Pasirūpinkite savo automobilio švara - taip bus saugiau ir išvengsite baudos  ()

Dėl darganotų orų ir purvo gatvėse bei keliuose šiuo metu rieda daugybė nešvarių transporto priemonių, kurių valstybinius numerius kartais tampa labai sudėtinga identifikuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pareigūnai primena, kad valstybiniai numeriai turi būti matomi ir neužmaskuoti, kitu atveju gali tekti mokėti ir kelis šimtus eurų siekiančią baudą bei kuriam laikui netekti teisės vairuoti.

Plauti automobilio nebūtina, užtenka nusivalyti numerį

Kelių eismo taisyklėse (KET) nustatyta, kad eismo dalyviai privalo išmanyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, mokėti KET ir jų laikytis, kad eisme dalyvaujanti transporto priemonė turi atitikti nustatytus techninius reikalavimus, kurie taikomi atliekant privalomąją techninę apžiūrą.

KET nurodyta, kad transporto priemonės ženklus draudžiama uždengti apsauginėmis medžiagomis, lankstyti ar kitaip keisti jų formą, jie neturi būti apgadinti, užteršti ar surūdiję. Už minėtą KET pažeidimą yra numatoma administracinė atsakomybė.

Savaime suprantama, kad dėl permainingų ir drėgnų orų gatvėse šiuo metu važinėja daugybė nešvarių transporto priemonių, tačiau vairuotojai turi nepamiršti nusivalyti savo transporto priemonių valstybinių numerių. O tam juk nebūna kaskart vežti automobilio į plovyklą.

Už šio reikalavimo nesilaikymą vairuotojas gali atsipirkti įspėjimu arba jam gali tekti mokėti baudą nuo 10 iki 12 eurų, tačiau, kaip lrytas.lt teigė pareigūnai, jei valstybiniai numeriai uždengiami piktybiškai, bauda gali išaugti ir iki kelių šimtų eurų. Maža to, tokie vairuotojai gali kuriam laikui atsisveikinti ir su teise vairuoti.

„Pasikeitus metų laikui ir keliuose esant daug purvo, numeriai apsineša ir tuomet jie yra blogai matomi. Jei patruliuodami gatvėse pastebime netvarkingą transporto priemonę, sustabdome.

Kartais žmogų užtenka įspėti nusivalyti numerius ir jis nedelsiant puola juos valyti.

Juk kartais vairuotojai tikrai nepiktybiškai važinėja su purvinomis transporto priemonėmis, daug laiko praleisdami kelyje tiesiog nepastebi, kad numeris yra purvinas“, – teigė Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Serapinas.

Neužfiksuoja greičio matuokliai

Tačiau kartais vairuotojai dėl sunkiai įskaitomų numerių gali sulaukti ir baudos.

„Yra du straipsniai, pagal kuriuos vertinami tokie pažeidimai. Vienas jų yra, kai kalbama apie kitus KET pažeidimus, tuomet bauda yra nuo 10 iki 12 eurų, o kitame straipsnyje kalbama apie atvejus, kai valstybinio numerio ženklas uždengtas arba užmaskuotas. Tuomet bauda siekia nuo 240 iki 340 Eur su galimybe atimti teisę vairuoti nuo pusės metų iki metų“, – paaiškino pareigūnas.

Kai kurie vairuotojai specialiai nenusivalo automobilių numerių, kad liktų neidentifikuoti – įsivaizduokite, kaip vėliau surastumėte tokį vairuotoją, kuris įvažiavo į jūsų transporto priemonę ir pabėgo iš įvykio vietos. Nenusivalyti numerių gali ir asmenys, darantys įvairius nusikaltimus.

„Dabar yra daugybė greičio matuoklių, kurie fiksuoja tolstančias transporto priemones. Kai būna užfiksuotas greičio pažeidimas, kartas būna sunku identifikuoti pažeidėją. Jei nuotraukoje matome, kad negalime atpažinti numerio, tokias nuotraukas, liaudiškai tariant, „atidedame į šoną“, – pripažino pareigūnas.

Anksčiau KET buvo nurodyta, jog dienos metu valstybinis numeris turi būti matomas mažiausiai 40 metrų atstumu, nakties metu apšviestas taip, kad jis būtų matomas mažiausiai 20 metrų atstumu, tačiau dabar šios nuostatos KET nebeliko.

Pareigūnai organizuoja įvairias švaros akcijas, skirtas atkreipti dėmesį į transporto priemonių techninę būklę. Jų metu, apžiūrint transporto priemonės būklę, vairuotojui esą visuomet nurodoma, kad valstybinis numeris turi būti švarus. Pareigūnai teigia, jog tokių akcijų vairuotojai gali sulaukti ir ateityje.

Prašo nevažinėti su „sniego kepurėmis“

Jei šią žiemą sniego vis tik sulauksime, pareigūnai prieš leidžiantis į kelią vairuotojus ragina nepamiršti nusivalyti sniego nuo transporto priemonių.

„KET yra nuostata, kad neturi kelti pavojaus kitam eismo dalyviui. Jei važiuojant nuo tavo stogo byra sniegas, natūralu, kad tu keli pavojų kitiems eismo dalyviams. Ypač didelį pavojų kelia sunkiasvorės transporto priemonės.

Ant tentų kartais lieka vandens, kuris vėliau užšąla ir staigiai stabdant, manevruojant, posūkyje tie ledai pradeda kristi ant kelio arba kitų transporto priemonių. Pagalvokite, kaip tai yra pavojinga, ypač, kai greitis yra didesnis. Tai gali išprovokuoti eismo įvykį“, – lrytas.lt kalbėjo LKPT Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas A. Serapinas.

Kiekvienas vairuotojas prieš kelionę turėtų iš namų išeiti 5 ar 10 minutėmis anksčiau ir nepamiršti nusivalyti viso automobilio. Vadinamosios „sniego kepurės“ pavojingos tiek pačiam vairuotojui, tiek kitiems eismo dalyviams. Staiga nuo automobilio viršaus nučiuožęs gausus sniego kiekis uždengdamas stiklą gali išprovokuoti eismo įvykį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Vytenis Radžiūnas
(1)
(4)
(-3)

Komentarai ()