Japonų pagrindinis kovos tankas „Type 10“ vienoje srityje aplenktų ir patį amerikiečių „Abrams“  ()

Japonų pagrindinis kovos tankas „Type 10“ tarnauja jau nuo 2012 metų. Jis buvo kuriamas turint omenyje karybą pačioje Japonijoje, todėl yra santykinai lengvas, siauras ir, žinoma, aprūpintas moderniomis technologijomis. „Abrams“ tankas yra senesnis ir sunkesnis, bet turi žymiai galingesnį variklį. Tiesa, traukos lenktynių trasoje „Type 10“ amerikiečių galiūną galėtų ir aplenkti, bet reikėtų pasitelkti vieną gudrybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Type 10“ turi didelį keturių taktų V8 dyzelinį variklį, išvystantį 1200 arklio galias. Pilnai ginkluotas ir paruoštas mūšiui šis tankas sveria 48 tonas - žymiai mažiau nei „Abrams“, kuris svarstyklių rodyklę nustumia iki pat 65 tonų padalos. Kita vertus, „Abrams“ turi 1500 ag variklį. Kaip manote, kuris tankas yra greitesnis?

Abiejų šių karinių mašinų greitis yra ribojamas dirbtinai, taip saugant mechaninius komponentus nuo susidėvėjimo ir įgulas nuo jų pačių kvailumo. „Abrams“ gali pasiekti 67 km/val. greitį (be ribotuvo jis važiuotų žymiai greičiau), o štai „Type 10“ gali įsibėgėti iki 70 km/val. Tiesa, nereikėtų įdėti daug darbo, kad „Abrams“ greitis pakiltų iki 80 km/val. Tačiau „Type 10“ turi vieną būdą ne šiaip aplenkti „Abrams“ tanką, bet jį tiesiog palikti dulkėse už savęs.

Jei į traukos lenktynių trasą stotų „Type 10“ ir „Abrams“, japonams reikėtų paprašyti, kad lenktynės vyktų važiuojant atbulomis. Taip „Abrams“ tankas gali pasiekti maždaug 40 km/val. greitį (kartais kariai mini 30 ar 50 km/val. greitį), o štai „Type 10“ ir toliau sėkmingai įsibėgėja iki 70 km/val. Kaip tai įmanoma?

Paslaptis slypi ne variklio galioje, o jos perdavime. „Type 10“ turi bepakopio variatoriaus transmisiją. Tiksliau - hidromechaninę automatinę transmisiją. Kadangi ji neturi pakopų, įmanoma sukurti tokį transmisijos mechanizmą, kad pirmyn ir atgal važiuojanti mašina galėtų pasiekti tokį patį greitį. Tuo tarpu „Abrams“ naudoja kiek paprastesnę „Allison DDA X-1100-3B“ automatinę transmisiją. Ji turi keturias pavaras važiavimui pirmyn ir tik dvi važiavimui atgal.

Iš tikrųjų, greičiausiai „Abrams“ ir nereikia tokio aukšto greičio važiuojant atbulomis. Šis tankas yra pakankamai galingas ir pravažus, o naudojama taktika įprastai nereikalauja aukšto greičio važiuojant atbulomis. Tuo tarpu „Type 10“ tokia galimybė numatyta ne be reikalo. Japonai nuo pat pradžių šį tanką kūrė taip, kad jis galėtų idealiai veikti ant senų Japonijos kelių ir tiltų. Tankiai užstatytuose miestuose, tankiuose miškuose ir kitose ankštose zonose gali tekti trauktis pakankamai greitai, nes vietos ar laiko apsisukti gali tiesiog nebūti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()