7 faktai apie „Google“ - žaidimai, milžiniška įtaka ir kaip net klaidingi keliai veda į „Google“ kiemą  ()

„Google“, kurį Lietuvos kalbininkai leidžia vadinti tiesiog guglu, šiandien sukanka 21 metai. Būtent tiek laiko praėjo nuo tada, kai kompanija buvo oficialiai įregistruota ir pradėjo veiklą. Visgi jos ištakos dar senesnės, o istorija ne mažiau įdomi nei darbuotojų sugalvoti ir paslėpti pokštai, triukai bei žaidimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Internetu naudojasi 4,5 mlrd. žmonių visame pasaulyje ir absoliuti dauguma jų puikiai žino „Google“, o kai kuriems šis vardas yra tapęs viso interneto sinonimu. Šio prekės ženklo vertė, „Forbes“ vertinimu, siekia įspūdingus 167,7 mlrd. dolerių, vertingesnis už ją yra tik „Apple“. Ir nors daugelis „Google“ tapatina su interneto paieška, iš tiesų jo veikla apima kur kas daugiau sričių, pradedant namų elektronika, programine įranga ir baigiant autonominiais automobiliais“, – sako „Telios“ produktų ir paslaugų plėtros vadovė Elina Dapkevičienė.

Ji pristato 7 netikėtus faktus apie „Google“:

Atsitiktinė įkūrėjų pažintis. Nors „Google“ oficialiai veiklą pradėjo 1998 m. rugsėjo 4 d., kompanijos įkūrėjai Larry Page‘as ir Sergey Brinas susipažino dar 1995-aisiais. Jie susidraugavo po to, kai Sergey buvo patikėta aprodyti Stanfordo universiteto apylinkes naujam studentui Larry. Vaikinai nusprendė sukurti naujos kartos interneto paieškos variklį, kurį iš pradžių pavadino „Backrub“, o 1997-aisiais pervadino į „Google“ pagal matematikos terminą „googol“, kuris reiškia vienetą su 100 nulių.

Istorinė „Yahoo“ klaida. 1997 m. Sergey ir Larry siūlė parduoti „Google“ už 1 mln. dolerių sumą, šį pasiūlymą gavo ir tuometinė interneto paieškos milžinė „Yahoo“, tačiau pasiūlymas buvo atmestas. 2002 m. jau pati „Yahoo“ siūlėsi nusipirkti „Google“ už 3 mlrd. dolerių, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo.

(Ne)kintantis logotipas. „Google“ logotipas nuo 1998 m. menkai tepasikeitė, tiesa, 1998–1999 m. jis buvo su šauktuku. Užtat interneto paieškos lankytojus dažnai stebina vadinamieji „doodles“ – žaismingi logotipai, primenantys svarbias datas, įvykius, žmones ir kitus dalykus. Pirmąkart toks pakeitimas buvo atliktas 1998 m. rugpjūtį, kai Sergey ir Larry išvyko į festivalį „Burning Man“. Ant logotipo jie nupiešė festivalio simbolį, žmogeliuką iškeltomis rankomis, tokiu būdu pranešdami lankytojams, kad biure nieko nėra ir jie negalės pasirūpinti sistemos gedimais.

Pirmąjį išskirtinai Lietuvai skirtą „doodle“ logotipą „Google“ parodė 2008 m. liepos 6-ąją, minint Valstybės dieną. Nuo tada kompanija ne sykį sveikino Lietuvos žmones su ta pačia Valstybės diena, Nepriklausomybės atkūrimu, Baltijos kelio metinėmis ir kitomis progomis.

Prie rekvizitų – žmonių užklausos. Veiklą Lietuvoje „Google“ oficialiai pradėjo 2015 m. kovą, kai buvo įsteigta kompanija „Google Lithuania“. Šiuo metu joje dirba 8 žmonės, tiesa, oficialaus puslapio ji neturi, todėl pagalbos lietuvių kalba ieškantys žmonės ieško kitokių būdų kreiptis į įmonę. Pavyzdžiui, vienoje rekvizitų svetainėje galima rasti beveik šimtą „Google“ atstovams skirtų užklausų, pradedant klausimais, kaip pakeisti slaptažodį, panaikinti paieškos rezultatus, ir baigiant reikalavimais grąžinti pinigus už pirkinius „Google Play“ parduotuvėje.

Net suklydę pateksite į „Google“. „Google“ priklauso ne tik interneto domenas Google.com, bet ir dažniausiai klaidingai įvedami pavadinimo variantai, tokie kaip Gooogle.com, Gogle.com ir Googlr.com. Tiesa, tokius lietuviškus domenus (t. y. su pabaiga .lt) spėjo įsigyti kiti, taigi jie nukreipia ne į paieškos svetainę.

Milžiniška įtaka. 2013 m. rugpjūčio 16 d. sutriko „Google“ veikla – svetainė buvo nepasiekiama 5 minutes. Tuo metu pasaulinis interneto srautas nukrito 40 proc. Belieka tik spėlioti, kas būtų šiandien, jei tokia situacija pasikartotų. Ir tikėtis, kad tai nenutiks.

Pokštai ir žaidimai. Jų „Google“ apstu, pavyzdžiui, jei į paieškos laukelį įrašysite „do a barrel roll“ (be kabučių), paieškos puslapis apsivers; jei ieškosite „find Chuck Norris“ ir paspausite „Man sekasi!“ mygtuką, „Google“ praneš, kad Čako Noriso nereikia ieškoti – jis pats jus atras.

Taip pat „Google“ paieškoje galite žaisti įvairius žaidimus: paieškoje įveskite „Solitaire“, „Pacman“, „Google Snake Game“, „Zerg Rush“ arba „Atari Breakout“ (pastarasis įsijungia perėjus į paveikslėlių paiešką).

Dar vieną žaidimą galite rasti „Chrome“ interneto naršyklėje. Atsijunkite nuo interneto ir pabandykite nueiti į kokį nors tinklalapį, o kai ekrane pamatysite dinozaurą, spustelkite tarpo mygtuką (Spacebar) arba, jei naudojatės telefonu, paspauskite ant dinozauro – jis pradės bėgti, o jums reikės šokinėti per kaktusus. Smagaus žaidimo!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()