Senstantis viršgarsinis strateginis bombonešis B-1B gali gauti naują hipergarsinį ginklą  (1)

„Rockwell B-1 Lancer“ pirmam skrydžiui pakilo 1974 metais. Šis viršgarsinis strateginis bombonešis buvo sukurtas greitiems branduoliniams smūgiams suduoti. B-1B versija, kuri naudojama iki dabar, buvo gaminama 1983-1988 metais. 1995 metais B-1B neteko branduolinio bombonešio vaidmens, tačiau dabar jis gali sulaukti naujo darbo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

B-1 kadaise buvo sukurtas pakeisti dviem bombonešiams - greitajam B-58 ir nuo 1952-ųjų naudojamam B-52. Tačiau dabar jis tarnauja vienose gretose su minėtu B-52, kuris gali sulaukti ir šimtmečio, ir aptakiuoju B-2.

B-1B 12 km aukštyje išvysto 1335 km/val. greitį. Tai jis pasiekia palenkęs sparnus atgal - šis lėktuvas pasižymi reguliuojamu strėliškumu. B-1B galėjo vykdyti greitas operacijas, skristi itin žemai ir labai greitai. Kadaise šie bombonešiai galėjo nešti atomines bombas, tačiau 1995 metais ši galimybė buvo pašalinta. O dabar B-1B gali įgyti naują funkciją - nešti hipergarsines raketas.

Jungtinių Valstijų Oro pajėgos norėtų apginkluoti B-1B bombonešius hipergarsinėmis AGM-183A raketomis. Na, bent jau tokia galimybė pradėta svarstyti. Manoma, kad senukas bombonešis galėtų nešti net 31 tokią raketą - kai kurios jos būtų bombonešio viduje, kitos - pritvirtintos išorėje. Žinoma, po sparnais pritvirtintos raketos paverstų B-1B lengviau pastebimu radarams, tačiau verta patyrinėti ir šią galimybę.

AGM-183A yra ypatingos hipergarsinės raketos. Paleista tokia raketa šauna į viršų. Pasiekusi numatytą aukštį ji pakeičia trajektoriją ir neria žemyn link taikinio. AGM-183A pasiekia didesnį nei 24 tūkstančių kilometrų per valandą greitį, todėl tampa nesustabdoma jokiomis egzistuojančiomis oro gynybos priemonėmis.

B-1B turi galimybę atakuoti raketomis. Visgi, reikėtų investicijų, kad šis bombonešis būtų pritaikytas būtent AGM-183A hipergarsinėms raketoms. Tačiau tuomet B-1B vėl taptų itin svarbiu ginklu JAV arsenale. Greitas ir manevringas bombonešis galėtų atakuoti strateginius priešlėktuviniais ginklais saugomus taikinius. Savo hipergarsinėmis raketomis jis taip pat galėtų atverti kelią B-52 ar kitiems lėktuvams, kurie atneštų paprastesnius, bet daugiau žalos padarančius ginklus.

Bet ar tokie pasvarstymais gali virsti realybe? Iš tikrųjų sunku to tikėtis. B-1B pamaina jau pakeliui - dar šį dešimtmetį prie JAV Oro pajėgų prisidės „Northrop Grumman B-21 Raider“. Su laiku jis pakeis visus tris JAV strateginius bombonešius. B-1B gali būti vienas iš tų, kurie bus pakeisti pirmiausia, mat pirmieji nusidėvėjimo požymiai jau matosi.

Pernai buvo nuspręsta nebenaudoti B-1B bombonešių itin žemiems greitiems manevrams, nes sunkūs tarnybos metai jau išvargino šių lėktuvų konstrukcijas. Tai ar šiam orlaiviui būtų patikėtas naujas vaidmuo? Galbūt, bet sunku to tikėtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(7)
(16)

Komentarai (1)