Kodėl net geriausius santykius su JAV turinčios Arabų šalys negaus progos įsigyti „F-35“? Rusijos ir Izraelio veiksmų poveikis  ()

„F-35“ yra vienintelis šiuo metu plačiai eksportuojamas penktos kartos naikintuvas. Vis daugiau ne tik NATO šalių gavo progą įsigyti juos, bet tai padaryti nėra taip jau paprasta kaip gali atrodyti. Potencialių pirkėjai gali būti pašalinti dėl visai netikėtų veiksnių, kuriems įtakos padaryti neįmanoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valerie Isinna gynybos portale „Defensenews“ rašo apie Jungtinių Arabų Emyratų situaciją. bet tai gali tikti ir kitoms regiono šalims. JAE prieš du metus pareiškė savo norą įsigyti naujų naikintuvų. Juos domino radarais neaptinkamieji „F-35“. Situacija atrodė iš ties palanki, tačiau kalbos liko kalbomis. Jokių naujų žingsnių jau kuris laikas nebesigirdi.

JAE turi gerus santykius su JAV. Šalies vykdoma užsienio bei vidaus politika nėra tokia kontraversiška, kaip kad kaimyninės Saudo Arabijos.

Emyratų teritorijoje šiuo metu yra dvi stambios amerikiečių bazės. Jose gyvena ir dirba dešimtys tūkstančių Amerikos kariškių ir jų šeimų narių. Jau dabar šalyje dislokuojami modernūs naikintuvai, apsilanko svarbūs JAV jūrų laivyno laivai.

Iš čia galima lengvai pasiekti visus karštuosius Artimųjų Rytų taškus. Kylantys orlaiviai žvalgo ar net atakuoja taikinius Sirijoje, Irake ir Irane. Be to šalis tikrai moki ir potencialiai galėtų nupirkti didelį skaičių „F-35“. Kaip ir kitos amerikiečių sąjungininkės regione. O tai padėtų dar labiau atpiginti lėktuvus.

Šiuo metu atrodo, kad vis tik tokioms arabų viltims buvo suduoti bent keli rimti smūgiai. JAV turi gerai pagalvoti ar arabų šalys galėtų pretenduoti į pačią pažangiausią techniką.

Turkijos sprendimas pirkti rusiškas oro gynybos sistemas „S-400“ pašalino šią šalį iš naikintuvo pirkėjų gretų. JAV ir NATO aljansas atrodo yra pasiryžęs nesirodyti turkų oro erdvėje su penktos kartos orlaiviais, jei veiks rusiški radarai.

Toks pat nesišvietimo rusiškiems radarams principas gali būti pritaikytas ir kitoms šalims norinčioms įsigyti pažangius lėktuvus. Modernūs „F-35“ patys gali surinkti daug naudingos informacijos apie juos sekančius radarus, bet taip pat gali suteikti juos sekantiesiems daug vertingos informacijos apie save. Tai vėliau gali būti panaudota prieš juos karinio konflikto metu.

Jei į tankų ar šarvuočių pardavimus galima nereaguoti (JAE yra įsigijusi „BMP-3“ kovinių transporterių), radarai kas kita. Jų buvimas greta fiksuoja kaimynus. Vienas iš realesnių „pavojų“ regione yra Kataras.

Pastaroji valstybė visai nesenai patyrė milžinišką politinį ir ekonominį spaudimą iš didžiosios dalies arabiškų kaimynių. Todėl Kataras gali turėti intencijų įsigyti „S-400“, ypač jei toks pirkinys stipriai gadintų kaimynių planus.

Arabams įsigyti moderniausios ginkluotės gali trukdyti ir Izraelis. Ši įtakinga JAV sąjungininkė visada siekė turėti pranašumą regione. Tik nedaugelis arabiškų šalių net šiai dienai pripažįsta jos egzistavimą. Įsigyti „F-35“ bent iš dalies panaikintų ilgus dešimtmečius vyravusi „status quo“. Žydai jau turi šiuos naikintuvus ir žada jais atakuoti visus keliančius grėsmę jų valstybingumui.

Panašu, kad „F-35“ šiuo metu galės įsigyti tik labai specifinius reikalavimus atitinkančios šalys. Kada ir ar iš vis arabų šalys gaus progą įsigyti panašu keliasi į tolimą ateitį. Galbūt kai šie naikintuvai nebebus tokia sensacija juos bus galima įsigyti paprasčiau. Tiesiog būnant gerais amerikiečių sąjungininkais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()