Sparčiai įsibėgėja vienas didžiausių energetikos projektų Lietuvoje: bus sukurta speciali Vyriausybinė komisija, atjungta ir išmontuota galingiausia Baltijos šalis su Rusija ir Baltarusija jungusi gija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2020-02-14 10:52
Na, bet Lietuvai siekant atsijungti nuo rytų reikia dar vieno dalyko - savos generacijos. O apie pasiekimus šioje srityje kol kas tylima. Giriamasi tik tuo kas išmontuojama. O generacijos tai reikia.
Dario 2020-02-14 11:21
Šaunuoliai, seniai reikėjo. Bet kokius laidus/vamzdžius į tą pusę reikia pamiršti. Tik tada bus ramybė. Sekantis etapas masiškas perejimas prie atsinaujinančios energetikos. Kito kelio tiesiog nėra.
Kirtis 2020-02-14 15:09
Viskas dengiama gražiais šūkiais apie "energetinę neprilausomybę", bet kodėl visa tai labiau panašėja į persimetimą iš vienos priklausomybės į kitą? Jungtys su vakarais ir sinchronizacija su Europos tinklais labai šaunus ir reikalingas dalykas, bet kam išmontuoti (ne atjungti, bet būtent išmontuoti) senas jungtis. Tam kad nebūtų galimybės pasirinti komerciškai naudingesnį variantą ir prisidengiant politiniais lozungais "prastuminėti" kitus, dabar jau Europinius monopolininkus? Toli pavyzdžių ieškoti nereikia - prisiminkim skandalą, kai rusai pasiūlė pigesnį SGD krovinį į "energetinę nepriklausomybę" garantuojantį SGD terminalą ir koks širšalas kilo, kad dujos nupirktos ne iš Vakarų... Bet ar ne tame ir yra nepriklausomybės esmė - rinktis tai, kas naudingiausia Lietuvai? Kažkaip keistai tą nepriklausomybę kai kurie veikėjai mato - tik per prievolę nukirsti visus ryšius su rytais... ar mes tikrai nuo to daromės nepriklausomi? Gal aš durnas ir nieko nesuprantu? Gal energetinė nepriklausomybė ištiesų tai priklausomybė nuo tiekėjų iš vienos pusės ir galimybių išnaudoti konkurencija tarp rytų ir vakarų savanoriškas atsisakymas. O gal visgi čia iš sovietų laikų paveldėtas noras "lįsti į šikną be muilo", kaip su tomis žaliomis rodyklėmis, kurias neva tai "Europa reikalavo nuimti" o paaiškėjo kad vietiniai nemokšos prisigalvojo ir padarė niekieno neprašomi... tik kaltų dabar nėra, nes vskas gi dėl gero, vardant tos didelės ir baisios "Europos", kuri vis liepia ir liepia nesamones daryti... Ir taip, aš puikiai žinau ir suprantu, kad persijungimas iš "Rytų" į "Vakarus" nėra toks paprastas ir vieno jungiklio nuspaudimu pasiekiamas dalykas. Ir priklausomybė nuo Rusioje administruojamos ir sinchronizuojamos sistemos yra nesaugi. Bet turint noro, tikrai galima būtų rasti būdų, kaip naudotis vakarietiška energetine sistema, vistik pasiliekant galimybę "siurbtelti" iš rytų, jei vakarietiški tiekėjai "išpendės" ir kainas užsikels. O jungčių demontavimas yra ne kas kita, kaip Lietuvos konkurencingumo mažinimas. Sakot, kolegos, kad reikia pamiršti laidus ir vamzdžius į tą pusę? O gal pradžioje būtų naudingiau pamiršti iš anos pusės parėjusį mąstymą, kad nepriklausomybė - tai apsistatyti geležine siena. Gal vietoj ryšių nutraukinėjimo reikėtų atvirkščiai, visus įmanomus ir neįmanomus ryšius užmezginėti, kad nė viena pusė negalėtų nurodynėti, kur ir ką kabinti, o ką nukabinti. Kad patys galėtume pirkti tai ir iš ten, kur mums patiems naudinga.
Ar_as? 2020-02-14 15:58
Wishull thinking and usefull idiots. Viskas, kas surašyta būtų tiesa, jei tos jungtys būtų su normalia demokratijos ir rinkos ekonomikos valdoma valstybe. Bėda, kad jos yra su psichodeliniais kolchoznikais, kamuojamais napoleono sindromo. Pirkdamas rusišką energiją sėdi ant "adatos", nuo kurios nulipant būna siaubingos lomkės. Kadangi toje valstybėje rinkos ekonomika neveikia, dėl politinių tikslų jie yra visada pasirengę esant reikalui dempinguoti kainas, t.y. pasodinti ant adatos. Viskas vyksta panašiai: a) pigi energija; b) formuojasi energijai imli pramonė Maša; c) kadangi energija pigi, Maša neinvestuoja į efektyvumą; d) Maša užlinktų per kelias dienas arba taptų menkai pelninga, jei tik energiją reiktų pirkti rinkos kaina; d) kadangi energija pigi, Maša klesti ir sukaupia galią, tokioje mažoje valstybėje kaip mes, reikia nedaug tam, kad įgytum sąlyginai didelę galią; Viskas, turime valstybę, kuri yra priklausoma, ir nesvarbu, ar ji turi alternatyvų tiekėją, ar ne, jei tas tiekėjas veikia rinkos sąlygomis. Kuo tai baigiasi?: a) vieną dieną iškrypusi meškutė iš rytų ateina ir mandagiai paprašo, kad nusimautume kelnes ir pasilenktume; b) mes pasakome, kad nelabai norime; c) meškutė sako "o jūs pagalvokite apie vargšiukę Mašą..."; d) Maša išsigandusi kartu su meškute ima įkalbinėti mautis kelnes ir pasilenkti, Maša turi pinigų, todėl net ima tai ten, tai ten tuos pinigus pakišinėti. e) jei to nepakanka ir pasakome Mašai pirkti energiją iš vakarų, ji apsiverkia ir trypia kojele, kad mes su savo meškafobija žudom jos verslą ir ji tuoj turės iš darbo atleisti visas daugiavaikes mamas, kurias taip dosniai už minimalkę įdarbino; f) jei ir to negana, meškutė arba 1) randa gedimų sistemoje ir tiekimas nutrūksta; arba 2) pareiškia, kad iš tyros meilės ji tiek laiko rėmė mus ir Mašą (ir be tos meilės mes visi jau seniai būtume mirę arba gėjais tapę (įskaitant ir moteris)), tačiau nebegali to daryti ir energiją ima parduoti rinkos kaina; g) Maša skelbia stabdanti gamybą/mažinanti apimtis, nes rinkos sąlygomis ji paprasčiausiai negali veikti, atleidžia didelius kiekius darbuotojų, nes veikdama iškreiptoje rinkoje buvo tapusi didžiausias darbdavys, ir prie tokios rinkos nei konkurencija, nei alternatyvos nesusiformavo; h) valstybės ekonomiką ištinka krachas, tinkamai Mašos pamotyvuoti bedarbiai eina daužyti parlamento langų už tokią nemeilę meškutei; i) jei situacija pakankamai prisirpusi, ima rastis maži žali žmogeliukai, kurie jau ir tiesioginiu poveikiu padės su kelnių nusimovimu ir pasilenkimu. Panašų atvejį tik gan menku mastu turime šiandien su dujomis: meškutė numetė kainą ir visos mašos su pritariančių idijotų gauja jau loja "kam tas "independance", pas meškutę dujos daug pigiau". Ir trumpai apie "vieną priklausomybę pakeičiame kita": aš savo vaikui leidžiu imti saldainius iš normalių kaimynų, bet tikrai uždrausčiau juos imti iš užkietėjusio macho pedofilo, pusnuogio jodinėjančio ant arklio...
HardAxe 2020-02-14 16:16
Turbūt tam, kad ateity nekiltų papildomų diskusijų ir minčių naudoti astravo A.E. energiją. Net jei rusai ateitų ginti su tankais savo teisės pardavinėti Astravo energiją, jos taip lengvai bėgiais į vagonus nepakrausi ir į europą neišveši.
Kirtis 2020-02-14 16:59
Na gerai, mano mąstymas "wishfull" ir tarkime aš netgi parankus idiotas, kaip įvardino Ar_as?. Bet ar jūs galite ranką prie širdies pridėję pasakyti, kad koks Fransua, Elizabeth, ar Heinrich yra 100 % saugesnis partneris už Mašą ir tikrai niekada kelnių nenumaus? Taip, Rusija neprognozuojama ir elgiasi kaip tarptautinis chuliganas. Nuo jos saugotis reikia ir be jokios abejonės būtina turėti jungtis su Vakarais. Tačiau būkim "biedni, bet teisingi" - Vakaruose irgi valdo ne "motinos teresės", kurios amžinai veltui užmaudinės rusų numautas kelnes ir dar plaus, tai, ką iš baimės į tas kelnes prikratėme... Ten po "demokratija" visgi gyvena realūs žmonės su labai paprastais ir savo esme savanaudiškais tikslais. Norvegai yra pastatę labai neblogą filosofine prasme serialą "Okkupert" (Okupuoti) - Jame parodoma, kaip Norvegija lieka ant ledo ir be jokio Vakarų palaikymo, kai Norvegijos interesai nesutampa su Europos Sąjungos interesais ir ta pati "Europa" ne tik neapgina Norvegijos nuo Rusijos, bet netgi užsiundo kaip šunį tam, kad pasiektų sau naudingų tikslų. Na nebus taip. kad geri dėdės iš vakarų visą laiką per čiulptuką maitins lietuviškąją Elenytę, ir gins nuo piktos neklaužados Mašos. Labiau tikėtina, nei ne, kad Elenytei panorus pasiožiuoti kuriuo nors svarbiu klausimu (kaip neseniai buvo, kad Lietuva nepakluso reikalavimui spausti Lenkiją dėl Europai neįtikusių sprendimų pakeitimo - o juk gali būti, kad kažkada reiks nepaklusti ne tik iš solidarumo su kaimynais, bet teks ir savo asmeninius intersus apsiginti) koks dėdė Heinrich teptels koja ir pasakys "seniai į užpakalį nesi gavus? nori tamsoj už bausmę pabūti?" ir ką - teks sėdėti tamsoj - mes gi nepriklausomi nuo rytų
Ar_as? 2020-02-14 17:20
tik vat imam ir pamirštam, kad a) "vakarų" energija nėra vieno asmens rankose, nėra vienos valstybės rankose ir netgi didele dalimi nėra valstybių rankose. Verslui "business is business". Svaigti, kad Vokietija ar Lenkija ims elgtis kaip Ivanas ir sabotuos tinklus yra tas pats, kas naktį budėti, nemiegoti ir žiūrėti, ar žmona, ar vaikai, ar broliai neužpuls ir nenužudys; b) Svaigti, kad Vokietija ar Lenkija ims elgtis kaip Ivanas ir sabotuos tinklus yra tas pats, kas naktį budėti, nemiegoti ir žiūrėti, ar žmona, ar vaikai, ar broliai neužpuls ir nenužudys. Mano aprašyto meškutės elgesio pavyzdžių toli nereikia ieškoti nei LT, nei šalia - ji taip elgėsi ir elgiasi. c) kadangi po šia saule gyvename ne vieni, tai normalus "sugyvenimas" visur reikalauja nuolaidų, lieka tik pasirinkti, ar nuolaidas darome baisiąjai "geiropai", ar "šeimos vertibiu" puoselėtojai, ar norime su šeimos vertibėmis gyventi kaip Novasibirske, ar pasileidusioj Briugėje.
evaldosia 2020-02-14 18:23
jo diskusija kieta,bet tinklių traukyti nereikia.atsijungiame nuo rytų, nes dažnis ne tas.kur gaunama nuolatinės srovės įtampa iš švedijos ,tą keitiklį pastatome, kur iš brel žiedo atiteka elektra.iš švedijos jau nebereikėtu keitiklio ane?nes ten dažnis europinis.galėtume gauti elektros iš įvairių šaltinių,galingumas pagal laidų storį.bet yra problemos ir klausimai.ar kiek kabelių (kiek gyslų) yra iš švedijos,ir kas stato lygintuvą ir keitiklį elekrai iš brel žiedo.su švedija jungtis turėjo daug problemų,nes stabdė dažnai.ar čia problema kabelio nuotėkyje,ar keitikliuose, kurie yra labai brangūs.
Kyborg 2020-02-14 19:24
Susisinchronizavus su vakarais be papildomų investicijų tos jungties naudot nebus įmanoma. Tad kam investuot milžiniškus pinigus į jungtį kurios neplanuojam naudot? Jau nekalbant apie tai, kad ją ir toliau reikės prižiūrėt, tvarkyt, o tai kainuoja. Ar tu nusipirkęs naują automobilį seną pasilieki "dėl visa pikto"? Tuo pačiu dar senam automobiliui kapitalinį remontą atlieki ir jį laikai, nes gal prireiks? Nepamiršk, kad lygiagrečiai yra palaikomi ir rezerviniai elektros gamybos pajėgumai pačioje Lietuvoje, kad jeigu kažkas nutiktų su jungtimis galėtume patys apsirūpint elektra.
AAA000 2020-02-14 20:52
siaip tai propaganda varineji ziuriu Europa nesiulo priverstinai sinchronizuotis. siulo ir salos rezimo varianta (nes jis pigiau Europai ) kas liecia linijas - gales prekiaut per DC linijas. panasiai kaip mes su skandinavais susijungem. politines teorijas galesi izvelginet jei verslui dirbtinai trukdys pirkt ar prekiaut per DC linijas. jokio pigumo dabar nera is tos rusijos ar baltarusijos - tarpininku serimas tik kazkoks ir ju sistemu balansavimas Lietuvos saskaita... cia puiki zinia kad isarde ta linija. vadinas jau realiai judam bent i regiono(su Latvija ir Estija) nepriklausomybe energetikoje. as manau pasimoke jau - padarys kad nenuluztu ir tik Lietuvos mastu elektros tinklas. ir normalia prekiavimo rinka padarys kazkada - pagal Europos standartus. kai visi gales dalyvaut kuo lygesnem salygom. o monopolis bus apribotas iki maksimumo. nors cia dar stringa...
AAA000 2020-02-14 21:06
ten gi DC linija. ji ir liks tokia keitikliai stoves ir toliau. problema yra atstumai ir linijos pralaidumas. siaip buvo kazkoks Europos projektas - baltijos ziedas - aplink Baltijos jura. nezinau kas numarino. ten butu atskira sinchronizacija ir norejo jurini veja pabalansuot ar kazkas tokio per tiesiog teritorini plota - kai nereikia daug kaupiamuju saugyklu statyt - ir panaudot pvz skandinaviskas kalnu kaupyklas. va ten ateities projektas vien del teritorijos masto. o perduot i saliu tinklus butu tereikeje tik trumpuciu liniju ir tarifas butu labai mazas tos energijos sistemos - centai ar net dalys. kurtusi daug energetiskai imlaus verslo greta to ziedo ir t.t. vienu zodziu klestetu visi. as manau Anglija panasu projekta dabar individualiai darys ar jau daro. o pas mus suda dar mala net valstybes mastu... kolkas visa energetika labiau "priorientuota" i parama, o ne i ateiti...
vanduo4 2020-02-15 01:00
Tokių jungčių išmontavimas yra tiesiog strategiškai būtinas. - Įsivaizduokit, Mišos armija okupuoja Lietuvą, o čia reikia viską iš naujo statyti, kad užsitikrinti resursų tiekimą. Kaštai milžiniški, vietinių pasipriešinimas didžiulis, gal net neverta vėl savo išteklius kišti į kažkokią pagonių šalį? Va ir visa logika kodėl tiesiog būtina viską išmontuoti - decentralizuoti, kad atviršktinis procesas būtų kuo sudėtingesnis ar netgi neįmanomas.
HardAxe 2020-02-15 01:30
Kai islandai ir kažkurios ten iš salų paprašė JAV apleisti savo bazes - JAV išsikraustė. Na gal paliko kažkokį šiukšlinėlį po savęs, kam nepasitaiko. Kai Ukrainoj pradėjo grėsti tolimu prašymu apleisti Krymo bazes - rusai pasiemė Krymą. Taigi taip, NATO/JAV yra geresnis sąjungininkas nei rytų blokas, net ir su visais savo trūkumais.
immortallt 2020-02-15 10:15
Jugntis su Švedija yra pastovios srovės, skiriasi įtampa ir galia. Jei net tokių bazinių žinių neturi, kaip tu gali jaustis turintis tinkamą supratimą, kad piktintis ar aiškinti kaip kažką daryti? Lietuva taps priklausoma nuo vakarų - šiaip sinchronizacijos su vakarais vienas iš reikalavimų, gebėjimas veikti izoliuotu rėžimu, priešingai nei pas rytus. Ir mes gamybos pajėgumų turime, nors ir nenaudojame jų dažniausiai, nes gamybos kaina didelė.Tačiau ateinančius 10 metų tai labai sparčiai keisis ir tapsime elektros eksportuotojai, o ne importuotojai. O šiaip, nori gyventi kaip rusai, ar kaip vokiečiai? Tai ir daryk kaip anie daro.
unytas 2020-02-15 11:56
Turim savo AE galim pasigamint kiek reikia nafik tą europa. O seip gerai kuo toliau nuo tu rusų o ir jų prezidentui jau metuose yra ką ten žino galvele susisukus nuo valdzios
immortallt 2020-02-15 17:26
"Mūsų AE" paleisti kainuotų brangiau nei naują pastatyti. O nauja kainuotų 3x brangiau nei užsitikrinti visą elektros tiekimą iš atsinaujinančių, skaičiuojant ne tik vėjo ir saulės jėgaines, bet ir akumuliatorius ir dujų turbinas.