Kaip vyksta pareigūnų darbas karantino metu? Kaip dabar Lietuvoje gaudomi neblaivūs vairuotojai ir kokią žinutę skelbia piliečiams  ()

Nors kasdien girdime apie vis daugiau koronaviruso atvejų, tačiau pareigūnų darbas šiomis dienomis nesustoja. Atvirkščiai. Gausybę dirbančių pareigūnų fiksuoja ir Lietuvos vairuotojai – socialiniuose tinkluose padaugėjo pranešimų apie stovinčius trikojus ir šalia dirbančius pareigūnus. Tad kaip vyksta pareigūnų darbas karantino metu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio, patruliuojančių pareigūnų šalyje padaugėjo iki 800 ekipažų – jie bendrai užtikrins viešąją tvarką.

Tačiau ir vairuotojams dėmesio nepritrūks. R.Matonis tikina, jog pareigūnai atsisakė mobilių masinių reidų, tačiau neblaivūs vairuotojai neliks nepastebėti.

„Neblaivūs vairuotojai neišvengs atsakomybės, stengiamės mažiau naudoti bekontakčius alkotesterius, daugiau – įprastus. Eismo įvykius stengiamės įforminti nuotoliniu būdu, jei tai įmanoma“, – sako R.Matonis.

O esant būtinybei, naudojami įprastiniai alkotesteriai, nes jie turi keičiamą antgalį, kurį išsipakuoja pats vairuotojas.

„Įprastinis alkotesteris yra individualiai duodamas konkrečiam žmogui, kuris išsipakuoja antgalį ir jį užsideda. Nors pagal gamintojų aprašymus, saugūs turi būti ir įprasti, ir bekontakčiai alkotesteriai“, – sako R.Matonis.

Naudojamos visos turimos priemonės, taip pat ir „trikojai“

Pamiršti nebus ir kiti Kelių eismo taisyklių pažeidėjai. Kelių policijos pareigūnai naudoja visas priemones, kurias naudojo ir anksčiau: į pagalbą ir toliau pasitelkiami mobilūs greičio matuokliai, vaizdo kameros.

„Kelių eismo taisyklių pažeidimus pareigūnai fiksuoja nekontaktiniu būdu. Kasdien yra patruliuojama ir nežymėtais policijos automobiliais, iš kurių pažeidimai fiksuojami įvairiomis vaizdo fiksavimo priemonėmis. Po to jie įtraukiami į administracinių nusižengimų registrą ir pažeidėjai protokolus gaus įprastu ar elektroniniu paštu.

Užtikriname, kad policijos pareigūnai netoleruos daromų šiurkščių pažeidimų ir asmenys už netinkamą elgesį kelyje atsakomybės neišvengs“, – sakė Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Revita Janavičiūtė.

Kaip teigia R.Janavičiūtė, ne visas funkcijas pareigūnai gali atlikti išvengdami kontakto su asmenimis. O jam esant, pareigūnai vadovaujasi asmeninių apsaugos priemonių, dezinfekcijos ir higienos rekomendacijomis.

„Nors šalyje ir paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija dėl koronaviruso (COVID-19), policijos pareigūnų, vykdančių eismo priežiūrą, darbas yra organizuojamas siekiant maksimaliai užtikrinti tiek pareigūnų, tiek eismo dalyvių saugumą“, – teigia R.Janavičiūtė.

Jautri pareigūnės žinutė: „Rizikuoju viskuo, kas man brangu“

Su kokia situacija susiduria policininkai, atskleidžia ir pareigūnės Sandros žinutė, išplatinta oficialioje Lietuvos policijos feisbuko paskyroje.

Moteris tikina, kad situacija kasdien darosi vis rimtesnė, tad dabar ne metas juokauti.

„Situacija kasdien vis rimtesnė. Jei iš pradžių dar bandėme juokauti, šiandien dienai jau ima „juokas per ašaras“. Turbūt daugelis gyvena nežinomybėje ir jaudulyje. Kažkas vis dar juokauja. Ar iš nežinojimo. Ar iš nesupratimo. Ar tiesiog todėl, kad tikisi, jog jų tai nepalies. Nebūkit tokie tikri, šis virusas nesirenka. Galbūt ne Jus pačius, bet Jūsų artimuosius gali paliesti ir ką tuomet kaltinsim – kitus ar save? Bet gali būti per vėlu. Prašoma tiek nedaug, tiesiog likti namuose.

Negi namie taip negerai? Nejaugi krepšinis, futbolas, tinklinis ar draugai nepalauks tos dienos, kada viskas baigsis. Virtuali erdvė puikiai gali pasitarnauti šiuo klausimu. Žaiskit krepšinį ten, bendraukit messengeriu, bet likit namuose“, – rašo Sandra.

Pareigūnė teigia, kad ir pati nežino, ar vieną dieną po tarnybos nebus taip, kad nebegalės grįžti namo.

„Manęs namuose kasdien laukia trys vaikai, mylimas žmogus, mama, brolis. Tiesa, nežinau, ar nebus taip, kad vieną dieną grįžti namo negalėsiu, nes gindama, saugodama ir padėdama galiu pasigauti tą virusą, kuris nesirenka, kas tu. Rizikuoju viskuo, kas man brangu, tai mano darbas ir sakykit toliau, kad aš pikta, griežta ir negailestinga, bet šiuo metu negaliu būti kitokia, kol nesuprasit, kad ne laikas dabar žaisti lauke, lankyti gimines, glėbesčiuotis su draugais, slapta daryti šukuosenas, manikiūrus.

Neuždirbsit visų pinigų. Pabūkit dabar geresni, aplink tiek vienišų senukų, jiems dabar tikrai reikia pagalbos. Skaitykit knygas, jos seniai pamirštos, bendraukit su savo šeimos nariais. Pasikeis situacija, galėsite daryti tai, ko šiuo metu daryti negalite.

Noriu, kad visi suprastumėt, kaip yra svarbu likti namuose, nerizikuoti savo ir artimųjų bei draugų sveikata ir gyvybe. Ne dėl savęs, bet dėl visų, dėl jūsų pačių, likit namuose, kad viskas kuo greičiau pasibaigtų. Saugokim vieni kitus ir džiaukimės gyvenimu. Džiaukimės, kad esame sveiki“, – rašė Sandra.

Dėmesys – įvairiausiems pažeidimams

Anksčiau platintame spaudos pranešime teigiama, kad didžiausias dėmesys skiriamas chuliganiškam ar pavojingam manevravimui, neleistinam kalbėjimui mobiliuoju telefonu, saugos diržų nesegėjimui išaiškinti. Fiksuojami ir šviesoforų signalų nepaisantys, nerodantys posūkių, ar pėsčiųjų nepraleidžiantys vairuotojai.

Tiek Klaipėdos, tiek kitose apskrityse ir toliau intensyviai vykdoma ir greičio kontrolė mobiliais greičio matavimo prietaisais, vadinamaisiais trikojais. Kelių policijos pareigūnai primena, kad už pavojingą manevravimą numatyta bauda siekia nuo 170 iki 230 eurų, galima netekti ir teisės vairuoti nuo 3 mėnesių iki pusmečio.

Už chuliganišką vairavimą atsakomybė dar griežtesnė – bauda nuo 450 iki 550 eurų, teisę vairuoti galima prarasti nuo vienerių iki dvejų metų. Už kalbėjimą mobiliuoju telefonu prie vairo be laisvų rankų įrangos bauda gali siekti nuo 60 iki 90 eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Milda Kolesnikovaitė
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()