Kiek „Ryanair“ kainuos ilgas „Boeing 737 MAX“ laukimas?  (0)

„Ryanair“, pigių skrydžių oro linijos, užsakė net 210 „Boeing 737 MAX“ lėktuvų. Pastarieji, kaip žinote, šiuo metu neskraido ir laukia institucijų sprendimų, kurie sugrąžins juos į padanges. Tai sukėlė didžiulius nuostolius, bet kokius?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Boeing 737 MAX“ neskraido nuo šių metų kovo. Toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad per penkis mėnesius sudužo net du tokie nauji lėktuvai. Avarijas sukėlė techniniai lėktuvų trūkumai, kuriuos reikia pašalinti, kad 737 MAX vėl pakiltų. Tačiau šis procesas užtruko. Stovėjimo aikštelės aplink „Boeing“ gamyklą yra prisipildžiusios naujutėlaičiais 737 MAX - šių lėktuvų tiek daug, kad „Boeing“ yra priversta lėtinti gamyklos darbą. Juos tenka prižiūrėti, kad stoviniuojantys lėktuvai atėjus laikui galėtų iškeliauti pas savo pirkėjus. Tačiau, vėlgi, niekas nežino, kada tai nutiks.

Praeitą mėnesį pasirodė informacija, kad 737 MAX istorija „Boeing“ kompanijai atsieis apie 10 milijardų JAV dolerių. Tai - prarastas pelnas, kompensacijos ir galimos teisminės išlaidos. Taip pat ima aiškėti, kad 737 MAX pakils tik kovą arba vėliau. Taigi, ir oro linijos ima skaičiuoti nuostolius.

„Ryanair“ užsakė 135 „Boeing 737 MAX“ ir įsigijo teisę nusipirkti dar 75. Taigi, geriausiu atveju, šios oro linijos tikėjosi gauti net 210 737 MAX lėktuvų, kurie turėjo pakeisti senstančius 737NG. MAX turi naujus CFM LEAP-1B variklius, kurie leidžia sumažinti degalų sąnaudas net 16 %. Kartu lėktuve yra 7 vietomis daugiau nei senajame NG variante. Galiausiai, žinoma, naujas lėktuvas sukuria mažesnius priežiūros ir remonto kaštus.

Dar visai neseniai skelbta, kad „Ryanair“ pelningajam vasaros sezonui tikisi gauti 20 „Boeing 737 MAX“ lėktuvų, tačiau lapkričio pabaigoje ši prognozė sumažinta iki 10 orlaivių. Tai - didžiulis skirtumas, ypač turint omenyje, kad pagal pirminį planą 2020-ųjų vasarai „Ryanair“ turėjo turėti net 58 737 MAX lėktuvus. Tuo pačiu augimo prognozė pabloginta nuo 7 iki 3 %.

Kiek visa tai kainuos? Na, „Ryanair“ to neskelbia. Tačiau Simpleflying.com atliko skaičiavimus, paremtus oro linijų dydžiu, užimamomis vietomis lėktuve, vidutine skrydžio trukme ir degalų sąnaudų skirtumu. Net neskaičiuojant priežiūros kaštų, kiekvienas 737NG skrydis „Ryanair“ atneša 830 dolerių mažiau pajamų, nei sugeneruotų MAX. Nedaug? Iš tikrųjų, tai didžiuliai pinigai.

Portalas apskaičiavo, kad jei „Ryanair“ gaus 10 vietoje planuotų 58 naujų lėktuvų, per visą 2020-ųjų vasarą bus negauta 18 milijonų dolerių potencialių pajamų. Kadangi, tai yra kaštų skirtumas, tie milijonai bus tiesiogiai matomi sumažėjusiame pelne. 18 milijonų dolerių, pasak Statista.com, yra apie 2 % „Ryanair“ 2018/19 metų pajamų. Ir, vėlgi, į skaičiavimus nebuvo įtraukti papildomi 737NG išlaikymo kaštai. Patys skaičiavimai gali būti optimistiniai vien dėl to, kad „Ryanair“ gali negauti ir tų 10 MAX lėktuvų.

Šie apytiksliai skaičiavimai neapima ir kitų faktorių. 2020-ųjų vasara gali būti labai pelninga, nes auganti ekonomika skatina žmones keliauti. Tuo pačiu, MAX vėlavimas ir neaiški ateitis neleidžia „Ryanair“ planuoti ne tik finansinių rodiklių, bet ir plėtros. Tuo tarpu konkurentai, kurie skraido „Airbus“ orlaiviais tokių problemų neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)