Pasieniečiai įsigijo visureigį, kurio įranga – lyg iš filmo apie šnipus: naudos sienos su Baltarusija apsaugai ir tarptautinėse operacijose užsienyje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vitalijus.lapėnas 2019-11-18 13:10
Būtų išėjusios ~10 000 kamerų su judesio davikliais ir ribotu naktiniu matymu... Sienos ilgis su Baltarusija 679 km, reiškia 15 kamerų/km (kamera kas 70 m). Du visureigiai - kamera kas 35 m... Matytum visus ir viską. Įspūdis, kad kažkaip nenorima sutvarkyti pasienio iki galo (kontrabanda vis dar patenka, ir net labai).
HardAxe 2019-11-18 14:09
Judesio daviklis miške nelabai veiks, iš 10`000 kamerų vienu metu judės koks 100+. 10`000 kamerų su 5k rezoliucija sudarytų 50`000megapixelių streamą, tai skaičiai tokie: 60.0 Gbps nuolatinis srautas, prie 5fps dažnio. 4536.0TB norint sukaupti savaitės trukmės įrašus. Galima kažkaip optimizuoti įrašinėjant tik pagal aptiktą judesį, bet tada prasidės spekuliacijos kodėl ir kas ko neįrašė. Čia duomenis su maža vaizdo kokybe. Aukštos kokybės duomenims: 160.0 Gbps srautas, 12`096.0TB savaitei. Šiai dienai dar nesam techniškai tam pasiruošę. Kitąvertus kad ir mažesnis kiekis kamerų, ypač geresnių ir matančių toliau nei 50m, kontrabandininkams gyvenimą padarytų gerokai sunkesnį. Tik bet koks tankus kamerų dislokavimas reikštų kabelių tiesimą išilgai sienos su tarpinių stotelių įrenginėjimu ir t.t. Gal galima pradėti nuo tos stebėjimo įrangos, kuria saugomas naftotiekis. Nežinau kokius tiksliai sensorius jie naudoja, bet pabandžius virš naftotiekio kažką nuveikti apsauga atvažiuos gana greitai. p.s. skaičiavimai buvo paremti MJPEG, su H.264 viskas atrodytų kiek geriau (12.0 Gbps 5mpx, 5fps. 10`000kamerų low quality). H.265 beveik susitvarkytų su panašiu kiekiu duomenų, bet ryšio/stebėjimo įranga turės būti rimta, ne ebay lygio (tiesiog duomenų srautai dideli). O ebay kiniškos NVR įrangos komplektas kainuos kokį ~100e+ už kamerą be montavimo.
SaMaras 2019-11-18 14:17
Nekalbant apie informacijos srautus (jau paaiškino) kiek kainuotų tokios sistemos įrengimas ir aptarnavimas? Kiek pastoviai žmonių turėtų stebėti visas tas kameras, kad laiku sureaguoti ir identifikuoti kas įvyko? Iš tos sumos atmesti dar reikėtų pačio landraso kainą su paruošimu (nes juos ar taip ar taip naudoja) ir pasirodys, kad ta suma nėra jau tokia nesvietiškai didelė aišku ES fondus įsisaviname gerai.. bet aš labiau už mažiau bet gerą techniką..
amas 2019-11-18 16:02
O kodėl jūs sakot, kad visos kameros turėt įrašymėt nuolatos ir visos turėt būt stebimos nuolat? Jug užtenktu dirbt tik su tom kurios kažką mato. Jei jau kiniški niekučiai sugeba gaut pranešima tik tada kai pastebėjo kažko panašau į žmogų judėjimą. Tai poparaliais... Čia tikrai tik noro reikalas. O dar geriau padarai jų vaizda prieinamą viešai. Ar kokią kitą keista įdėją. Dar mačiau youtubėj kai žmogelis padarė algoritmą, betkokiai kamerai pamatyti ginklą ir jį sekti, nu chujnia čia, jos ten USA mokyklom taiko. Bet čia tik pavyzdys, kad reikia tik noro. Kiniečia tas veidu atpažinimo kameras turi, minioj ble. O jūs sakot, kad stebtėt mišką čia kažkia neigiviandina
amas 2019-11-18 16:03
Užduotis. Ir tie džipai gerai. Tik ...
Ar_as? 2019-11-18 16:58
a. Įrašinėti nereikia, pagal tą kiekį pasieniečių, kurie imituoja patruliavimą, juos susidinus prie ekranų tektų vinam maksimum 10 kamerų akimis permest ir nuspręst, pelė, ar kontrabandininkas bėga + priimt sprendimą įrašyti ir siųsti ekipažą. b. Atitinkamai ir ryšio srauto užimti visoms nereikia, o tik toms, kurios fiksuoja judesį ir dar nėra atmestos stebinčio pasieniečio. c. Pajunk į procesą pusėtiną AI, kuris mokytųsi iš stebinčio pasieniočio ir po 1-3 metų pasieniučiui stebėti nebereikės.
HardAxe 2019-11-18 17:33
su AI reikės rimtų skaičiavimo pajėgumų. Tom kiniškom kamerom judesį viskas generuos, debesys šešėlį mes ir panašiai. Aišku galima ten kokį D1 streaminti ir didesnį paimti tik kai kamera judesį pamato, bet kokiu atstumu kažkas matysis tame D1 vaizde? kas nusiteikęs projektuoti sistemą, kuri jau šiandien viršytų savo pralaidumo ribas? Kas tokio dydžio sistemą konstruos pigiom kiniškom kamerom? Spėk kaip dažnai jas keisi? Turbūt reikės etato kuris kasdien keičia sugedusias kameras (gedimo tikimybę kiniškam daiktui padaugink iš 10`000). O kaip maitinimas, iki kiekvienos rozetę vesi ir kinišką maitblokį naudosi kažkur nuo lietaus paslėptą? Kiek kainuotų pasienio ruožui, su maitinimo taškais kas 200m? Gatvių apšvietimo irgi niekas nedaro su xaiomi lempom. 100 Gigabit pralaimo tinklas nėra kosmosas, patikimos kameros kurios mato daugiau nei 50m irgi nėra kosmosas. Bet tai nekainos tiek, kiek filmuoti savo balkoną ir per langą dažniausiai naudojamą mašinos parkavimo spot`ą. Padarysi viešai, tai per raciją draugeliai koordinuos kada į kameros lauką kojos galas įlindo.
robertasdd 2019-11-18 21:39
klausimas, ar tikrai reikia nuo nulio tokia sistema projektuot, pasaulyje pilna cctv sistemu, tiek dideliu tiek mazu. o del kabeliu, gal pakaktu 220v + 4g tinklo? kiekvienai kamerai po simke ir vaziuoja. + dar pusetina energijos backupa galima pakabint, kad ir keliom h, kol kazkas atvaziuos pakrapstyt ar problema surast. taip, techniku etatu reiktu, ir ne vieno, bet tai butu efektyviau negu kuopa pasienieciu. o beje gal kameras galetu patiket gamint lt pusiau technologinems ymonems? manau atsirastu norinciu. butu situacija win-win
mobilunkas 2019-11-19 08:29
o gal geriau pasiskaiciuot kad per visa gyvenima kontrabandininkai tiek cigareciu nepernes per siena kiek kainuoja tokie dzipai ir ju islaikymas ir nustot zaist suaugusiu vaiku zaidimus? Pasienieciai juk saugo tik nuo paprastu neginkluotu zmoniu, kurie nori kapines aplankyt kitoj sienos pusej, aplankyt baznycia, nueit pas kaimyna, su kuriuo draugavo keliasdesimt metu pries keliasdesimt metu, na dar cigaretes trukdyt atsinest. Priesas jei noretu tai su raketom sunaikintu visusus tuos dzipus, visus pasienio punktus, arba zali zmogeliukai tai galetu padaryt ar snaiperiai po 1 issaudytu pasieniecius ir nieko tu nepasipriesintum. O dabar zaidziam zaidima, kaip rusai sako,, zaidimas nevertas net zvakiu,, igra nestoit sviec. Kodel ner eurosajungos viduj rimtu sienu? nes jos beprasmiskos ir nenaudingos, beto kainuoja baisiai brangiai, net turtingom salim per brangu jas islaikyt, o mes bandom islaikyt....
HDi 2019-11-19 08:54
Ką rūkai?
Creatium 2019-11-19 09:38
Pasieniečiai, šiaip, naudoja su judesio davikliais susietas kameras. Tik jos statomos ten, kur vyksta didžiausias kontrabandininkų judėjimas. Dažnai viešumoje pasirodo dviejų tipų video: kvaili kontrabandininkai bando ką nors nuveikti; arba kaip mieli žvėrys aktyvuoja tuos daviklius ir pasifilmuoja save.
HardAxe 2019-11-19 10:00
4g suvalgys per metus kameros kainą. Koks dabar pigiausias Lietuvoj mėnesinis planas, net nenaudojant duomenų? Beja, kaip su ryšio kokybe pasienyje? Ar tik nesijungia telefonai prie baltarusijos tinklo? CCTV jau vakar buvo moraliai pasenęs. Šiai dienai tik tinklo kameros. Jei gamins lietuviška įmonė kameras tai bus seimūno įmonė ir gausim tą patį overpriced produktą, dar mokėsim įmonei už palaikymą. Creatium, taip naudoja. Ir naudoja normalias kameras, kurios moka pritraukti aptiktus objektus ir negenda kaip kiniškas šlamštas. Beje, turiu kinišką kamerą stalčiuj. Vaizdo kokybė tikrai gera (5mpx pigiausia kamera). Bet softas totaliai nestabilus, jo pagrindinis troškimas - prisijungti prie kiniško cloud`o, perkrovus kamerą nusimuša laikas (net maitinimo atjungt nereikia, užtenka reboot) ir panašiai. Tikrai ne toks produktas, kurį dėti sienos apsaugai. mobilunkas<< bet kurios šalies pasieniečius lengvai sulestų kariškiai ar rimčiau pasiruošęs būrelis teroristų. Išimtis, galbūt, šiaurės korėja.
Ar_as? 2019-11-19 10:08
a. Dėl kiniško šlamšto sutinku. Tikrai reikia padorių daiktų, su garantija. Nors ir to pačio šlamšto, bet su garantija. b. Dėl tų kamerų galimybių ir judesio fiksavimo akivaizdžiai neturi žalio supratimo. Draugo medžiotojo, visiškas kiniškas šlamštas, peržiūrėjom vakar: krūva žvėrių prifotkinta ir prifilmuota per 4 paras tik septynios "šešėlių" ir judančios žolės nuotraukos. c. miekas nesako, kad investicijų nereikia, bet elementari kaštų analizė manau parodytų, kad ilgalaikėje perspektyvoje tai yra pigiau nei realiai neveikiančios fizinės apsaugos kaštai.
amas 2019-11-19 10:31
youtu.be/Lh0x54GC1sw Nežinau ar rodys. Bet blemba žmogus padarė tai beveik garaže. O sakot, kad valstybiniai institucijai tai neįmanoma, kad kamera neduotu pranešimų apie šernus? Tik noro reikalas. Kaina čia ir nesvarbu. Aš be teliko ir kompo namie nieko vertingo neturiu, tai ką man durų nerakint. Jei veiktu gerai, tai cigarečių būtu pravežama lygiai nulis, vadinas sistema turi būt verta nulio? Čia blemba mūsų apsauga. Čia turėtu būt matoma bent keletą kilometrų už mūsų sienos, kas daros. Tie šenrų video tik parodo, kaip pasienio apsauga atsilikus ir kiek niekam tikus. Tikiuosi bent į juostas neįrašinėja.
Kū? 2019-11-19 12:20
Svarbiausia visad tureti problemu ir priesu. Nes nu juk gyvent be navarotu - totaliai uzpistu.
HardAxe 2019-11-19 17:05
Tai tikrai įmanoma. Bet reiks kalbėti apie kiek geresnes kameras ir galingesnę įrangą, nei kinietiška piguva. Vienos kameros vaizdą gali ir raspberry pi apdoroti ieškodamas žmonių, bet raspberry ir apsiribos tik viena kamera. Koks tai ZoneMinder normaliam serveryje gali apdoroti gerokai daugiau, bet tada reikia temptis pastovų kamerų srautą į jį. Galima kamerai spręsti kada vyksta kažkas, o kai jau kažkas vyksta - AI analizuotų ar ten yra žmogus. Bet viskas sudėtingėja. O dabar prie viso to pridėkim viešuosius pirkimus, open source produkto niekas nesiruoš mokytis, tai bus didelio masto brangus stebėjimo softas. Apdorojimo serveriam bus reikalavimas dirbti 24/7, be kažkokių griuvimų kaip būtų namie sugedus PC ir t.t. Na kyla kaina. Dar viešieji pirkimai per kokį korupcijos šešėlį viską 4x išpūs... Bet kameros diegiamos, manau jos geras sprendimas ir bėgant laikui jų visur daugės, tiek pasienyje, tiek keliuose, tiek miestuose ir t.t. Šernų video - toks gana trapus reikalas. Mato jie turbūt daug, ir reaguoja. Bet jeigu platintų nusikaltėlių video - nusikaltėliai greitai mokytųsi. Nerodyti nieko - atrodo išvaistyti pinigai, nors realiai (galbūt) būtent kameros pagauna 90% kontrabandos, bet tai paslaptis. Tai gal ir pasirinko šernus kaip aukso viduriuką demonstracijai/atgrąsymui. Yra ir kitų sprendimų, pvz koks antžeminis/požeminis FiberPatrol® kuris labai gerai suveiktų. Klausimas ar tikrai visi pasieniečiai nori saugoti visą ruožą, prioritetai bei biudžetas.
unytas 2019-11-19 17:54
Snekat nesąmones. Viena geresnė kamera kainuoja 600€ kuri bus an patareiku tai kai rašė 10k kamericiu kad viena juostą išilginė filmuotų. Kur dar jų priežiūra batareiku keitimas. Jos objektyvą prizureti. Dar per tuos medžius nelabai ką matisit. Miškas žaliuoja gi dar. Ir dar reikėtų sektorius sumontuoti kad būtų aišku kur pastebėtas kontrobadininkas spėtų sureguoti ne kokia maxima stebesit o visą siena isilga linija o ne kvadratūra teritorija . Tai gal gerau džipas toks . Arba kaip JAV statom siena ir rukom cigaretės iš pardotuves nes gi mes čia uzidrbam.
Tomasziukas 2019-11-19 19:08
Ka jus cia apie kameras spangstat, nezinot jau kur visa viesuju pirkimu esme?
Xdmin 2019-11-19 22:23
Nelabai suprantu, ka tas vienas dzipas padarys. Kontrabandininkai gaus duomenis i kuria puse vaziuoja dzipas ir viskas, kita puse nekontroliuojama tuomet. Uz tokia suma manau buvo galima gauti ka nors geriau nei viena automobili. Pvz 10 dronu su IR kameromis ir tiek pat pilotu pasamdyti. Arba tiesiog pakelti atlyginimus ir priimti daugiau patruliu, gal net paciu kontrabandininku prisijungs, del premijos parodys ir visus kelius pro kur einama ir gal net isduos kas informacija suteikia.
HardAxe 2019-11-20 00:28
taigi rašo, kad turi jie ne vieną automobilį. O dabar turės vieną tokį, kuris chebrą iš toli matys. Gal jiem to ir trūko prie šernų kamerų?