Įdomiausi dalykai, kas vyksta pasaulyje karantino metu: gyvenimas nestoja  ()

Dėl šiuo metu vyraujančios pandemijos pasaulis yra kardinaliai pasikeitęs, todėl visos įprastai žmogaus kontakto reikalaujančios veiklos išsikėlė į virtualią erdvę. Labai neįprastai bei futuristiškai atrodo tiek mokslai, tiek darbas, tiek pramogos. Pabandykime apžvelgti, kaip su karantinu susijusias problemas sprendžia įvairios organizacijos ir žinomi žmonės tiek Lietuvoje, tiek likusiame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pamokos ir paskaitos nestandartiniais būdais

Švietimo įstaigos Lietuvoje yra uždarytos, tačiau dirbti nenustojo: mokytojai, dėstytojai ir mokiniai naudojasi įvairiomis virtualiomis priemonėmis, kad ir toliau galėtų tęsti mokymosi procesą. Organizacija „Kompiuteriukai vaikams“ surengė mokymus patiems mokytojams, skirtus padėti jiems tęsti švietimo procesą nuotoliniu būdu. Tuo tarpu Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ketina nupirkti arba išnuomoti 35 tūkst. kompiuterių, kurie bus skirti nuotoliniam mokymuisi.

Vilniaus dailės akademijos lektorius ir animacijos programos vadovas Arturas Bukauskas buvo vienas pirmųjų, pradėjęs vesti paskaitas internetu. Lektorius teigia, kad animacijos programos paskaitos nuotoliniu būdu vyksta jau visą savaitę: „Nei viena paskaita praleista nebuvo. Studentų iniciatyva, jie su dėstytojais susirinko „Discord“ aplinkoje, sukūrė savo grupes. Penktadienį sklandžiai įvyko ir doktorantūros darbo gynimas. Dalį savo ateities paskaitų oficialiai vesti nuotoliniu būdu planuoju ir ateityje – pagaliau daugiau nereikės įrodinėti, kad tai efektyvu – tereikia „Google Meet“ ir „Discord“ įrankių.“

Žmonės pramogauja, žaisdami kompiuterinius žaidimus ir skaitydami

Nors orai Lietuvoje vis gerėja, retas kuris visą dieną praleidžia ne namie – juk visos viešos vietos, skirtos pramogoms ir laiko leidimui, yra uždarytos. Žinomas Lietuvos fotografas, šokėjas ir televizijos projektų dalyvis Naglis Bierancas ir toliau savo gyvenimo akimirkomis dalinasi „Instagram“ platformoje, bet dabar jos dažniau transliuojamos iš namų. Naglio teigimu, jam „bimbinėti ir nieko neveikti kol kas patinka“. Be to, kompaniją Nagliui  palaiko ir liūdėti neleidžia Siamo orientalų veislės katė Alfa bei neseniai gauta „PlayStation 4“ žaidimų konsolė, su kuria jis paminėjo žaidžiantis tokius žaidimus, kaip „Red Dead Redemption 2“, „God of War“ bei „Fortnite“.

Dalinuosi.lt vadovo Manto Živačevskio teigimu, Naglis nėra vienintelis, kuris dabar daug laiko praleidžia žaisdamas kompiuterinius žaidimus: „Žaidimų konsolių nuomos populiarumas platformoje išaugo 5 kartus, lyginant su identišku laikotarpiu praeitais metais, ir 4 kartus, lyginant su vasario mėnesiu. Faktas, kad tai – labai populiarus užsiėmimas, esant tokiai situacijai.“

Daugelis žmonių socialiniuose tinkluose viešai džiaugiasi ir tuo, kad dėl karantino atsirado daugiau laisvo laiko knygoms, žurnalams. „Amazon Audible“ savo jauniesiems klientams netgi suteikė galimybę nemokamai klausyti pasakas ir klasikinę literatūrą. Tuo tarpu Lietuvoje „Užkalnio“ žurnalo redakcija  savo skaitytojams, atradusiems daugiau laisvo laiko, žurnalus ir Andriaus Užkalnio knygas kasdien siunčia paštomatu. Vyriausioji „Užkalnio“ žurnalo redaktorė Fausta Marija Leščiauskaitė teigia, kad reikalų daug: „Dirbame ir stengiamės judinti, klibinti, kad nesustotume. Darbas mums neleidžia panikuoti.“

Renginiai – iš salių į internetą

Prasidėjus masiniam karantinui, visų pirma, nukentėjo sporto renginiai. Lietuvos krepšinio lyga buvo nutraukta, o Eurolyga ir NBA – nukeltos vėlesniam laikui. Įdomiausią sprendimą  atrado NBA klubas Finikso „Suns“ – komanda sezoną simuliuoti nutarė virtualioje erdvėje, naudojant „NBA 2K20“ žaidimą. Visos komandos rungtynės yra gyvai transliuojamos „Twitch“ platformoje.

Dėl koronaviruso buvo atšaukta ir daugybė pasaulinių festivalių, tokių kaip „Tomorrowland Winter“. Tiesa, muzikantai išliko kūrybingi: štai, pavyzdžiui, Belgijos klubas „Kompass“ kartu su „Tomorrowland“ ir kitais rėmėjais suorganizavo gyvą virtualų pasirodymą, kuriame dalyvavo tokios pasaulinio lygio muzikos žvaigždės kaip Charlotte de Witte ar Enrico Sangiuliano. Užsidarius naktiniams klubams ir Lietuvoje, panašius pasirodymus taip pat jau planuoja lietuvių atlikėjai: kol kas daugelis jų siūlo savo įrašus, tačiau tikriausiai greitai sulauksime ir gyvų pasirodymų.

Karantinas gyvenimo nestabdo

Nors karantinas pasaulyje pakeitė daugelio gyvenimą, taip mūsų kasdienybė atrodys tik laikinai. Ilgainiui grįšime į įprastą ritmą, tuo tarpu kol kas belieka džiaugtis, kad egzistuoja kompiuteriai, telefonai, internetas ir kitos priemonės, leidžiančios mums ir toliau pramogauti, tobulėti bei bent šiek tiek  atitrūkti nuo kiek bauginančios realybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()