Statybos sektoriui trūksta žmonių, bet pagalba jau pakeliui - namus statys robotai (Video)  ()

Statybų sektorius visame pasaulyje sparčiai auga. Prognozuojama, kad 2030-aisiais pasaulinė statybų pramonės vertė pasieks 8 trilijonus dolerių. Ji ir toliau labiausiai priklausys nuo trijų pagrindinių žaidėjų - JAV, Kinijos ir Indijos. Tačiau šį augimą stabdo sudėtinga problema - trūksta darbuotojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2018 metais JAV atlikta apklausa atskleidė, kad 9 iš 10 darbdavių statybų sektoriuje trūksta įgudusių darbuotojų. Tai - tūkstančiai gerai apmokamų darbo vietų, kurias sunku užpildyti savo darbą išmanančiais specialistais. Tačiau sprendimas jau pakeliui - San Fransiske įsikūrusi įmonė „Built Robotics“ ką tik surinko 33 milijonus dolerių investicijų ir ketina rinkai pasiūlyti autonominę statybų techniką.

„Built Robotics“ - tai programinės įrangos ir robotikos kompanija, o ne sunkiosios technikos gamintojas. Tai - dvi visiškai skirtingos sritys, kurių sujungimas vienoje įmonėje būtų tiesiog netikslingas laiko ir resursų švaistymas. Taigi, „Built Robotics“ paima jau egzistuojančius ekskavatorius, buldozerius ir krautuvus ir paverčia juos išmaniais robotais. Į tokios konversijos rinkinį įeina „Wi-Fi“ modulis, GPS, lidaras ir, žinoma, technikos valdymo įrenginiai.

„Built Robotics“ technologijos suteikia galimybę technikai savarankiškai atlikti paprasčiausius darbus. Palieptas ekskavatorius iškas numatyto ilgio tranšėją numatytoje vietoje. Komandos davimas užtrunka vos kelias minutes - tereikia žemėlapyje pažymėti tranšėją, nustatyti jos gylį ir palikti ekskavatorių darbui. Žinoma šie didžiuliai robotai turi reikiamą saugumo įrangą ir jutiklius. Mašina atpažįsta artėjantį žmogų ir sustoja, jei jis prieina per arti. Išorėje ir nuotolinio valdymo pulte yra avarinio darbo stabdymo mygtukai. Padės ir tai, kad tokia technika dirbs savarankiškai - jos kelyje žmonės tiesiog nesisukios, nes nebus reikalingi.

Ši technika visiškai žmonių pakeisti negali. Darbininkai vis tiek bus reikalingi tikslumo reikalaujantiems darbams atlikti. „Built Robotics“ robotus bus galima valdyti ir pulteliais, paimtais tiesiai nuo kompiuterinių žaidimų konsolių, arba bus galima įlipti į jų kabiną ir perimti mašinos darbą.

Ir tai yra labai svarbu - ši technika nėra skirta pakeisti žmonėms. Kaip ir robotai gamyklose, kurie dirba kartu su žmonėmis, taip ir šios statybų mašinos sukiotųsi tose pačiose statybų aikštelėse, kur dirbtų ir žmonės. Tokie automatizuoti ekskavatoriai ir buldozeriai tiesiog perims monotoniškas, žmogaus proto nereikalaujančias užduotis ir tai yra gerai tiek verslui, tiek darbuotojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()