Lietuvos daugiabučiuose namuose uždraus naudoti dujų balionus: kas planuojama ir kada įsigalios draudimas  ()

Energetikos ministerija kartu su Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ir savivaldybių atstovais aptars, kaip užtikrinti sklandų perėjimą nuo nesaugaus suskystintų naftos dujų (SND) balionų naudojimo daugiabučiuose prie alternatyvių energijos išteklių. Siekiant didesnio gyventojų saugumo, trijų aukštų ir aukštesniuose daugiabučiuose namuose SND balionai nebegalės būti naudojami nuo 2022 m. pabaigos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikus išsamų daugiabučių visoje Lietuvoje vertinimą, nustatyta, kad šalyje yra 1663 daugiabučiai, kuriuose, pažeidžiant teisės aktus ir nepaisant saugumo reikalavimų, gyventojai iki šiol maistui ruošti naudoja SND balionus.

Taip pat jau yra atliktas techninis vertinimas dėl šių daugiabučių namų prijungimo prie gamtinių dujų ar suskystintų naftos dujų centralizuoto tiekimo sistemos.

Perdavimo sistemos operatoriaus (ESO) duomenimis, iš minėtų 1663 daugiabučių namų – beveik šeštadalyje namų gyventojai jau dabar turi galimybę įsirengti elektrinę viryklę arba pradėti naudoti gamtines dujas maistui ruošti. Dar 265 daugiabučiuose, kuriuose naudojami dujų balionai, galima padidinti gyventojams leistiną galią. Tinklo rekonstrukciją reikia atlikti kiek daugiau nei tūkstantyje namų.

Jau rytoj susitikime su VERT ir su savivaldybėmis bus tariamasi, kokios yra optimaliausios galimybės probleminiuose daugiabučiuose namuose, kuriuose nepaisant saugumo reikalavimų gyventojai maistui ruošti naudoja dujų balionus, pereiti prie alternatyvių energijos šaltinius.

Vėliau savivaldybių administracijos ir daugiabučio namo butų savininkai, bendradarbiaujant su energetikos įmonėmis, pagal konkretaus daugiabučio technines galimybes turės priimti sprendimus, ar jungti daugiabutį namą prie gamtinių dujų sistemos, ar pradėti naudoti elektros energiją maistui ruošti.

Siekiant pagelbėti daugiabučių namų gyventojams pereiti nuo dujų balionų prie kitų alternatyvų, bus svarstomos galimybės tam panaudoti gamtinių dujų ar elektros energetikos įmonių, Europos Sąjungos, savivaldybių biudžetų ir kitus finansavimo šaltinius.

Veiksmų plane dėl suskystintų naftos dujų balionų naudojimo daugiabučiuose namuose numatytas priemones įgyvendina VERT, Energetikos ministerija, savivaldybių administracijos ir energetikos įmonės.

2019 metų birželio mėnesį buvo patvirtintas veiksmų planas, kurio tikslas – iki 2022 metų pabaigos visiškai atsisakyti nesaugiai naudojamų suskystintų naftos dujų balionų daugiabučiuose. Nors šiuo metu galiojančios Dujų sistemų pastatuose įrengimo taisyklės draudžia namuose, kurie aukštesni nei 2 aukštai, įrengti dujų balionų įrenginius su dujinėmis viryklėmis, tačiau dalis gyventojų šios nuostatos nesilaiko ir rizikuojant savo bei aplinkinių saugumu dujų balionai daugiabučiuose yra eksploatuojami. Siekiant užtikrinti sklandų procesą, kad gyventojai, savivaldybės ir energetikos įmonės tinkamai šiems svarbiems pokyčiams pasiruoštų, numatytas pereinamasis laikotarpis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()