Skamba neįtikėtinai, bet tyrimas rodo, kad po 20 metų AMD aplenkė „Intel“  (6)

Prieš kelias savaites skaitmeninėms pramogoms skirtoje parodoje E3 pristatyta AMD procesorių staliniams kompiuteriams linija „Ryzen 3000“ dar iki prekybos pradžios atrodė neįtikėtinai patraukliai: pagal visus techninius parametrus atrodė, kad jie gali sėkmingai konkuruoti su „Intel“ procesoriais bet kurioje kainos pozicijoje, tašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienintelis klausimas, dėl kurio buvo galima sudvejoti – ar šališkus AMD pateiktus našumo skaičius sugebės atkartoti nepriklausomi apžvalgininkai?

Lyginant du procesorius būtina vertinti tris esminius kriterijus: kainą, našumą ir energijos sąnaudas. Pagal vieną iš šių trijų kriterijų laimėti ganėtinai paprasta. Pavyzdžiui, „Piledriver“ procesorių kartos laikais „AMD FX-9590“ galėjo šiek tiek aplenkti „Intel i7-4770“ pagal daugelio branduolių našumą. Tačiau AMD procesorius buvo brangesnis nei „Intel“ ir vartojo nepalyginamai daugiau energijos.

Praėjusiais metais, išleidus „AMD Ryzen 2000“ procesorių seriją, pajėgumai tapo beveik vienodi: lyginant „AMD Ryzen 7 2700“ su „Intel i7-8700“, pastarasis procesorius laimėjo pagal našumo kriterijų, o energijos sąnaudos buvo daugiau ar mažiau vienodos, tačiau AMD turėjo didžiulį kainos pranašumą. Galima teigti, kad jau tų procesoriaus kartų kovoje abu technologijų milžinai buvo vienodo pajėgumo. Nors jeigu vienintelis vartotoją dominantis rodiklis yra našumas, tuomet peršokus prie „AMD Threadripper 2950x“ procesoriaus pasiekiamas pranašumas šioje srityje. Tuo pačiu stipriai pralaimint prieš „Intel“ kainos ir energijos sąnaudų požiūriu.

O dabar, išleidus naująją „Ryzen 3000“ procesorių seriją, padėtis kardinaliai pasikeitė. Naujasis AMD taikomas 7 nm gamybos procesas suteikė galimybę padidinti našumą tiek, kad galima mesti iššūkį „Intel“ tuo pačiu nenuklystant į tokias energijos sąnaudų lankas, kurios labiau tinkamos ne procesoriui, o suvirinimo aparatui. Ir pirmieji procesoriai jau yra gabenami prekybininkams.

Tuo tarpu profesionalūs kompiuterių komponentų apžvalgininkai – „Tom's Hardware“, „PCWorld“, „Gizmodo“ ir kiti – platina savo bandymų rezultatus bei vertinimus. Visiems jiems bendrais bruožais būdinga viena savybė: parodoje E3 demonstruoti AMD skaičiai iš esmės nesikeičia. Tad „Intel“ iš tiesų atsidūrė labai neįprastoje situacijoje: pirmą kartą per 20 metų žmonėms, ieškantiems lyderio pagal našumo, pagal kainos, ir pagal energijos sąnaudų kriterijus, rekomenduojama pažvelgti į AMD procesorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(78)
(2)
(76)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: