Šis Prancūzijos supertankas gali sunaikinti ir du priešo tankų būrius  (3)

Sovietams pradėjus gaminti naujesnės kartos tankus T-72 ir T-80, prancūzai priėmė sprendimą pakeisti savo naudojamus tankus „Char AMX-30“ į geresnių kovinių savybių kovos mašiną, kuri galėtų sėkmingai kovoti ir naikinti naujus sovietinius tankus, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„1980 metais Prancūzijos kariuomenė oficialiai priėmė sprendimą keisti AMX-30 ir per 5 metus buvo užbaigta techninė užduotis, o po metų – 1986 – oficialiai atskleistas naujo tanko pavadinimas „Leclerc“, Antrojo pasaulinio karo prancūzų generolo Philippe'o Leclerc'o de Hauteclocque garbei“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Anot jo, 1989 metais buvo pagaminti 6 tankų prototipai, o 1991 metais prasidėjo naujų tankų serijinė gamyba. „Tankus projektavo ir gamino Prancūzijos valstybinė įmonė „GIAT Industries“. Per 10 metų Prancūzijos kariuomenė iš šios įmonės užsakė 310 vienetų tankų, nors pradinis planas buvo 406. Toks plano ir realybės skirtumas vėliau stipriai finansiškai smogė „GIAT Industries“, – pasakoja karininkas.

Tačiau, jo teigimu, tai rodo kaip brandus prancūzų požiūris į kariuomenės užsakymus stirpiai skiriasi nuo postkomunistinių valstybių požiūrio. „Pavyzdžiui Lenkijos kariuomenė privalo pirkti iš savo industrijos tiek, kad industrija apsimokėtų – nesvarbu ar tai atitinka karių poreikius. Prancūzijos – senos demokratijos – požiūris kitoks: perkama tiek, kiek reikia kariuomenei. Gamintojas pats rizikuoja, ir jam rizika arba atsiperka, arba ne“, – teigia D.Antanaitis.

Jis aiškina, kad užsakymų trūkumą kažkiek buvo bandoma užglaistyti užsienio kontraktais, bet ir čia prancūzai patyrė fiasko. Vienas iš Jungtinių Arabų Emyratų – Abu Dabis – užsakė dar 436 „Leclerc“ tankus. Tačiau ir tai neužtikrino modelio projektavimo bei gamybos išlaidų atsiperkamumo.

Ginkluotės entuziastas pasakoja, kad naujas prancūzų tankas gavo naują 120 mm lygiavamzdę standartinę NATO patranką, kuri gali šaudyti visais NATO standartiniais sviediniais didesniu nei 3 km nuotoliu. „Tarp tokių sviedinių – ir nusodrinto urano šarvamušiai bei APFSDS (angl. armour-piercing, fin-stabilized, discardin-sabot) sviediniai, kurie iš principo yra labai kieto metalo strėlė, kuri persmeigia tanko taikinio šarvą pasinaudodama vien savo kinetine energija“, – teigia atsargos majoras.

Kartu su patranka, tankas turi 12,7 mm ir 7,62 mm kulkosvaidžius. Tačiau, pagal poreikį, ši ginkluotė gali būti padidinta keičiant 120 mm patranką į 140 mm pabūklą. „Atnaujinta ugnies valdymo sistema COTAC dar labiau patobulėjo ir padidino tanko taikymosi bei pataikymo galimybes bet kokiomis oro sąlygomis ar paros metu“, – pastebi D. Antanaitis.

Pasako jo, skirtingai nuo kitų NATO tankų, „Leclerc“ panaudotas automatinis patrankos užtaisymas, ir tai leido ne tik sumažinti įgulą iki 3 karių, bet ir padidino tanko greitošaudą: pasinaudojant COTAC ugnies valdymo sistema, „Leclerc“ įgula per 35 sekundes gali nukauti 6 priešo tankus. Tai yra, vienas „Leclerc“ gali sunaikinti du priešo tankų būrius. „Savo efektyvumą šie tankai įrodė ir pratybose Lietuvoje kur vykdė operacijas kartu su Bundeswehro „Leopardais“ bei mūsų kariais“, – prisimena karys.

„Leclerc“ – beveik 10 metrų ilgio ir 2,5 metro aukščio kovos mašina. Tanko svoris – 56 tonos – rodo, kad tanko šarvai gerokai lenkia atitinkamų rusiškų tankų šarvavimo lygį. Visą šį svorį energija aprūpina 8 cilindrų dyzelinis variklis SACM V8X-1500, išvystantys 1500 AG galią. Abu Dabiui gaminti „Leclerc“ varomi vokiškais MTU 883 V-12 dyzeliniais varikliais, išvystančiais tą pačią 1500 AG galią.

„Tankų vystymas bei gamyba yra labai brangi, – teigia D.Antanaitis. – Tuo savo kailiu patyrė ir prancūzai. Nors „Leclerc“ ir puikus tankas, kurio galimybės gerokai viršija bet kokio šiuolakinio rusiško tanko galimybes, tačiau nepakankamas užsakymų kiekis sudavė stiprų smūgį „GIAT Industries“ finansams.

Karys pripažįsta, kad tikėtina, jog „Leclerc“ yra paskutinis prancūzų tankas.

„Pasaulio ginkluotės industrija persiorientuoja į dar labiau sudėtingesnes ir efektyvesnes technologijas. O jų vystymui būtinas kelių ar keliolikos įmonių – ar net valstybių – dalyvavimas. Todėl Prancūzija kartu su Vokietija vysto ateities tanko projektą, kuris iš esmės skirsis nuo dabar naudojamos technikos. Prie šio projekto gali prisijungti ir kitos valstybės, taip padidindamos ateities tanko efektyvumą bei savo karinio mokslinio potencialo vystymą. Ir tai yra puiki proga mūsų mokslininkams prisijungti prie šio projekto – o valstybei ateityje uždirbti iš naujausios kartos tanko pardavimų bei užtikrinti mūsų kariuomenės aprūpinimą įrankiais gebančiais kariauti ne praeities, o ateities karus“, – apibendrina atsargos majoras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(5)
(14)

Komentarai (3)