Ką atskleidė didžiulės 8 valstybių karinės pratybos su Rusija priešakyje? (Video)  (3)

Praėjusį mėnesį Rusijoje vyko labai didelio masto tarptautinės pratybos „Centr 2019“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokymuose dalyvavo 8 valstybės: Rusija, Kinija, Indija, Kazachstanas, Kirgizstanas, Pakistanas, Tadžikistanas ir Uzbekistanas, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Jis nurodo, kad pagal pratybų scenarijų šių valstybių jungtinės pajėgos turėjo atremti teroristinių organizacijų grėsmes.

„Tačiau įdomiausia dalis buvo ta, kad Rusija praktiškai treniravosi, kaip veikti pagal naują Rusijos kariuomenės doktriną. Joje vis dar bandoma rasti tinkamą vietą oro desantui, kuris truputi pasikeitęs nuo ankstesnio, nes sustiprintas tankais T72, o taip pat dideliu kiekiu „paprastos“ ir reaktyvinės artilerijos“, – aiškina karininkas.

Karys pasakoja, kad pagal scenarijų, nedidelis kiekis oro desanto specialiųjų operacijų karių (80 karių) desantavosi iš 2 km aukščio ir užėmė placdarmą atvykstančiam lėktuvais oro desanto pulkui. Papildomos padalinio užduotys buvo svarbių taikinių, oro gynybos naikinimo raketomis bei artilerija koregavimas. Po šio padalinio (kai buvo sunaikinta oro gynyba) sekė 71 vienetai transportinių lėktuvų „IL-76“, iš kurių desantavosi kariai su kovos technika (2 vienetai vikšrinių desanto kovos mašinų BMD sudužo, nes neišsiskleidė parašiutai). Kartu su desantu sraigtasparniai „Mi-8“ atgabeno 122 mm haubicas D-30 (šaudymo nuotolis apie 20 km).

Ginkluotės entuziastas pasakoja, kad ugnies paramą tiekė raketos „Iskander-M“ (tokios, kokios dislokuotos Karaliaučiaus srityje, tik ten yra dar ir branduolinės versijos), 300 mm salvinės raketinės sistemos „Smerch“ (šaudymo nuotolis iki 90 km), bombonešiai „Tu-22M“ su 250-500 kg bombomis ir lėktuvai „SU-34“ su 250 kg bombomis.

„Be kovinių operacijų jungtinės pajėgos treniravo logistiką. Nėra logistikos – nėra mūšio“, – apibendrina karys. – „Bendrai paėmus, Rusijos kariuomenė treniruojasi, visų pirma, neutralizuoti bet kokią oro gynybą, tada kaip galima greičiau užimti placdarmą ir priimti daugiau sunkios kovos technikos, visa tai remiant masine artilerijos ir aviacijos ugnimi. O po to jau lieka klausimas, ar jie gebėtų užimtas vietoves išlaikyti, jeigu neturės tinkamo aprūpinimo bei nesugebės įvaryti baimę savo masinių bombardavimu ir artilerijos ugnimi.“

„Prie to pačio verta paminėti, kad Rusijos kariuomenė iki šiol nėra labai pajėgi kovoti nakties metu, nes nei tankai T72B3 nei pėstininkų kovos mašinos neturi termovizinių taikiklių“, – pastebi D.Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(16)
(0)

Komentarai (3)