Iranas pristato nuotoliniu būdu valdomus karinius robotus - šešiaračiai veiks kaip savižudžiai arba puls ginkluoti šautuvais (Video)  ()

Puslapis „Iran Military“, dedikuotas Irano ginkluotųjų pajėgų naujienoms apžvelgti, neseniai „Twitter“ tinkle pasidalino staigmena - Artimųjų Rytų valstybė sukūrė naujus karinius šešiaračius sausumos robotus. Kai kurie iš jų jau matuojasi ir automatinius šturmo šautuvus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, šaunamaisiais ginklais ginkluoti „Heidar-1“ robotai tikriausiai labiau kelia šypseną nei pagarbią baimę. Paprastais automatiniais šautuvais ar kulkosvaidžiais aprūpintų robotų pasaulis matė ne vieną ir ne du, tačiau retas iš jų atrodė daugiau nei juokingai. KLS (iranietiška AK-47 versija) and „Heidar-1“ viršaus montuojamas aukštyn kojomis, kad žmonėms būtų lengviau prieiti prie apkabos, o vamzdis būtų lengviau kontroliuojamas ir stabilesnis. Iš tikrųjų, šie robotai neatrodo grėsmingai ir vargiai ar gali pasiekti aukštą šaudymo taiklumą. Kita vertus, „Heidar-1“ versija be KLS šautuvo yra kur kas rimtesnė.

„Heidar-1“ gali pasitarnauti kaip savaeigis sprogstamasis užtaisas. Kaip skelbia Irano ginkluotosios pajėgos, šis robotas gali palįsti po tanku ar kita šarvuota priešo mašina ir tada detonuoti užtaisą. Sprogimo jėga bus nukreipta tiesiai į viršų ir, jei viskas eisis kaip suplanuota, sugadins priešo techniką. Žinoma, tokią funkciją atliekantis „Heidar-1“ nėra daugkartinis.

„Heidar-1“ turi kamerą, kelias antenas ir, tikriausiai, papildomus jutiklius. Šis robotas nėra autonominis - jis yra valdomas per atstumą. Taigi, jau vien dėl to jis stipriai atsilieka nuo laikų.

Net jei įsivaizduotume, kad „Heidar-1“ yra labai pravažus, tikslus ir greitas, nepavyks išsisukti nuo fakto, kad JAV seniai išmoko blokuoti nuotoliniu būdu valdomų mašinų dažnius. Irake ir Afganistane JAV kariai susidūrė su priešiškų pajėgų naudojamais per atstumą sprogstamaisiais užtaisais ir net savižudžiais-robotais. Taigi, buvo sukurtos technologijos, kurios leidžia patikimai ir greitai blokuoti tokių įrenginių dažnius. Žinoma, egzistuoja sistemų, kurios leidžia apeiti tą dažnių blokavimą. Pavyzdžiui, autonominiai robotai savo taikinį nustato iš anksto ir jo nepameta iš akiračio. Tačiau vargu, kad Iranas galėtų sau leisti tokias technologijas.

Kita vertus „Heidar-1“ greičiausiai nėra kuriamas naudojimui prieš JAV pajėgas - ir regione netrūksta veikėjų, kurie gali susidurti su šiais robotais. Tai yra paprastas, gal ner primityvus ginklas, tačiau jis taip pat yra ir labai pigus. Kartais to visai pakanka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()