Ar žinote, kas yra psichopatai? „Airbnb“ Dirbtinio Intelekto sistema stengsis atsijoti tokius žmones  (1)

Kada paskutinį kartą buvote tikrinti, ar nesate psichopatas? Geriau tai sužinoti anksčiau nei vėliau. Dabar tuo pasirūpins ne kas kitas, o Dirbtinio Intelekto (DI) sistemą, kurią pasitelkė trumpalaikės būsto nuomos platforma „Airbnb“. Kodėl to reikia? Kaip veiks ši sistema? Ir kas tie psichopatai, dėl kurių to prireikė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Airbnb“ - tai milžiniška platforma, leidžianti vieniems išnuomoti savo nekilnojamą turtą keliautojams, kitiems - susirasti nakvynės vietą už prieinamą kainą. Tiesa, šia platforma naudojasi ne tik tie, kurie ieško pigesnės viešbučių alternatyvos. „Airbnb“ pritraukia ir patalpų vakarėliams ieškančius žmones. Tik tai ne visada baigiasi gerai.

Štai prieš keletą metų vienas 2,5 milijonų svarų vertės butas Londone buvo nusiaubtas po to, kai jis buvo išnuomotas tariamam vaiko laukimo vakarėliui. Vietoje ramaus pasisėdėjimo čia įvyko tikrų tikriausia nuo narkotikų apsvaigusių žmonių sukelta katastrofa. Dėl žalos kaltinta ir „Airbnb“ platforma, neužtikrinusi galimybės buto savininkams patikrinti nuomininkų tapatybę bei intencijas. Ir tai - tik vienas pavyzdys iš daugelio.

„Airbnb“ prieš kelerius metus įsigijo klientų patikros technologijų startuolį „Trooly“ ir 2019 metais užsitikrino naujos naudotojų patikros technologijos patentą. Nauja sistema, pagrįsta DI algoritmu, skenuoja viešai socialiniuose tinkluose prieinamą informaciją, ieškodama neįprastų būdo savybių. Kaip teigiama patente, „neurotiškumas, polinkis į nusikaltimus [...] narcisizmas, makiavelizmas, ir psichopatija“ yra laikomi nepatikimo žmogaus bruožais. Kas galėjo pagalvoti - nuomoti savo būstą psichopatams nėra pati geriausia mintis. Tik kodėl?

Psichopatija - tai asmenybės sutrikimas, kurio pagrindiniai bruožai - absoliutus empatijos trūkumas, antisocialus elgesys, egoistiškumas, socialinių susitarimų nepaisymas.

Iš tikrųjų, dėl tikslių psichopatijos simptomų nesutariama ir šis sutrikimas dažniausiai nėra diagnozuojamas kaip pagrindinė žmogaus psichinės sveikatos problema. Taigi, psichopatai dažniausiai nežino, kad yra psichopatai. Svarbiausia - jie elgiasi drąsiai, nepaiso kitų žmonių poreikių, turto, nerašytų socialinių susitarimų (tokių kaip „jūsų bute jausiuosi kaip namie, bet elgsiuosi kaip svečias“) ir jausmų. Ir jie įprastai nejaučia gailesčio dėl savo padarytų darbų.

Ši DI sistema ieškos įtartino elgesio bruožų. Pavyzdžiui, netikrų anketų, dalyvavimo neapykantą skatinančiose organizacijose, nesutampančios informacijos pateikimo, seksualinių paslaugų teikimo skelbimų, įsitraukimo į narkotikus ar itin neigiamos informacijos kūrimo. Kriterijai yra pakankamai subjektyvūs, tačiau DI turėtų mokytis pagal tai, kurie klientai yra labiausiai linkę sukelti problemų.

Naujoji „Airbnb“ DI sistema šiuo metu dar nėra naudojama, tačiau gali būti, kad greitu imsis darbo. Taigi, būsite tikrinami ir jūs, jei tik naudojatės šia platforma. Įdomu, kaip ši informacija bus pateikiama nuomotojams, kurie ir priims galutinį sprendimą (galbūt „atsargiai, savo butą jūs tuoj išnuomosite galimam psichopatui“). „Airbnb“ taip iš dalies pridengs savo kailį, kad galėtų sakyti, jog klientams suteikė reikalingus įrankius ir pagalbą, tikrinant potencialius nuomininkus.

Nemanykite, kad tai pirmas kartas, kai Dirbtinis Intelektas pateikia kažką panašaus į medicininę diagnozę. Toli gražu. „Google“ 2019-ųjų pabaigoje pasigyrė, kad kompanijos DI gali diagnozuoti krūties vėžį tiksliau nei tikri medikai. Skirtumas tas, kad „Airbnb“ tikslas nėra susijęs su pacientais ir gydytojais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai (1)