Į teismą padavė „Tesla” dėl gaisrą sukėlusių saulės elektrinių: kas vyksta ir kaip to išvengti? (Video)  ()

Jungtinėse Amerikos Valstijose „Wallmart” ir „Amazon” padavus į teismą „Tesla” dėl gaisrą sukėlusių saulės elektrinių, kilo diskusija apie saulės elektrinės pavojus ir gaisrų priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašiu metu Lietuvoje publikuota informacija, jog saulės elektrinės iš esmės nėra degios, o įrangos kaina įtakos gaisrams neturi.

Pasak informacijos JAV spaudoje, tyrėjai įvykusius „Wallmart” ir „Amazon” gaisrus aiškina prasta projektavimo, sumontavimo ir modulių jungiamųjų dalių kokybe.

Ekspertai Lietuvoje komentuoja, jog svarbiausias saulės elektrinės saugumą lemiantis elementas yra įtampos keitikliai-inverteriai.

„Labai svarbu, kad visi elektrinės komponentai būtų kokybiški ir tinkamai sumontuoti, tačiau viena esminių saulės elektrinės dalių, į kurių kokybę reikia investuoti, yra srovės keitikliai, turintys papildomas apsaugos funkcijas ir galintys pilnai išjungti grandines vos tik kilus problemai. Visada rekomenduojame rinktis inverterius su optimizatoriais, turinčiais aukštos įtampos atjungimo funkciją. Tokia įranga užtikrina, kad įvykus kurios nors elektrinės dalies gedimui bus apsisaugota nuo gaisro”, – teigia komercinių saulės elektrinių vystytojų „I+D Energias Lietuva” technikos direktorius Darius Vaicenavičius.

Inverteriai su optimizatoriais iš karto atjungia modulius nuo grandinės atjungus pastatą nuo elektros tinklų, inverteriams išsijungus ar kai užfiksuojama aukštesnė nei 85 laipsniai temperatūra.

Specialistas pabrėžia, jog yra būtina apgalvoti saulės elektrinės saugumo aspektus tiek ruošiantis įrengti, tiek jau sumontavus elektrinę.

„Nors saulės elektrinių gaisrai nėra dažni, jie yra pavojingi, ypač, kai elektrinė sumontuota ant stogo. Dėl aukštos įtampos ir srovės stiprumo, saulės elektrinių gaisro gesinti pilant vandenį ar putas tiesiogiai ant modulių labai pavojinga ir neveiksminga. Paprastai prasidėjus gaisrui pirmiausia išjungiamas elektros energijos tiekimas pastatui, o tik tada pradedama gaisro slopinimo operacija. Vis tik, kai yra sumontuotas standartinis inverteris, nuo modulio iki inverterio lieka pavojinga 800V ir didesnė įtampa”,  – sako D. Vaicenavičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()