Rusijos kariuomenė apsijuokė - oficialiame vaizdo įraše vaizduojamas tiesiog juokingas darbas minosvaidžiais  (5)

Kaip jau žinoma, Rusija Karaliaučiaus srityje stipriai didina pajėgumus. Kuriama nauja motošaulių divizija, trečdaliu padidinti „Iskander“ raketų pajėgumai. Tris kartus išaugo tankų skaičius – nuo bataliono iki brigados. "Kiekiai dideli - tačiau ne be reikalo dideli“, – pastebi Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rusų kariuomenė niekada nepasižymėdavo dideliu efektyvumu, – pasakoja karys. – O menką efektyvumą galima kompensuoti dideliu neefektyvumo kiekiu. Tai yra, jeigu 10 artilerijos vienetų negali pataikyti į taikinį, tai 100 artilerijos vienetų turėtų kažkaip pataikyti – vien dėl paprastos tikimybių teorijos“.

D.Antanaitis pastebi, kad Rusijoje egzistuoja terminas „pakazūcha“. „Pakazūcha – tai išorės auditorijai skirtas pramoginis-karinis renginys, kurio tikslas parodyti Rusijos kariuomenės meistriškumą ir galybę. Šiame performanse imituojamos įvairios situacijos, kurios su realybe nieko bendro neturi – bet iš šono kai kuriems gražiai atrodo. Pavyzdžiui – statybinių medžiagų, stiklinės taros, keramikos dirbinių daužymas galva. Šokinėjimas aplink padegtą padangą arba įvairių gimnastikos pratimų demonstravimas“, – ironizuoja ginkluotės entuziastas.

Neseniai Rusijos gynybos ministerija pasidalino vaizdo įrašu, kuriame užfiksuoti besivaržantys minosvaidininkai.

Pasak D.Antanaičio, minosvaidis – ginklas, kuris šaudo aukšta trajektorija (daugiau nei 45 laipsnių) ir yra skirtas naikinti skeveldromis gyvąją jėgą atviroje vietovėje ar už priedangos, skleisti dūmų uždangą arba apšviesti tam tikrą teritoriją. „Minosvaidžių efektyvumas priklauso nuo taiklumo ir šaudymo greičio. Taiklumas priklauso nuo minosvaidžio prišaudymo ir stabilios pozicijos (kai po šaudymo atatrankos reikia atlikti minimalias korekcijas arba jų visai neatlikti). Efektyvumas dar priklauso nuo greitošaudos - tai yra, kaip greitai minosvaidis gali iššauti minas nešvaistant laiko korekcijoms arba minimaliai koreguojant minosvaidžio poziciją“, – aiškina atsargos majoras.

Jis pastebi, kad minėtame įraše rusų kariai šaudo būdami iš anksto paruoštose pozicijose, bet stengiasi ne dėl rezultato, o dėl vaizdo. „Ir čia svarbios detalės, atskleidžiančios rusų karių parengimą. Atkreipkite dėmesį į minosvaidžio šokinėjimą (šaudoma iš anksto paruoštose pozicijose, nuo minkštos žemės, ne akmens ar amžino įšalo), po kiekvieno šūvio ir vamzdžio pozicija pasikeičia ir – kas labai juokinga – 33 įrašo sekundę, antrame plane kairėje pusėje, minosvaidis po šūvio persiverčia ir krenta ant žemės“, – atkreipia dėmesį D.Antanatis.

Taigi, pasak kario, problema su agresyvia Rusija yra ne jos technologijos, bet jos masė ir nepakankamai paruošti kariai, sudarantys tos masės absoliučią kritinę masę. „Nors dėl „gyvos masės“ kiekio dabar irgi suabejočiau. Rusijos gyventojų – apie 150 mln žmonių. Tai 3 kartus mažiau nei vien tik Europos Sąjungoje ir 10 kartus mažiau nei Kinijoje, – pastebi ginkluotės entuziastas. – O dėl Karaliaučiaus tankų brigados, tai tai prieš vakarietiškų tankų batalioną ji neturi jokių šansų, išgyventi nuo sutemų iki ryto, netgi be oro ar kitos paramos. Dėl vienos priežasties – rusų tankai turi problemą su naktinio matymo priemonėmis“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(55)
(25)
(30)

Komentarai (5)