Fizinis sunaikinimas prieš programinį išvalymą - kuo skiriasi šie duomenų atsikratymo būdai ir kuris geresnis?  (1)

Technologijos sparčiai vystosi. Geras naujas kompiuteris per keletą metų tampa atgyvena. Jūs savo seną kompiuterį galbūt parduodate ar išmesti, o štai korporacijos ir valstybinės institucijos juos naikina. Kodėl? Ir kodėl specializuota programinė įranga tai gali pakeisti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl seni kompiuteriai yra naikinami?

Įsivaizduokite situaciją. Dirbate inžinieriu laivų statykloje. Įmonė gauna pelningą valstybinį užsakymą sukurti ypatingą karinį laivą. Jūs modeliuojate įvairias laivo sistemas, rūpinatės jų planu bei efektyvumu. Praeina keletas metų, laivas pastatytas, o jūsų kompiuterį laikas pakeisti nauju. Kaip manote, ar būtų protinga jį parduoti?

Korporacijų kompiuteriai saugo komercines paslaptis, valstybės institucijų - įvairius jautrius duomenis. Pažvelkite į šį vaizdo įrašą - jame užfiksuotas naujas bandomas orlaivis. Gamintojas nusprendė uždengti ypatingai svarbius mazgus (šiuo atveju - propelerių pasukimo mechanizmą). Tačiau kažkur „Bell“ kompiuteriuose yra detalūs šių mazgų brėžiniai:

Be to, daugybės organizacijų kompiuterių savyje turi ir asmeninius klientų duomenis. Jų nutekėjimas baigtųsi teismais, kurie sukeltų milžiniškus nuostolius, susijusius su ieškiniais ir stipriai nukentėjusia organizacijos reputacija. Taigi, dažniausiai korporacijos ir valstybinės institucijos savo seną kompiuterinę įrangą naikina - taip pigiau, nei bandyti ją parduoti.

„Bet juk taip nebūna - kas parduotų kompiuterį su jautria informacija?“ Būna. Kovą vienas Vokietijos kariuomenės kompiuteris „Ebay“ platformoje buvo parduotas už 90 eurų. Jame buvo karinių paslapčių. 2010 metasi vienas britų karininkas savo seną nešiojamą kompiuterį tiesiog išmetė. Kažkas jį surado ir pardavė už 19 svarų. Jame taip pat buvo karinių paslapčių, kurios rimtai galėjo pakenkti Afganistane tarnaujantiems kariams.

Manote, kad lengvai galite įsigyti seną kompiuterį, kuris buvo naudojamas „Audi“, IBM, „Microsoft“, „Boeing“ gamyklose? Absoliuti dauguma jų yra sunaikinami. Bet dabar fiziniam kompiuterių ir pavienių laikmenų naikinimui jau yra alternatyva.

Fizinis sunaikinimas prieš programinį laikmenų išvalymą

Kompiuterius įmanoma išvalyti pasitelkus specializuotą programinę įrangą. Štai „WipeDrive Enterprise“ programa, išleista „WhiteCanyon Software“ bendrovės, naudoja kelias ypatingas duomenų trynimo sekas, kad duomenys būtų visiškai pašalinti be šansų juos atkurti.

Reikalas tame, kad paspausti „Delete“ nepakanka - tai tiesiog pažymi tuos failus kaip nereikalingus. Jie niekur nedingsta tol, kol toje kietojo disko vietoje neįrašoma kas nors naujo. Kitaip tariant, ir ištrintus failus įmanoma atkurti. „WipeDrive Enterprise“ pasirūpina, kad tai taptų neįmanoma. Šia programa pasitiki IBM, „Sony“, „Pepsico“, „Marriott“ ir kiti verslo gigantai. Jos metodai atitinka DoD 5220.22-M standartą, kuris tenkina ir JAV Vyriausybės institucijas.

Tai kokiais privalumais pasižymi programinis laikmenų išvalymas ir fizinis techninės įrangos sunaikinimas?

Programinio laikmenų išvalymo privalumai:

Tai yra žalesnis duomenų sunaikinimo metodas. Jis nesukuria fizinių atliekų, o seną techninę įrangą dar galima panaudoti.

Taip su duomenimis tvarkytis pigiau. Gali atrodyti, kad fizinis naikinimas yra labai pigus, tačiau seną techninę įrangą reikia transportuoti, sumokėti už jos naikinimą ir perdirbimą. „WipeDrive Enterprise“ yra mokama programa, bet ją galima naudoti vietoje, tiesiai pačiame biure, o išvalytą įrangą dar galima parduoti.

Mažesnė klaidos ar priešiškos veiklos rizika. Ar pasitikite žmonėmis, kurie surinks seną techninę įrangą, ją transportuos ir naikins? O kas jei koks kietasis diskas dings kieno nors kišenėje? Specializuotos programos veikia patikimai, o patį procesą galima stebėti labai tiksliai ir paprastai.

Taupomas laikas. „WipeDrive Enterprise“ gali vienu metu valyti kelis prietaisus. Jų nereikia pervežti į naikinimo centrą, todėl duomenimis galima atsikratyti greičiau. Be to, šio proceso nebūtina kruopščiai planuoti - programa yra visada pasiruošusi darbui, o štai pramoniniai smulkintuvai ne visada yra prieinami.

Bet, žinoma, ir fizinis laikmenų sunaikinimas turi savų privalumų, tik jų yra gerokai mažiau:

Universalumas. Nors programinis laikmenų išvalymas gali būti greitesnis, viskas priklauso nuo turimų prietaisų skaičiaus. Jei reikia išvalyti daugybę skirtingų laikmenų, pramoninis smulkintuvas gali veikti greičiau. Juk į jį vienu metu galima suversti ir kompiuterius, ir pavienius kietuosius diskus, ir USB raktus, ir kompaktinius diskus, ir net popierinius dokumentus.

Fiziniam naikinimui nereikia, kad prietaisas veiktų. Dažnai kompiuteriais atsikratoma tada, kai jie nebeveikia. Tai nereiškia, kad iš jų kietųjų diskų nebeįmanoma išgauti informacijos, todėl jų negalima tiesiog išmesti. Norint išvalyti kietąjį diską programa, tektų jį perkelti į veikiantį kompiuterį, o kartais gali nepadėti ir tai. Tuo tarpu smulkintuvui nerūpi, ar prietaisas veikia.

Nemaža dalis prietaisų vis tiek atsiduria smulkintuvuose. Nors programinis laikmenų išvalymas aplinkai yra draugiškesnis, tai yra tiesa tik tada, kai išvalytus prietaisus dar galima panaudoti. Jei jie nėra perduodami į naujas rankas, dažniausiai jie vis tiek keliauja į smulkintuvus, kad būtų perdirbti.

Maždaug tiek. Programinis laikmenų išvalymas yra saugesnis, patogesnis, greitesnis, ekonomiškesnis ir ekologiškesnis būdas tvarkytis su senais duomenimis. „WipeDrive Enterprise“ siūlo patogų sprendimą, kuriuo jau pasiki daugybė korporacijų ir valstybinių organizacijų. Nors fizinio kompiuterinės įrangos naikinimo „WipeDrive Enterprise“ ar kitos panašios programos tikrai neišstums, daugeliu atveju tai yra tiesiog geresnis sprendimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(4)
(1)

Komentarai (1)