Baltarusija iš Rusijos perka prieštankines raketas: ką jos gali ir kur bus naudojamos (Video)  ()

Baltarusijos kariuomenė per 2020-2021 metus planuoja iš Rusijos įsigyti prieštankines valdomas raketas „Ataka“ (9M120), kurios iššaunamos iš prieštankinio valdomo raketinio komplekso „Šturm“ (9K114), pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, šis kompleksas gali būti sumontuotas baltarusių turimuose senos kartos rusų atakos sraigtasparniuose „Mi-24V“ arba ant šarvuotų transporto priemonių – tame tarpe ir ant šarvuoto transporterio „MT-LB“ bei ant baltarusių gamybos lengvai šarvuotos 4x4 transporto priemonės „MZKT-490100“.

„Raketų efektyvus šaudymo nuotolis iki 6 km. Deklaruojama, kad su tandeminiu prieštankiniu užtaisu (angl. High Explosive Anti-Tank, HEAT) pramušamas iki 800 mm šarvas. Tandeminis užtaisas sudarytas iš dviejų dalių: priekyje nedidelis kiekis sprogmenų, kurie, susidūrus su taikiniu turinčiu aktyvius šarvus, juos numuša ir tada aktyvuojamas pagrindinis užtaisas, kuris jau pradegina pagrindinį šarvą“, – pasakoja karys.

Jo teigimu, be minėto prieštankinio užtaiso, raketos gali būti termobarinės, skirtos naikinti patalpose esančius pėstininkus. Tokios raketos sprogdamos sudaro didelį perteklinį aukštos temperatūros slėgį, kuris išdegina orą bei sudaro vakuumą, dėl ko pastatas sugriūna – kartu palaidodamas viduje esančius pėstininkus, jeigu tik jiems pavyksta išgyventi sprogimą.

„Raketos yra pusiau automatinio valdymo, gali būti naudojamos tik esant tiesioginiam matomumui. Teoriškai šios raketos galėtų naikinti šiuolaikines šarvuotas kovos mašinas, nors valdymu ir efektyvumu ir gerokai nusileidžia vakarietiškiems prieštankiniams raketiniams kompleksams – tokiems kaip „Javelin“, „Spike“ serija ir t.t.“, – pasakoja D. Antanaitis.

 
 

Ginkluotės entuziastas aiškina, kad apsisaugoti nuo šių raketų galima naudojant efektyvią žvalgybą, dūminę uždangą, manevravimą nuo priedangos prie priedangos, o pakliuvus į apšaudymą vienintelė galimybė – aktyvios „Iron Fist“ ar „Trophy“ tipo apsaugos sistemos. Šiuo atveju atskriejanti raketa aptinkama jutikliais ir į jos pusę automatiškai iššaunamas užtaisas, kuris sunaikina dar skrendančią raketą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(6)
(7)

Komentarai ()