Tokius automobilius bandė drausti įstatymais: kas tie „Lowrideriai“ ir kaip jie atsirado? (Video)  ()

„Lowrider“ stiliui priskiriami perdaryti ir pažeminti automobiliai, kurie dažniausiai būna patobulinami pagal kiekvieno poreikius. Stiliaus esmė – kuo žemesnis ir, dažniausiai, kuo margesnis automobilis. Taigi kas tie „Lowrider'iai“ ir kaip jie atsirado?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio stiliaus ištakos prasideda 1940 m. viduryje Los Andžele, Kalifornijoje. „Lowrider'ių“ tikslas – važiuoti kaip tik įmanoma lėčiau. Ne veltui jų šūkis skamba taip: „Žemai ir lėtai!“.

Terminas „Lowrider“ skirtas ne visiems automobiliams, kurie yra žeminti. Kodėl taip? „Lowrider'iu“ visada gali būti tik žemintas automobilis, tačiau ne visi žeminti automobiliai yra priskiriami „Lowrider“ klasei.

Tiesa, „Lowrider'iais“ vadinami ne tik automobiliai, tačiau ir jų vairuotojai.

Ką pakeisdavo automobiliuose?

Iš pradžių Amerikoje gyvenantys meksikiečių jaunuoliai naudodavo pažemintus blokus, Z formos pažemintus rėmus, pjaustydavo amortizatoriaus spyruokles bei pažemindavo ašis.

„Lowrider'ių“ judėjimo metu automobiliai būdavo pertvarkomi taip, kad galėdavo įgauti ir naujų naudojimo paskirčių. O įkvėpimo piešiniams savininkai semdavosi iš meksikiečių kultūros.

Dažniausiai jie būdavo perdažyti sudėtingais, spalvingais piešiniais. Automobiliai apaunami padangomis su baltais apvadais, kurios apgaubia ir ratlankius su stipinais. Šių automobilių ratlankiai gali būti nuo 33 cm. skersmens.

Bandė drausti įstatymais

Tokie pokyčiai patiko ne visiems. Todėl 1958 m. Sausio 1-ąją JAV įsigaliojo įstatymas, kuriuo numatyta, kad automobiliai negali būti žemesni nei ratlankio apačia – taip modifikuoti automobiliai pradėti laikyti nelegaliais.

Tačiau automobilių mėgėjams fantazijos netrūko ir Ronas Aguirre'as sugalvojo, kaip įveikti šį draudimą.

Hidraulinio siurblio ir vožtuvų pagalba vieno mygtuko paspaudimu, prireikus, automobilį galima būdavo pakelti arba nuleisti. Taigi bet kada automobilis galėdavo tapti legaliu eismo dalyviu.

1958 metais pasirodžiusi „Chevrolet Impala“ iš karto pritraukė „Lowrider'ių“ dėmesį – X formos rėmas buvo puikiai tinkamas automobilio „pritraukimui prie žemės“ bei hidraulinės sistemos modifikacijoms. O 1960-1975 metais tam buvo pritaikyti ir „General Motors“ X formos rėmai, hidraulinės sistemos, dažų purškimas bei pradėtas modernusis „Lowrider“ etapas.

Šie automobiliai puikuodavosi ir tokių atlikėjų kaip Dr. Dre, Snoop Dogg muzikiniuose vaizdo klipuose.

Didžiausias tokių automobilių pakilimas buvo 1970-aisiais. O dabar šiame stiliuje susipina daugybė kultūrų, automobilių perdarymo būdų bei vizualinių sprendimų ir jis gyvuoja iki šiol.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(7)
(7)

Komentarai ()