B-1B ruošiasi atnaujinimui - didesni bombų skyriai ir didesnės galimybės, bet pagrindinė atnaujinimo užduotis yra visai kita  (1)

Viršgarsinis sunkusis bombonešis „Rockwell B-1 Lancer“ pirmam skrydžiui pakilo dar 1974 metais. Tai yra pajėgus JAV karinių oro pajėgų bombonešis, kuris į užtarnautą poilsį dar nesiruošia. Tiesa, tam, kad išliktų veiksmingas ir šių dienų karyboje, jis turės būti atnaujintas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, nors B-1 iš tikrųjų pakilo dar 1974 metais, šios pirmosios versijos bombonešių pagaminta nedaug - pasaulį išvydo vos keturi B-1A prototipai. Tuo tarpu B-1B pasirodė 1984 metais - tai yra sunkiau radarais pastebimas orlaivis, puikiai tinkantis giliam įsiskverbimui į priešo užnugarį. Iš viso 100 „B-1B Lancer“ bombonešių buvo pagaminta, paskutinis iš gamyklos angaro išriedėjo dar 1988 metais.

B-1B yra pakankamai įdomus ne tik kaip ginklas, bet ir kaip lėktuvas. Jis turi keturis turboventiliatorinius variklius, kryžiaus formos uodegą ir reguliuojamo strėliškumo sparnus. Tai reiškia, kad jo sparnai gali būti pastumiami pirmyn, kai lėktuvas stengiasi skristi lėčiau, ar suglaudžiami atgal, kai jis stengiasi įsibėgėti iki aukštesnio greičio. Pilnai išskleistų sparnų ilgis - 42 metrai. Paties lėktuvo ilgis - 45 metrai. Su ginkluotės svoriu jis gali nuskristi kiek daugiau nei 5500 km.

JAV karinės oro pajėgos yra vienintelis B-1B naudotojas ir šių bombonešių kol kas atsisakyti neketina. Žinoma, nemaža dalis iš to 100 jau yra muziejuose arba buvo panaudoti atsarginėms dalims, tačiau 62 „B-1B Lancer“ bombonešiai vis dar yra naudojami.

Vienas toks B-1B turi tris bombų skyrius, kiekviename iš jų teoriškai telpa po 34 tonas bombų. Tiesa, bendras krovinio kiekis negali viršyti 57 tonų. Trys atskiri bombų skyriai leidžia pasiimti įvairios ginkluotės ir taisyklingai paskirstyti svorį. Anksčiau „B-1B Lancer“ galėdavo suduoti ir stiprius branduolinius smūgius - jo bombų skyriuose tilpo 24  B61 ar B83 atominės bombos. Dabar JAV karinės oro pajėgos nori išplėsti turimų B-1B galimybes.

Visų pirma, centrinis ginkluotės skyrius bus pailgintas nuo 4,6 iki 6,8 metrų. Tai B-1B užtikrins galimybę atakuoti ir naujomis hipergarsinėmis raketomis. B-1B nuo pat pradžių turi ir 6 išorinius ginkluotės tvirinimo taškus, tačiau jie niekada nebuvo naudojami. Dabar ši galimybė bus atnaujinta ir išplėsta. Galiausiai, dabar „B-1B Lancer“ gali pasiimti 24 JASSM („Joint Air to Surface Standoff Missiles“) raketas, bet po atnaujinimo su savimi į misijas jų galės pasiimti net 40.

Tačiau ne galimybių išplėtimas, o technikos atstatymas bus pagrindinis B-1B atnaujinimo tikslas. Minėjome, kad JAV karinės oro pajėgos turi 62 „B-1B Lancer“ bombonešius, tačiau tik 7 iš jų yra visiškai pasiruošę misijoms. Dar keli yra iš dalies pasiruošę, kiti yra tiesiog sugedę. Į rikiuotę reikės sugrąžinti kiek įmanoma saugiau lėktuvų, nes B-1B tik trečiojo dešimtmečio pabaigoje-ketvirojo pradžioje bus pakeistas naujais B-21.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai (1)