JAV Sausumos pajėgos testuoja „stebuklingą“ taikiklį, su kuriuo kiekvienas šūvis pasieks tikslą: kaip tai įmanoma?  (9)

O kas jei karas būtų tarsi kompiuterinis žaidimas su automatiniais taikikliais? Kiekvienas šūvis būtų taiklus. Kiekviena paleista kulka pasiektų taikinį. Skamba kaip mokslinė fantastika? Galbūt, bet JAV Sausumos pajėgos jau testuoja tokį stebuklingą taikiklį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Na gerai, ne tokį jau stebuklingą, bet jis tikrai pagerins naujos kartos automatinių šautuvų taiklumą. Dabar naudojami labai pažangūs taikikliai, tačiau kariai vis tiek turi atlikti didžiąją dalį darbo. Jie turi įvertinti vėjo ir žemės traukos poveikį ir pagal tai sureguliuoti optinį taikiklį. Daug skaičiavimo, ypač mūšio lauke, tačiau, žinoma, dabar šį darbą nudirba balistiniai kompiuteriai. Bet visada gali būti geriau.

Ir tas geriau yra SMASH sistema. Tai - optinio taikiklio, pistoletinio tipo rankenos, naktinio matymo sistemos ir automatinės taikinio sistemos sekimo derinys. Teoriškai ją galima pritaikyti ir šiuolaikiniams ginklams, tačiau SMASH technologija ruošiama naujos kartos ginkluotei. Kodėl? Nes sistema yra integruota į šūvio mechanizmą.

Štai kaip tai veikia: specialiu mygtuku ant rankenos karys įjungs SMASH optiką. Pro ją žiūrintis karys pamatys kelis apibrėžtus taikinius. Sistema pati juos seks tol, kol jie išliks optinio taikiklio matymo lauke. Situaciją įvertinęs karys nuspaus nuleistuką ir jį laikys, tačiau ginklas neišaus tol, kol nebus tobulai nusitaikęs į bent vieną taikinį. Kitaip tariant, SMASH technologija turėtų užtikrinti, kad kiekvienas šūvis bus taiklus.

Žinoma, šimtaprocentinės garantijos nebūtų, nes taikinys galėtų pajudėti ar pasislėpti. Tačiau kariai turėtų geresnę galimybę nepaleisti nereikalingo šūvio, kuris išduotų jų pozicijas. Šiuo metu testuojama SMASH koncepcija ir dar neaišku, ar ši technologija vienokia ar kitokia forma pasieks mūšio lauką.

SMASH bandymai - Next Generation Squad Weapon Fire Control programos dalis. Šiuo metu testuojamos kelios technologijos, anksčiausiai mūšio lauke jos pasirodys tik 2023 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(5)
(36)

Komentarai (9)