„Tai žaidimo taisykles keičiantis pasiekimas“: Billo Gateso remiama kompanija pasiekė proveržį saulės energetikoje - „mes galėsime gaminti ekologišką vandenilį“  (10)

Koncentruotos saulės energijos (CSP) sistemos sukoncentruoja saulės spinduliuotę mažame plote ir ją paverčia šiluma. Nors tokio karščio pakanka gaminti elektrai, tačiau jos neužtenka įvairiems pramoniniams procesams. Tačiau tai gali pasikeisti. Kalifornijoje įsikūrusi ir Billo Gateso remiama kompanija teigia pasiekusi technologinį proveržį. Jie sugebėjo pasiekti rekordą - virš 1000° C temperatūrą ir tai reiškia, kad saulės energiją galima bus panaudoti dar įvairiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Heliogen“ yra Bilo Gateso palaikoma švarios energijos įmonė, kuri Lankasteryje, Kalifornijoje, pastatė komercinį CSP objektą.

Naudodama savo patentuotą koncentruotos saulės energijos technologiją, „Heliogen“ sugebėjo peržengti 1000 °C temperatūros ribą.

Teigiama, kad tai yra pirmoji pasaulyje komercinė CSP sistema, kuri sugebėjo tai padaryti.

Kodėl tai taip svarbu?

Užuot gaminus elektros energiją, ką galima daryti įprastose CSP sistemose ir esant žymiai žemesnei temperatūrai, šiuo atveju tokią „Heliogen“ sistemą galima tiesiogiai panaudoti daugelyje pramonės sričių.

Cemento, plieno, stiklo ir kitų pramonės produktų gamybos procesuose, kurie įprastai yra priklausomi nuo iškastinio kuro. Tokia „Heliogen“ sistema gali leisti gerokai sumažinti šiltnamio reiškinį sukeliančių dujų išmetimų kiekius.

„Heliogen“ pasinaudojo dirbtiniu intelektu ir su specialia kompiuterine programa valdo šiuos saulės veidrodžius.

Kiekvienas jų yra taip preciziškai tiksliai nukreipiamas, kad atspindi ir į vieną taikinį sukoncentruoją maksimalų saulės šviesos srautą. O tai reiškia, kad pasiekiama ir ypač aukšta temperatūra.

Ši sistema turi ir dar vieną didelį privalumą. „Heliogen“ kompanija teigia, kad ir toliau tobulins savo koncentruotos saulės technologiją ir planuoja pasiekti iki 1500 °C temperatūrą.

O tai reiškia, kad tokio karščio užtektų CO2 ir vandens molekulių dalijimui ir taip būtų galima gaminti vandenilį ir sintetines dujas. Dabar tokiems procesams praktiškai visais atvejais yra naudojamas iškastinis kuras.

„Jei galite ekologiškai [iš atsinaujinančių energijos šaltinių] pagaminti vandenilį, tai yra žaidimo taisykles keičiantis faktorius“, –sako„Heliogen“ kompanijos įkūrėjas ir vadovas Billas Grossas bei pridūria, kad „ilgainiui mes norime tapti ekologišką vandenilį gaminančia įmone.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(80)
(3)
(77)

Komentarai (10)