„Bosch“ sukūrė naują skydelį nuo saulės su LCD bei dirbtinio intelekto technologijomis  (3)

Skydelis nuo saulės - tikriausiai paprasčiausia kiekvieno automobilio detalė. Jis negali sugesti (gali sulūžti), jam netaikomi aukšti technologiniai reikalavimai, o ir kaina yra visai nedidelė. Tik kartais paprasti skydeliai nėra pakankamai funkcionalūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bosch“ Plataus vartojimo elektronikos parodoje (CES) Las Vegase pristato juokingai sudėtingą skydelio nuo saulės prototipą. Jis yra pagrįstas LCD technologija ir yra ypatingas tuo, kad sukuria šešėlį tik ant vairuotojo ar keleivio akių. Visa likusi skydelio dalis lieka skaidri.

„Bosch“ mano, kad dabartiniai skydeliai yra per dideli ir blokuoja per didelę priekinio stiklo dalį. Iš tikrųjų, tai yra iš dalies tiesa - skydeliai yra tokie paprasti, kad negali prisitaikyti prie bet kokio scenarijaus. „Bosch“ skydelis būtų kitoks.

Tačiau neturėkite vilčių - „Bosch“ skydelis yra toks sudėtingas ir brangus, kad kažin, ar galėtų surasti kelių į automobilius. Jis turi ne tik skaidrų LCD, bet dar ir kompiuterį bei kamerą. Kamera stebi vairuotojo veidą, kad sistema žinotų, kur yra jo akys. Tuomet Dirbtinis Intelektas (DI) išanalizuoja, kokiu kampu žmogų akina tiesioginė Saulės šviesa. Tuomet aktyvuojami keli šešiakampiai LCD segmentai, kurie sukuria pakankamą šešėlį, jog šviesa neakintų žmogaus. 

Įdomu tai, kad šis skydelis nebuvo oficialių „Bosch“ planų dalis. Inžinierius Jasonas Zinkas šią idėją sugalvojo atsitiktinai. Tuomet su dviem bendradarbiais surado seną LCD ekraną, jį modifikavo ir išbandė. „Bosch“ mano, kad idėja yra pakankamai gera, kad ją būtų galima pasiūlyti automobilių gamintojams. Bet ar šie ją priims?

Skydelis su LCD ekranu, kamera ir kompiuteriu kainuos nepalyginamai brangiau nei dabar naudojami skydeliai. Todėl, jei reikėtų spėti, tai jis taip ir liks tik prototipu. Na, nebent kada nors ateityje toks skydelis taps dar didesnės ir sudėtingesnės sistemos dalis. Pavyzdžiui, tas pats kompiuteris reguliuos ir klimato kontrolės sistemą, kamera stebės ar vairuotojas nemiega, o LCD korys bus integruotas į priekinį stiklą ir ne tik blokuos saulę, bet dar ir paryškins kai kuriuos kelio ženklus ar nurodys GPS sistemos sufleruojamus posūkius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai (3)