Amerikiečiai kuria iš granatsvaidžio paleidžiamą droną - kam jo reikia?  (3)

M320 - povamzdinis granatsvaidis, kurį naudoja JAV, Kanados, Vokietijos ir dar kelių šalių pajėgos. Kaip supratote, šis ginklas šaudo granatomis ir yra montuojamas prie kitų ginklų. Tačiau dabar JAV Sausumo pajėgos galvoja šiek tiek praplėsti M320 funkcijų sąrašą - šis granatsvaidis galėtų paleisti ir droną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

GLAUS raidėmis (Grenade Launched Unmanned Aerial System) pažymėtas dronas - tai itin mažas elektrinis žvalgybos prietaisas su 850 mAh baterija. Cilindro formos dronas su užlenkiamomis propelerio mentimis tilptų į 40 mm M320 granatsvaidžio vamzdį. Paleistas jis galėtų kurį laiką rinkti žvalgybinę informaciją, kuri praverstų konkrečioms karių komandoms.

Reikalas tas, kad didieji žvalgybiniai dronai yra didžiuliai lėktuvai. Jiems paleisti reikia daug laiko ir pastangų. Mažesni žvalgybiniai dronai, įprastai paleidžiami iš rankų,vis tiek yra gana dideli, kartais juos tenka surinkti mūšio lauke. Tuo tarpu GLAUS būtų mažas ir pakankamai pigus žvalgybos prietaisas, kuris suteiktų siaurą, bet konkrečioms 3-5 karių grupėms reikalingą informaciją. Pavyzdžiui, kiek priešo karių slepiasi už pastato ar kokią techniką jie turi. Tiesa, GLAUS galėtų kur kas daugiau.

Vos paleistas GLAUS išskleistų sparnus ir propelerį. Droną valdytų karys - tam reikėtų specialaus pultelio, su ekranu, į kurį dronas ir transliuotų pastebimą vaizdą. GLAUS galėtų pakilti į didesnį nei 600 metrų aukštį ir galėtų skraidyti apie 90 minučių. O tada greičiausiai būtų pamirštas - drono susigrąžinimas nebūtų didelis prioritetas.

M320 granatsvaidis puikiai tinka tokiems darbams, nes pasižymi švelniu paleidimo mechanizmu. Įprastai granata ginklo vamzdį palieka maždaug 72 metrų per sekundę greičiu - lėčiau nei dažasvydžio šovinys. Toks paleidimo mechanizmas užtikrins, kad trapi GLAUS elektronika nebus pažeista ir dronas bus paleistas sėkmingai.

Na, bent jau tokia GLAUS koncepcija. Dronas dar nėra pagamintas ir išbandytas. Gali būti, kad po bandymų bus pastebėta, kad GLAUS negali susidoroti su nepalankiomis oro sąlygomis ar negali transliuoti tinkama vaizdo kokybe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (3)