Lietuvių idėja šokiravo: žaidimo pristatyme taikiniu tapo Vilniaus taboras  ()

„Neįtikėtina, kaip galima taip žemai kristi. Viena kompiuterinius žaidimus kurianti įmonė naudoja Vilniaus Kirtimų gyvenvietėje gyvenančius romus kaip taikinius savo žaidimuose. Žaidimo reklamoje naudojami TIKRI vaikų ir suaugusių žmonių atvaizdai“ – rašoma Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTC) „Facebook“ paskyroje paskelbtame įraše.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prie įrašo prisegami vaizdai, kurie, kaip galima spėti, yra ekrano nuotraukos iš „Facebook“ reklamų, reklamuojančių lietuvių kuriamą naršyklinį žaidimą „Gangsters.lt“.

Pateikiamuose vaizduose matyti Vilniaus kirtimų taboro aplinka su įmontuotu kompiuteriu pieštu šturmo šautuvu, sudarant įspūdį, kad žaidėjas taikose į tabore esančius žmones. Vienoje iš pateikiamų ekrano nuotraukų matomi ir tabore esantys vaikai.

„Esame įsitikinę, kad tokiu elgesiu net tik žeminamas romų bendruomenės orumas, tačiau ir normalizuojamas smurto naudojimas romų atžvilgiu. Dėl šio atvejo turėtų būti pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl neapykantos kurstymo. Taip pat tyrimą turėtų pradėti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba dėl asmenų diskriminacijos parduodant prekes ir paslaugas“, – „Facebook“ rašo LŽTC atstovai. Jie taip pat atkreipia dėmesį, kad net jei ir nuotraukos gautos teisėtai, „tai automatiškai nesuteikia teisės naudoti žmonių atvaizdo komercinės reklamos tikslais“.

„Labai tikimės, kad šį elgesį įvertins Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba bei Lietuvos Respublikos prokuratūra“, – apibendrina LŽTC.

Remiantis Lrytas.lt turima informacija, vienoje Lietuvos kompiuterinių žaidėjų „Facebook“ grupėje jau buvo kilę įtarimų projekto, tuomet besivadinusio „Reketas.lt“, „Rajonas.lt“ ir „Banditai.lt“ skaidrumu (visi šie adresai dabar veda į gangsteriai.lt) – internautai įtarė, kad tai yra projektas, kurio tikslas pasipinigauti abejotinais būdais, taip pat žaidimo kūrimui naudojant ir abejotino saugumo platformą. Grupėje išreiškus pastabas žaidimo kūrėjui, šis pradėjo įžeidinėti ir elgtis neadekvačiai.

Buvo taip pat pastebėta, kad žaidime naudojama iš kitų kompiuterinių žaidimų (spėjamai, nelegaliai) perimta kompiuterinė grafika bei iliustracijos.

„Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija smerkia šį rasinės neapykantos kurstymo aktą ir žaidimo Gangsteriai.lt kūrėjus, neetiškai reklamuojančius savo produktą ir tokiu būdu kenkiančius Lietuvos žaidimų industrijos reputacijai“, – skelbia Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija.

Prokuratūra pradėjo tyrimą

Generalinė prokuratūra informavo, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 bei 3 dalis dėl galimo neapykantos kurstymo reklamuojant internetinį žaidimą.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus Lietuvos žmogaus teisių centro pranešimą, kuriame teigiama, kad socialiniame tinkle „Facebook“ buvo pastebėta internetinio žaidimo reklama, kuriai naudojamos nuotraukos su galimai realiai egzistuojančių vaikų bei suaugusiųjų, priklausančių vienai tautinei bendruomenei, veidais ir jų gyvenamosios aplinkos vaizdais“, – rašoma pranešime.

Generalinė prokuratūra komentuoja, kad nuotraukos kuria įspūdį, jog į jose užfiksuotus žmones taikomasi iš šaunamojo ginklo. Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės Birutės Sabatauskaitės pasirašytame pranešime nurodoma, kad tokie vaizdai ir jų platinimas skatina smurtą, patyčias, panieką ir diskriminaciją tautybės pagrindu, ką, B. Sabatauskaitės nuomone, liudija ir išplatintus vaizdus lydintys komentarai.

Kontroliuoti bei organizuoti šį ikiteisminį tyrimą pavesta Kauno apygardos prokuratūrai.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio „Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę“ 2 dalyje nustatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

To paties straipsnio 3 dalyje nustatyta, kad tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.​

Žaidimo kūrėjai atsiprašė

Pirmadienio popietę žaidimo „Facebook“ paskyroje pasirodė žaidimų kūrėjų įrašas, kuriame jie atsiprašo ir bando aiškinti situaciją.

„Labai norime atsiprašyti romų tautybės žmonių, dėl klaidinančios ir įžeidžiančios reklamos. Mūsų žaidime nėra nieko bendro su romais. Žaidime nėra net šaudoma. Reklama buvo iškarto sustabdyta ir pašalinta vos tik sužinojus apie jos turinį“, – rašoma pranešime ir kaip įrodymas pateikiama iliustracija, kurioje šįkart nematyti jokių šautuvų.

Nors pačiame žaidime smurto konkrečiai prieš romus ir nėra, jo užduotys neatrodo labai sutampančios su tradicine morale: čia žaidėjas virtualiame Lietuvos mieste skatinamas smurtauti ar pardavinėti alkoholį nepilnamečiams, taip pat vykdyti kitas virtualias nusikaltėliškas veiklas.

Žaidimo svetainėje įspėjimų, kad „Gangsteriai.lt“ gali būti netinkamas nepilnamečiams, nėra. Taisyklėse tik nurodyta, kad „žaidėjas supranta, jog visa esanti žaidime informacija pateikta juoko forma ir tokios žaidimo užduotys kaip „Užgrobti Lėktuvą“ nėra agresijos kurstymai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(11)
(-2)

Komentarai ()