JAV kariuomenė išbandė tiesiog įspūdingą, analogų pasaulyje neturintį 3D spausdintuvą - atspausdintos plieno detalės net 50% stipresnės už gautas liejimo ar štampavimo būdu  ()

Didžiuliu, itin sparčiu 3D spausdintuvu gaminami dideli, ultrastiprūs plieniniai komponentai ir ginklai JAV armijai. Aišku, jį galima panaudoti ir civiliniams tikslams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3D Systems iš Pietų Karolinos už $15 mln. sukurtu spausdintuvo prototipu atspausdinti objektus, kurių maksimalūs matmenys yra 1×1×0,6 m. Gamintojai vadina jį didžiausiu, sparčiausiu ir tiksliausiu kada nors sukurtu plieno spausdintuvu, kuriuo galima atspausdinti karinio transporto dalis, pavyzdžiui, liukus.

JAV armijai taip pat teko sukurti naują 3D spausdinimo „rašalą“.

 

„Labiausiai mus ribojo spausdinimo medžiagos žaliava,” sako Brandonas McWilliamsas iš JAV Armijos tyrimų laboratorijos (ARL). „Mums reikia spausdinti itin stiprias šarvuotas ar sutvirtintas dalis.”

McWilliamso komanda panaudojo nikelio lydinio plieną AF96 kuris buvo sukurtas bunkerius griaunančioms bomboms ir pritaikė jį spausdinimo metodui, užgeriami metalo milteliai sulydomi lazeriu.

„Nebuvome tikri, ar juo bus galima spausdinti,” sako McWilliamsas. „Nežinojome, ar pavyks išgauti tokias pat savybes. Tiesą sakant, mūsų buvo geresnės.”

3D-atspausdintos plieno detalės pasirodė esančios 50 procentų stipresnės už pagamintas iš tokio pat lydinio liejimo ar štampavimo būdu dėl kitokios atspausdinto plieno mikrostruktūros.

Spausdintuvo prototipas bus pradėtas naudoti šią vasarą. Finansuodama jo kūrimą, ARL tikisi praminti taką šiai technologijai ir ją komercializuoti, nes gamintojai norėtų ją naudoti, tačiau nedega noru skirti pinigų, kol bus įrodytas jos naudingumas.

Jei prototipas bus sėkmingas, plieninės detalės įprasta tvarka galėtų būti pradėtos spausdinti per ateinančius du ar tris metus, sako McWilliamsas. Tokie spausdintuvai taip pat gamins atsargines dalis šalia fronto linijos.

„Jau senokai prognozuojame, kad didelės organizacijos galėtų panaudoti šią technologiją tiekti nebegaminamus daiktus, gauti skaitmeninį inventorių ir apsaugoti savo tiekimo grandinę,” sako Connor Myant iš ICL. Galint atsispausdinti reikiamas dalis, lengviau taisyti seną ar nepalaikomą įrangą, sako jis.

David Hambling
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(54)
(2)
(52)

Komentarai ()