Ar degalų kolonėles turėtų papuošti pranešimai apie klimato kaitą ir kitas transporto keliamas problemas?  ()

Net jei nerūkote, tikrai pastebėjote tas siaubingas nuotraukas ant cigarečių pakelių. Nors vieni į tai numoja ranka, o kiti nešioja prabangius cigarečių dėklus, mokslininkai teigia, kad šios priemonės iš tikrųjų mažina rūkančiųjų skaičių. Tai gal kažko panašaus reikėtų ir degalinėse?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslinis žurnalas „British Medical Journal“ (BMJ) ragina JAV ir Jungtinės Karalystės politikos formuotojus priimti reikalingus įstatymus, kad degalinėse atsirastų grafiški pavyzdžiai, kaip vidaus degimo varikliai kenkia aplinkai. Tai galėtų būti nykstančių gyvūnų nuotraukos, gamtos kataklizmai ir su oro tarša siejami sveikatos pakitimai. Mokslininkai teigia, kad tai klimato kaitą paverstų realia, apčiuopiama ir matoma problema.

Daugelis vairuotojų žino, kad automobilio išmetamieji dūmai kenkia aplinkai ir žmonėms. Tačiau tos žinios lieka kažkur sąmonės pakraštyje. Mokslininkai teigia, kad ryškus priminimas tarsi padėtų lengviau suprasti, kad teršia kiekvienas iškastiniu kuru varomo automobilio kilometras. Ir kur geriau apie tai priminti, jei ne degalinėje, kur elektromobiliai neužsuka. Paprasti lipdukai būtų pigus ir paprastas būdas paskatinti žmones mąstyti apie savo aplinkai daromą žalą.

Manote, kad tai - beprotybė, kuriai niekas nesiryš? Pelno nesiekianti organizacija „Our Horizon“ panašią idėją įgyvendino dar 2015 metais. Tuomet tokie pranešimai papuošė Vakarų Vankuverio degalines Kanadoje. 2018 metais Švedijoje buvo priimtas įstatymas, nurodantis, kad degalinėse privalo būti informacija apie degalų naudojimo daromą žalą aplinkai. Šis įstatymas įsigalioja nuo šių metų gegužės ir daug kur tokia informacija jau yra iškabinta. Sausį Kembridžo, miestelio Masačusetse, valdžia priėmė įstatymą, nurodantį, jog kiekvienoje savitarnos degalinėje privalo būti pateikiama informacija apie degalų ir juos naudojančių automobilių daromą žalą aplinkai ir žmonių sveikatai.

Ir tai - tik pradžia. Tokie lipdukai degalinėse anksčiau ar vėliau atsiras daugelyje šalių. Tik ar jie turės nors kokį nors poveikį?

Vienas pernai publikuotas tyrimas parodė, kad šiurpios nuotraukos ant cigarečių pakelių iš tikrųjų gali sumažinti rūkymą. Tiesa, kuo labiau žmogus yra priklausomas nuo nikotino, tuo mažiau jam rūpi kažkokios nuotraukos ant pakuotės. Tačiau automobiliai yra visai kita istorija. Žmonės vairuoja tokius automobilius, kokius gali išlaikyti. Nerūkydamas sutaupysi savo sveikatą ir savo pinigus. Taip paprastai į elektromobilį persėsti nepavyks, o vairavimo atsisakymas daugeliui žmonių yra neįsivaizduojamas. Todėl sunku tikėtis, kad informacija degalinėse turės žymesnį poveikį, bet tai parodys tik moksliniai tyrimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()