Moderniausias mūsų laikų karinis bombonešis: itin slaptoje bazėje prasideda pirmasis B-21 surinkimas  ()

„Northrop Grumman B-21 Raider“ turėtų pradėti tarnybą jau 2025-aisiais. B-21 prisidės prie B-1, B-2 ir B-52 strateginių bombonešių, o galiausiai juos ir pakeis. Įdomu tai, kad naujojo bombonešio dar net nesame matę, nors jo surinkimas jau ką tik prasidėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei bus laikomasi nustatyto tvarkaraščio, B-21 turėtų pakilti pirmam skrydžiui per artimiausius porą metų. Projektas pradėtas dar 2014 metais. Naujas bombonešis turėtų padėti JAV išlaikyti stipriausias strateginių bombonešių pajėgas pasaulyje, kuriame Rusija ir Kinija jau vykdo panašius projektus. B-21 bus panašus į B-2 - tai bus skrendančio sparno lėktuvas su giliai sumontuotais varikliais ir jokių vertikalių paviršių.

B-2 vis dar yra labai pajėgus strateginis bombonešis, galintis gabenti tiek tradicinius, tiek branduolinius sprogmenis. Pirmam skrydžiui B-2 pakilo dar 1989 metais ir tai yra moderniausias mūsų laikų karinis bombonešis. Tačiau kitos šalys jau vejasi, o naujos technologijos, išvystytos kuriant tokius lėktuvus kaip F-22 ir F-35, galėtų suteikti dar didesnį pranašumą naujam bombonešiui.

Blogiausia tai, kad apie šį paukštį negalime papasakoti beveik nieko - viskas yra įslaptinta ir taip bus dar kelis dešimtmečius. Apie B-2 irgi žinome nedaug. Kita vertus, tikimasi, kad B-21 bus parodytas žmonės, net jei kabina bus uždengta, o apie galimybes niekas nebus kalbama.

„Northrop Grumman“ jau pradeda „B-21 Raider“ surinkimą. Lėktuvas bus gaminamas JAV karinių oro pajėgų gamykloje 42. Tai - itin slapta bazė, kurioje gimė ir B-2. Pats faktas, kad buvo pranešta apie B-21 surinkimo pradžią, yra gana įdomus. Kodėl apie tai kalbama, jei lėktuvas yra toks slaptas?

Na, ir, žinoma, verta paminėti keletą spekuliacijų. Manoma, kad B-21 bus šiek tiek mažesnis už B-2. Jis naudos „ Pratt & Whitney F135“ pagrindu sukurtas jėgaines, tačiau nepasieks garso greičio. Garso greičio nesiekia ir kiti strateginiai bombonešiai, nes taip būtų kuriamas nereikalingas triukšmas. Tuo pačiu bus kuriamas ir dar vienas naikintuvas - ilgo nuotolio palydovas B-21 bombonešiui, kuris apgintų didįjį paukštį nuo priešo priešlėktuvinės gynybos.

Kol kas Karinės oro pajėgos galvoja apie 80-100 tokių bombonešių, tačiau greičiausiai jų bus įsigyta bent 45-75 daugiau. Galiausiai B-21 pakeis ir senstančius B-52, kurie tarnaus iki 2050-ųjų, o galbūt ir dar ilgiau, ir B-1, ir B-2. Manoma, kad vienas B-21 kainuos apie 656 milijonus dolerių - mažiau nei B-2, tačiau tas bombonešis neturėjo iš ko semtis įkvėpimo ir technologijų. B-21 kuriamas remiantis ištobulintomis STEALTH galimybėmis, varikliais, radarais ir kita įranga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(4)
(45)

Komentarai ()