Per karantiną leido važinėti be techninės apžiūros, bet ar galios draudimas po avarijos?  ()

Vyriausybė nusprendė, kad karantino metu nustojus galioti techninei apžiūrai, vairuotojai gali eksploatuoti automobilius ir jos neturėdami. Visgi žinia vairuotojams palengvėjimo nesukėlė, tik dar vieną galvosūkį: kas nutiks, jei tokio automobilio vairuotojas sukels eismo įvykį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Algimantas Križinauskas, Transporto priemonių draudikų biuro direktorius, ramina: situacija yra kitokia nei mano daugelis vairuotojų.

„Pirmiausia reikėtų žinoti, kad nukentėjusiam žmogui draudimas atlygins visada. Nesvarbu, ar jo automobilis turi techninę apžiūrą, atlygins net tada, jei žmogus apskritai neturi draudimo poliso. Paprasčiau tariant, privalomasis draudimas yra orientuotas į nukentėjusių apsaugą“, – akcentavo pašnekovas.

Žinovas pabrėžė ir tai, kad nors įprastai įstatymais draudžiama eksploatuoti viešame eisme transporto priemones, kurios neturi civilinės atsakomybės draudimo ar kurių techninė apžiūra negalioja, techninės apžiūros turėjimas yra niekaip nesusijęs su civilinės atsaomybės draudimo galiojimu.

„Privalomojo draudimo įstatymas nurodo, kad draudikas turi teisę reikalauti sugrąžinti išmoką, susigrąžinti ją regreso tvarka, jeigu avarijos kaltininkas vairavo techniškai netvarkingą transporto priemonę, kai ją naudoti draudžia teisės aktai ir eismo įvykis įvyko dėl šios priežasties. Kitaip sakant, įstatyme niekas nekalba apie jokią techninę apžiūrą“, – aiškino specialistas.

Techninė būklė – ne techninė apžiūra

Kitaip tariant, pabrėžė A. Križinauskas, techninės apžiūros pažyma civilinės atsakomybės draudimo atveju yra ne itin reikšmingas faktas. Žinovas pateikė kelis pavyzdžius, aiškinančius, kodėl galioja tokia nuostata.

Pavyzdžiui, automobilis turi galiojančią techninę apžiūrą, tačiau sugedo jo stabdžių sistema. Vairuotojas, nepaisydamas fakto, kad tokią transporto priemonę draudžiama eksploatuoti eisme, išvažiavo ir sukėlė eismo įvykį.

„Jeigu transporto priemonė techniškai netvarkinga ir teisės aktai ją draudžia eksploatuoti, o be stabdžių tą daryti draudžiama, o žmogus ją naudoja ir sukelia avariją, ir jeigu eismo įvykis įvyko būtent dėl tos priežasties, kad neveikė stabdžiai, tuomet jokio skirtumo, ar automobilis turėjo techninę apžiūrą, ar neturėjo. Draudikas gali reikalauti regreso tvarka sugrąžinti dalį ar visą išmokėtą sumą“, – akcentavo pašnekovas.

Tačiau kas kita, jei eismo įvykis įvyko ne dėl to, kad naudojama transporto priemonė turi gedimą, su kuriuo ją eksploatuoti eisme draudžiama. Pavyzdžiui, sakė A. Križinauskas, neveikia automobilio valytuvai, o tokiu atveju važiuoti juo taip pat negalima. Visgi, pavyzdį pateikė pašnekovas, tokiu automobiliu sukeltas eismo įvykis įvyko gražią, saulėtą dieną, važiuojant sausu keliu, dėl to, kad buvo viršytas greitis.

„Tokiu atveju draudikas neįgyja teisės dėl to eismo įvykio atsiimti išmoką. Kodėl? Todėl, kad įstatymas sako, kad eismo įvykis turėjo įvykti dėl tos priežasties, dėl kurios automobilis buvo techniškai netvarkingas, o taip nebuvo. Tad peršasi klausimas – kuo čia dėta techninė apžiūra? Ogi niekuo“, – konstatavo A. Križinauskas.

Negarantuoja, kad nesuges

Žinoma, pabrėžė jis, techninė apžiūra yra reikalinga vairuotojams ir kitiems eismo dalyviams, kad būtų važinėjama tvarkingomis transporto priemonėmis, visgi jos galiojimas nereiškia, kad kažkuriuo metu nesuges valytuvai, stabdžiai ar kiti mazgai.

„Visiškai nesvarbu, ar žmonės turi techninę apžiūrą, jeigu yra sugedusi stabdžių sistema, neveikia valytuvai, yra kitų mazgų gedimų, įstatymų aktai nurodo, kad dalyvauti eisme jie negali. Antra vertus, įstatymai nurodo, kad eisme dalyvauti negalima ir neturint techninės apžiūros ar civilinės atsakomybės draudimo. Visgi, jeigu valstybė priima nuostatą, kad dėl nepaprastos padėties šalyje leidžiama eksploatuoti transporto priemonę jai neturint techninės apžiūros – viskas tvarkoje, tačiau draudimo atžvilgiu techninės apžiūros pažyma nėra kažkuo reikšminga“, – aiškino specialistas.

Pasak jo, reikėtų remtis įstatymais, kurie nurodo, kad jeigu eismo įvykis sukeltas ne dėl transporto priemonės techninių trūkumų, tokiu atveju draudikas neįgyja teisės susigrąžinti išmokos regreso tvarka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Dina Sergijenko
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()