Šie spąstai buvo skirti žmonėms - kam jie naudoti?  ()

Nors pažvelgus į nuotrauką gali susidaryti įspūdis, kad tai - brakonierių įrankiai, iš tikrųjų šie spąstai buvo skirti žmonėms gaudyti. Ir jie naudoti ne šiaip kažkur atokiose salose, o čia pat, Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spąstai žmonėms atrodo kaip labai prasta mintis. Galite neabejoti, kad tie spąstai sukelia didžiulį skausmą, diskomfortą ir net traumas. Tai kodėl kas nors juos naudotų?

Iš tikrųjų, priežasčių būta įvairių. Šie spąstai, kuriuos matote nuotraukoje, buvo naudoti Anglijoje - jais žmonės saugojo savo namus. Tokie spąstai būdavo padedami ten, kur vagys galėdavo patekti į privačią teritoriją. Piktų kėslų turintis žmogus užmindavo ant plokštelės, spąstai užsiverdavo su didele jėga ir žmogus likdavo įkalintas, kol išgirdęs triukšmą pasirodydavo valdos šeimininkas.

Spąstai žmonėms namų gynybai naudoti labai ilgą laiką, tačiau Anglijoje jų naudojimas buvo stipriai apribotas dar 1827 metais - tuomet spąstus leista laikyti tik naktį, o dabar jie yra praktiškai nelegalūs. JAV uždrausti spąstai, kurie gali sukelti mirtinas traumas (galima sakyti, visi spąstai). Kai kurie amerikiečiai to nesupranta - į įsibrovėlį galima nutaikyti šautuvą, o štai jei jo koja yra įkalinta metaliniuose spąstuose galima sulaukti rimtos bausmės.

Tačiau spąstai žmonėms turto apsaugai yra tiesiog prasta mintis. Visų pirma, tai yra labai pavojinga - į juos gali įkliūti ir niekuo dėtas vaikas ar namus gesinantis ugniagesys. Antra, jie nėra tokie jau efektyvūs - vienas piktavalis gali išlaisvinti kitą. Trečia, nusikaltėlio patirti sužalojimai gali būti didesni nei turto savininko atremta žala.

Spąstai žmonėms naudoti ir ne viename kare. Nemirtini spąstai buvo skirti sučiupti šnipams ar tiesiog pristabdyti priešiškų pajėgų judėjimą. Šiais laikais tokių spąstų naudojimas karyboje nėra galimas dėl Ženevos konvencijų - tokie ginklai sukelia nereikalingą skausmą.

Tačiau tai nereiškia, kad spąstai žmonėms šiais laikais yra beveik išnykę. Juk spąstai - tai įrankiai skirti laisvei suvaržyti. Jie neprivalo sukelti skausmo. Ne vienas bankas ir net juvelyrikos dirbinių parduotuvės turi spąstus, kurie įkalina pabėgti bandančius vagis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()