To dar nėra buvę - Singapūro teismo sprendimu „Zoom“ programėlė panaudota mirties bausmei paskelbti  ()

„Zoom“ konferencinių vaizdo pokalbių programa stipriai išpopuliarėjo COVID-19 pandemijos metu. Daugybė žmonių dirba iš namų, į mokyklas neina vaikai, o ir studentai lieka namuose. „Zoom“ naudoja ir šeimos, kurios stengiasi nelankyti vyresnių giminaičių. Tačiau visai ką tik ši programa buvo panaudota labai neįprastam darbui atlikti - Singapūro teismas ją panaudojo bausmei paskirti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Punithanas Genasanas, Malaizijos pilietis, 2011 metais pasirūpino 28,5 kg heroino siunta į Singapūrą. Singapūras į tokią veiklą žiūri labai rimtai - bet kokie narkotikai šioje šalyje gali reikšti mirties bausmę. 2016 metais Genasanas buvo išsiųstas į Singapūrą, kur galiausiai buvo nuteistas. Ir dabar per „Zoom“ pokalbį išgirdo Aukščiausiojo teismo paskirtą bausmę.

Vaizdo konferencijoje dalyvavo Genasanas, jo advokatai ir, žinoma, teisėjai. Kaltinamojo teisininkai neprieštaravo tokiam bausmės išklausymo būdui. O ką jie galėjo padaryti? Singapūras išgyvena antrąją COVID-19 pandemijos bangą, todėl visi stengiasi laikytis atstumo. Tokių darbų ilgam nesustabdysi, nes galiausiai jie susikaups į neįveikiamą krūvą. Taigi, Genasanas savo nuosprendžio sulaukė žiūrėdamas į ekraną - „Zoom“ vaizdo konferencijoje pirmą kartą paskelbtas mirties nuosprendis.

„Zoom“ naudojama daug kam, tačiau manoma, kad tai - pirmasis atvejis, kuomet ši vaizdo pokalbių paslauga buvo panaudota tokiam tikslui. Tačiau prieštaraujančių nebuvo.

Įdomu tai, kad Singapūro mokytojams neleidžiama naudoti „Zoom“ programos, nes programišiai (dažnai tų pačių mokytojų mokiniai) įsigudrino nekviesti įsibrauti į pokalbius ir juose demonstruoti pornografinius ar labai žiaurius vaizdus. „Zoom“ negali naudoti ir „Google“, „SpaceX“ bei kelių kitų kompanijų darbuotojai ir Niujorko valstijos mokytojai.

Pandemijos viršūnėje, balandžio 20 dieną, Singapūras paskelbė apie 1426 naujus COVID-19 atvejus šalyje užfiksuotus per vieną dieną. Netrukus ši banga nuslūgo, tačiau gegužės viduryje per dieną vėl fiksuota daugiau nei po 800 naujų atvejų. Kita vertus, Singapūras vis tiek tvarkosi neblogai. Beveik 6 milijonus gyventojų turinčioje šalyje iš viso užfiksuota apie 30 tūkstančių COVID-19 atvejų ir tik 22 mirtys. Kadangi Singapūras yra Azijoje ir palaiko glaudžius ekonominius ryšius su kitomis regiono valstybėmis, teigiama, kad tokie rezultatai - greito reagavimo, aukštos socialinės atsakomybės ir puikių higienos standartų rezultatas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()