Rusija stiprina Arkties apginklavimą: ko verta naujoji ginkluotė? (Video)  (7)

Rusija toliau bando stiprinti savo buvimą Arktyje, atkreipia dėmesį Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pirmą kartą Arkties vandenyne esančioje Naujosios Žemės saloje Rusijos kariuomenė atplukdė ir dislokavo priešlėktuvinės gynybos kompleksą S-400 (pagal mūsų abreviatūrą – „SA-21 Growler“). Ši sistema pakeitė ten esančią senesnės kartos priešlėktuvinės gynybos sistemą S-300, – pasakoja karys. – To priežastys – globalinis atšilimas, kuris leidžia prieiti prie Arkties vandenyno energetinių išteklių, taip pat galimybė plaukti iš Ramiojo vandenyno į Atlanto per Arkties vandenyną be ledlaužių pagalbos“.

Pasak D. Antanaičio, „SA-21 Growler“ Rusija jau ir seniau buvo dislokavusi sistemą Kola pusiasalyje – tačiau tai pirmas kartas, kai tokia priešlėktuvinė gynyba dislokuojama saloje.

„Sistema „SA-21 Growler“ tai atnaujinta ir modernizuota priešlėktuvinės gynybos sistema S-300. Sistemą sudaro raketų paleidėjas, kuris gali naudoti dviejų tipų raketas 9M96E ir 9M96E2. Raketos 9M96E šaudymo nuotolis – iki 120 km, o maksimalus aukštis – iki 30 km. Raketos 9M96E2 šaudymo nuotolis – iki 200 km, o aukštis – iki 27 km“, – pasakoja karys.

Karys pasakoja, kad kompleksą dar sudaro valdymo ir vadovavimo mašinos, sukurtos 8x8 „Kamaz“ sunkvežimio pagrindu – bei radaras. Papildomai pagal poreikį sistema gali turėti ir kitus komponentus. Jis primena, kad šią sistemą iš Rusijos yra įsigijusi Turkija. Rusijos kariuomenė „SA-21 Growler“ sistemas šiais metais dislokavo Karaliaučiaus apskrityje, taip pat rusai šias sistemas naudoja Sirijoje.

„Neseniai vieno Izraelio Oro pajėgų majoro paklausiau apie „SA-21 Growler“ galimybes. Jis į klausimą atsakė klausimu: „O tu ar girdėjai, kad jie bent vieną taikinį sunaikino? Taigi…. O mes tuo metu, vykdėm ir vykdom šimtus antskrydžius ir raketų apšaudymus prieš taikinius Sirijoje“, – pasakoja D. Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(15)
(-6)

Komentarai (7)