ savo produkciją, rašo naujienų agentūra „Reuters“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-07-04 Paskutiniai D. Trumpo veiksmai sukėlė visišką sumaištį: tai kas dabar galima, o kas ne?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį D.Trumpas nustebino verslo pasaulį pažadėdamas Kinijos vadovui Xi Jinpingui, kad leis JAV įmonėms pardavinėti savo gaminius bendrovei „Huawei Technologies Co Ltd.“.

Gegužės mėnesį „Huawei“ buvo įtraukti į JAV Komercijos departamento juodąjį sąrašą, kuriame esančios įmonės iš JAV bendrovių negali įsigyti jokios produkcijos iš JAV bendrovių. Esą, taip buvo padaryta dėl to, kad „Huawei“ veiksmai yra žalingi JAV nacionaliniam saugumui.

Šeštadieninis D.Trumpo pranešimas buvo savotiška alyvos šakelė Pekinui, kuria buvo siekiama atgaivinti įstrigusias derybas dėl prekybos susitarimo tarp JAV ir Kinijos. Tas pareiškimas labiausiai nudžiugino JAV mikroschemų gamintojus, kuriems labai svarbu išsaugoti iš „Huawei“ gaunamas pajamas: Kinijos įmonė yra didžiausia pasaulyje telekomunikacijų įrangos gamintoja, praėjusiais metais iš JAV įsigijusi komponentų už ne mažiau nei 11 mlrd. dolerių.

Tačiau tuo pačiu D.Trumpo pranešimas sukėlė ir sumaištį telekomunikacijų pramonėje bei JAV komercijos departamente – jie taip ir nesuprato, ką D.Trumpas norėjo pasakyti ir kokių veiksmų dabar galima arba negalima imtis.

Todėl pirmadienį Komercijos departamento darbuotojams buvo išsiųstas laiškas, kuriame Eksporto ribojimų biuro direktoriaus pavaduotojas Johnas Sondermanas išaiškino, kaip departamento agentai turėtų vertinti licencijavimo užklausas iš įmonių, siekiančių leidimo parduoti savo produkciją „Huawei“.

Visos šios užklausos turi būti vertinamos individualiai ir pažymėtos pastaba, nurodančia, kad „Ši įmonė yra juodajame sąraše. Susijusius licencijavimo klausimus vertinti pagal dalį 744“. Taip pat laiške cituojami įstatymų straipsniai, aprašantys veiksmus su juodojo sąrašo įmonėmis ir „atmetimo prezumpcijos“ licencijavimo politiką, taikomą prieš tokias įmones.

J.Sondermanas nurodė, kad bet kokie tolesni veiksmai vertinant visus prašymus leisti parduoti įrangą „Huawei“ turi būti vykdomi tik po konsultacijų su jo atstovaujamu skyriumi.

„Huawei“ vadovas Ren Zhengfei „Reuters“ korespondentams sakė, kad D.Trumpo pareiškimai yra „palankūs JAV kompanijoms“.

„Huawei taip pat nori tęsti produktų pirkimą iš Amerikos kompanijų. Bet nematytume daug poveikio tam, ką šiuo metu darome. Mes dabar susitelkę į savo pačių darbo atlikimą“, – komentare žurnalistams atsakė įmonės atstovas spaudai.

Su šia situacija susipažinęs asmuo sakė, kad J.Sondermano laiškas yra vienintelės iš vadovybės atkeliavusios veiksmų gairės, gautos po D.Trumpo savaitgalio pareiškimo. „Atmetimo prezumpcija“ reiškia, kad kiekvienas prašymas bus vertinamas labai griežtai ir dažniausiai leidimas parduoti nebus suteikiamas.

Kol kas nėra žinoma, ar Komercijos departamento darbuotojams bus išplatintos naujos veiksmų gairės, labiau atitinkančios D.Trumpo pareiškimo turinį ir kaip naujos gairės paveiktų licencijos gavimo paprastumą.

Baltųjų Rūmų patarėjas prekybos klausimas Peteris Navarro antradienį pažymėjo, kad vyriausybė leis „Huawei“ iš amerikiečių įsigyti „žemesnių technologijų“ lustus, kurie neturi įtakos JAV nacionaliniam saugumui.

JAV yra pateikę kaltinimus „Huawei“ dėl intelektinės nuosavybės vagysčių ir sankcijų Iranui pažeidimo.

Be to, aukšto rango JAV vyriausybės atstovai bando įtikinti JAV sąjungininkus nepirkti iš „Huawei“ bazinės 5G tinklų įrangos, nes, esą, įmonė šnipinėja savo klientus. „Huawei“ pastaruosius kaltinimus neigia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()