Baltarusijos startuolis ketina išleisti pirmąją pasaulyje intuityviąją klaviatūrą (Video)  ()

Baltarusijos startuolis „Clevetura LLC“ baigė kurti pirmąją pasaulyje intuityviąją klaviatūros sistemą – technologiją, kuri sujungia įprastą kompiuterio klaviatūrą, jutiklinį kilimėlį ir pelę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologijos kūrėjai ne tik suderino jutiklius su mygtukais, bet ir užtikrino automatinį ir sklandų perėjimą tarp teksto rinkimo ir kursoriaus valdymo režimų. Pirmoji pasaulyje intuityvioji klaviatūra „Click&Touch“, paženklinta „Prestigio“ logotipu, rinkoje pasirodys rugpjūčio pabaigoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Clevetura“ technologijos esmė – klavišuose įtaisyti jutikliai, todėl teksto rinkimo ir žymeklio valdymo režimai vienas kitu keičiami automatiškai ir sklandžiai. Intuityvios klaviatūros veikimo principas yra unikalus palyginus su kitais įtaisais, pavyzdžiui, nešiojamaisiais kompiuteriais ar klaviatūromis, kurios naudojamos su atskiru jutikliniu kilimėliu. Šio įrenginio klavišai į judesius reaguoja lygiai taip kaip jutiklinis kilimėlis ar pelė. Rinkti tekstą, slinkti vaizdą ar keisti žymeklio vietą galima neperkeliant rankos.

Vienas režimas kitu pakeičiamas automatiškai. Šią funkciją atlieka įmontuotasis mikrovaldiklis, iš karto atpažįstantis ir apdorojantis kiekvieno prisilietimo ir brūkštelėjimo informaciją. Dirbant apie režimus galvoti nereikia, nes sistema atpažįsta atliekamus veiksmus. Šios sistemos unikalumas ir išskirtinumas – tai intuityvus įtaiso veikimas ir visiškai nauja bei patogi darbo patirtis.

„Atskiro jutiklinio kilimėlio klaviatūroje nebereikia, nes jo funkcijas atlieka patys klavišai. Žymekliui valdyti ar kitiems veiksmams atlikti paprasčiausiai braukite per juos pirštu. Taip dirbti yra patogu, funkcionalu ir sutaupoma laiko, nes nereikia nuolat keisti rankos padėties. Tai yra visiškai naujas darbo kompiuteriu principas, nes nebereikia galvoti apie prijungtus įtaisus – viskas atliekama intuityviai“,– pasakoja „Clevetura“ dalininkai Valentin Sokol ir Mikhail Krupenkov.

Technologija skirta vienu metu atlikti po kelis spustelėjimo, lietimo ar kitus veiksmus. Tai reiškia, kad galima naudoti visus įprastinius valdymo veiksmus, įskaitant vaizdo mastelio keitimą, braukimą norint perjungti virtualiuosius darbalaukius ir slinkimą dviem pirštais.

Sistema gali paspartinti darbą, ypač jei vienu metu reikia naudoti ir klaviatūrą, ir pelę. Įsivaizduokite, kad rašote svarbią žinutę ir kažkas jums paskambina programoje „Skype“. Jei naudojatės pele arba jutikliniu kilimėliu, jums reikia pakeisti rankos padėtį, paslinkti žymeklį, paspausti atsisakymo mygtuką ir parinkti žinutės langą. Su „Clevetura“ skambutį atmesti galima vos vienu judesiu. Šis valdymo principas yra ypač sklandus, nes nereikia galvoti apie įvesties įtaisus.

Baltarusų startuolis „Clevetura“, kuriam priklauso teisės į šią technologiją, jau keletą metų veikia Baltarusijos aukštųjų technologijų parke. Į šį projektą investavo kontroliuojančiosios bendrovės ASBIS ir įmonės „Prestigio“ steigėjas Sergey Kostevich. Kad idėja virstų komerciniu prototipu, prireikė trejų metų. Dabar kūrėjai siekia gauti šios technologijos patentą.

„Šio startuolio nauda ir intuityviosios klaviatūros perspektyvomis tikėjome nuo pat pradžių. Tai yra įdomus ir lengvai išplečiamas projektas. Labai svarbu naudotojus supažindinti su šia technologija ir pademonstruoti jos funkcionalumą. Esame giliai pasinėrę į šį startuolį. Kalbu ne tik apie investicijas. Naująją technologiją reklamuojame tarptautinėje rinkoje. Šis įtaisas ir jo technologija turi potencialą“,– sako investuotojas Sergey Kostevich.

„Clevetura“ įtaisų gamyba pradedama liepą. Prekės ženklu „Prestigio“ paženklintą klaviatūrą „Click&Touch“ bus galima įsigyti rugpjūčio pabaigoje. Iki metų pabaigos planuojama pagaminti apie 100 000 šių įtaisų.

Trimis „Bluetooth“ kanalais ir C tipo kabeliu per USB jungtį prie klaviatūros vienu metu galima prijungti daugiausia penkis įrenginius. Be to, per viršutinę klavišų eilę braukiant pirštu į kairę ir dešinę galima reguliuoti garsumą arba pereiti prie tolesnės ar ankstesnės leidžiamo vaizdo įrašo vietos. Įtaiso nuostatas koreguoti ir jo programinę aparatinę įrangą atnaujinti galima mobiliąja programėle. Klaviatūra yra lengva ir ergonomiška, nes joje numatyta vieta plaštakoms atremti.

Įtaisu prekiauti bus pradedama NVS ir Baltijos šalyse – Baltarusijoje, Rusijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, Kazachstane, Estijoje ir Latvijoje. Vėliau klaviatūrą bus galima įsigyti ir kitose šalyse.

Šis gaminys galėtų sudominti pirkėjus, kurie vertina naujausias technologijas ir turi išmaniuosius televizorius. Be to, klaviatūra gali būti naudinga verslo paslaugas teikiančioms įmonėms, ypač jei pristatomuosiuose ar edukaciniuose renginiuose reikia dideliuose ekranuose valdyti informacinį turinį.

„Remti talentingus žmones ir perspektyvius projektus yra vienas iš aukštųjų technologijų parko pagrindinių tikslų. ATP bendrovės sukuria vis daugiau produktų, kurie naudojami visame pasaulyje. Visada malonu, kai mūsų parke nuo nulio pradėti baltarusų startuoliai pelno tarptautinį pripažinimą. Mes ir toliau remsime startuolių projektus“,– sakė ATP direktorius Vsevolod Yanchevsky.

Išorinė klaviatūra yra ne vienintelė „Clevetura“ technologijos taikymo sritis. Kūrėjai svarsto, kaip galėtų savo žinias ir idėjas pritaikyti kuriant kitus įrenginius, įskaitant nešiojamuosius kompiuterius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: