JAV kariniai laivai taip bijo elektroninio šnipinėjimo, kad tarpusavyje bendrauja Antrą pasaulinį karą menančiu metodu  ()

Modernios technologijos, žinoma, suteikia daug plačių galimybių. Jau vien bendravimą jos stipriai palengvina. Kita vertus, elektroniniai komunikacijos kanalai yra pažeidžiami, todėl žinutes JAV karo laivai kartais perduoda juokingais senamadiškais būdais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų karinės jūrų pajėgos, kaip ir kitos kariuomenės rūšys, privalo vertinti kibernetinį komunikacijų linijų saugumą. Tai, kas dabar suteikia didžiulį pranašumą ir patogumą, karo sąlygomis gali virsti pažeidžiamiausia pajėgų vieta. Vaizdo konferencijos, pokalbiais, elektroninės žinutės, radio komunikacija - į viską šiais laikais gali įsibrauti priešo ausys. Nors komunikacijos technika tobulėja, neatsilieka ir šnipinėjimo technologijos. Bet yra išeičių - idėjų galima pasiskolinti iš istorijos vadovėlių.

Antrojo pasaulinio karo metu kartais žinutės tarp karo laivų buvo perduodamos tiesiogiai. Tai yra, jos būdavo mėtomos iš lėktuvų ar plukdomos kateriais. Šiais laikais šį darbą galima atlikti sraigtasparniais. Štai praeitą savaitę vadovybės žinutė desantiniam karo laivui „USS Boxer“ buvo pristatyta „MH-60S Sea Hawk“ sraigtasparniu. Prisiartinęs orlaivis net netūpė ant sraigtasparniams pritaikyto laivo denio - žinutė buvo tiesiog numesta iš oro. Ir tai - jau patvirtintas saugus informacijos perdavimo metodas.

Na gerai - santykinai saugus. Mūšio salygomis taip perduoti informacijos gali ir nepavykti, jei priešas bus ginkluotas priešlėktuviniais ginklais. Tačiau jei tokius informacinius maišelius kariai gebėdavo perduoti 1942 metais, kodėl negali dabar?

Iš tikrųjų, naujieji pupų maišai (taip vadinami informacijos perdavimo paketai) netgi buvo sukurti pagal Antrojo pasaulinio karo laikų maišų išmatavimus. Nors dabar ši priemonė nėra naudojama labai plačiai, ji išliks laivyno arsenale ir gali būti naudojama pagal poreikį. Pats paketas, žinoma, yra atsparus vandeniui, tame yra ir svarmuo, kuris užtikrina, kad maišelis nukris tiesiai ir nebus paveiktas vėjo. Prie tokio siuntinio galima tvirtinti ir plūdurą, jei to prireiktų.

Tai nėra vienintelė senovinė technologija, sugrąžinta kaip atsakas į elektroninės karybos grėsmes. 2016 metais buvo paskelbta, kad laivynas iš palėpių traukia sekstantus - įrankius navigacijai pagal žvaigždes. Jie nenaudojami jau labai ilgą laiką, nes GPS yra kur kas tikslesnė ir patogesnė technologija. Tačiau GPS signalai irgi gali būti blokuojami, o ir patys palydovai nėra apsaugoti nuo ateities ginklų. Kartais senos technologijos yra saugesnės jau vien savo paprastumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(2)
(37)

Komentarai ()