Vatikanas sukūrė išmanią rožinio programėlę, bet ji jau nulaužta  (3)

Naujoji programėlė, skirta pritraukti daugiau jaunų žmonių prie religijos, nuo išleidimo dienos buvo nulaužta bent tris kartus, praneša portalas „Euronews“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio viduryje Vatikanas pristatė išmaniąją rožinio apyrankę. Ji aktyvuojasi persižegnojus ir prisijungia prie išmaniojo rožinio programėlės „Click to Pray“ (liet. „Spustelk ir melskis“). Tokiu būdu Katalikų bažnyčia siekė paskatinti daugiau jaunų žmonių melstis.

Tačiau jau pirmosiomis šios sistemos paleidimo dienomis į viešumą iškilo ne viena duomenų saugumo spraga. Vienas saugumo ekspertas sugebėjo į programėlę įsilaužti vos per 15 minučių. Jis asmeninėje socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pranešė, kad susisiekė su Vatikanu dėl minėtos sistemos spragų.

Pasak paviešintos ataskaitos, saugumo spraga mobiliojoje programėlėje leido įsibrovėliams perimti vartotojo paskyrą ir pavogti asmeninę informaciją, težinant to asmens e. pašto adresą.

Pasak eksperto, probleminis taškas buvo autentifikavimo sistema, kuri atsiunčia specialų PIN kodą vartotojui. Programišiai gali laisvai gauti prieigą prie šio kodo ir prisijungti tikrojo vartotojo vardu.

Šventojo Sosto atstovas portalui „Euronews“ teigė, kad į „Click to Pray“ programėlę nuo paleidimo dienos įsilaužta bent 3 kartus. Kiekvienu iš šių atvejų kūrėjams pavyko pašalinti saugumo spragas „per mažiau nei 24 valandas“.

Pasak popiežiaus pasaulinio maldos tinklo vadovo Frederico Fornoso, e. rožinis suteikia galimybę „sujungti geriausias Bažnyčios tradicijas su geriausiomis technologijomis“. Jo teigimu, naudodamiesi šiuo prietaisu, jauni žmonės gali išmokti melstis.

Vos prisijungus prie programėlės, matomos įvairios parinktys, pvz., tematinės maldos. Aistringiausi vartotojai gali įrašyti savo dvasinę veiklą ir ja dalytis su kitais.

Jeigu visa tai jums sukėlė šypseną, išgirdus e. rožinio kainą išgaruos visi juokai: kartu su korėjiečių kompanija „GadgeTek“ sukurtas prietaisas Italijos „Acer“ interneto puslapyje parduodamas už 99 eurus.

Nenuostabu, kad tokia „kukli“ prietaiso kaina sulaukė komentatorių kritikos. Tarp pasipiktinusių buvo ir ne vienas kunigas, pvz., Prancūzijos abatas Pierre‘as Amaras, kuris išvadino šią prekę skandalinga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(8)
(-6)

Komentarai (3)