Kuo ypatingas senovės egiptiečių kardas? Kodėl jo tokia keista forma?  (3)

Pažvelkite į šį kardą. Akivaizdu, kad tokia įmantri forma nebuvo labai lengvai suformuojama. Tai kodėl tada jis taip atrodė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - khopešas - Senovės Egipto ir Kanaano kardas, pradėtas naudoti dar 2500 metais prieš mūsų erą. Greičiausiai tai yra dar senesnis ginklas. Pirmosios jo versijos buvo gaminamos iš bronzos, vėliau, Naujosios Karalystės laikotarpiu khopešai jau gaminti iš geležies.

Khopešo pavadinimas reiškia jaučio koja. Toks pavadinimas, žinoma, pasirinktas dėl šio ginklo formos. Tačiau ši forma nebuvo nusižiūrėta nuo gamtos.

Khopešo forma ir yra tai, kas šį ginklą paverčia unikaliu. 50-60 cm ilgio ginklas yra nukaldintas iš vientiso metalo - netgi jo rankena yra pagaminta iš to paties metalo, kaip ir ašmenys. Khopešo forma išsivystė iš karinių kirvių ir pjautuvų - šis ginklas yra kažkas tarp kirvio, pjautuvo ir kardo. O pačiame gale, kaip matote, yra neblogas kablys.

Įdomu tai, kad nemažai khopešų nebuvo aštrūs - jie buvo nukaldinti kaip buki ginklai. Tuo tarpu kiti būdavo galandami tik iki priekinės kablio dalies - pats ginklo galas niekada nebuvo aštrus. Khopešai plačiausiai buvo naudojami iki maždaug 13-ojo amžiaus prieš mūsų erą, vėliau - žymiai rečiau.

Galiausiai, svarbu paminėti ir tai, kad khopešas nebuvo praščioko ginklas - juos nešiojo ir faraonai. Patys brangiausi buvo puošiami ornamentais ir niekada nebuvo naudojami mūšiuose. Nemažai khopešų buvo surasta faraonų ir kilmingųjų kapuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(57)
(-39)

Komentarai (3)