To reikėjo laukti daugiau nei 130 metų – JAV energetikos sektoriuje įvyko svarbus pokytis  (1)

JAV Energetikos informacijos administracija (EIA) paskelbė praėjusių 2019 metų JAV energetikos sektoriaus apžvalgą ir čia turime labai įdomią, istorinę naujieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pažymi „Power Engineering“, 2019 m. JAV metinis energijos suvartojimas iš atsinaujinančių energijos šaltinių viršijo anglies suvartojimą. Tai yra pirmas kartas, kai taip nutinka daugiau nei per 130 metų.

EIA ataskaitoje tvirtinama, kad link to buvo einama visą pastarąjį dešimtmetį, kurio metu nuosekliai mažėjo anglies sunaudojimas ir augo iš atsinaujinančių energijos išteklių gaunamos energijos suvartojimas.

Pavyzdžiui, palyginus 2019-ųjų rezultatus su 2018-aisiais, anglies suvartojimas krito beveik 15 proc., o atsinaujinančių išaugo 1 proc.

Čia svarbu pažymėti, kad EIA visus energijos šaltinių rezultatus konvertavo į vadinamuosius Britanijos šiluminius vienetus – Btu. Tai leidžia adekvačiai tarpusavyje palyginti skirtingas energijos rūšis.

Kokie JAV energetikos sektoriaus rezultatai?

Taigi, 2019-aisiais JAV suvartojamos anglies kiekis mažėjo 6-us metus iš eilės ir pasiekė 11,3 kvadrilijonus Btu. Tai yra žemiausias lygis per pastaruosius 42 metus. Iš dalies taip nutiko dėl padidėjusių gamtinių dujų suvartojimo rodiklių elektros energijos sektoriuje.

Tuo tarpu bendras energijos iš atsinaujinančių energijos šaltinių suvartojimas JAV augo 4-us metus iš eilės ir pasiekė įspūdingą 11,5 kvadrilijonų Btu kiekį.

Čia verta pažymėti ir tai, kad ilgai dominavusi hidroenergija užleido prizinę vietą vėjo jėgainėms. Jos pagamino daugiau elektros energijos nei visos JAV hidroelektrinės.

Šiandien atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminama energija naudojasi kiekvienas JAV sektorius. Pagamintos energijos pasiskirstymas atrodo taip: 56 proc. elektros energijos sektoriuje, 22 proc. pramonėje, 12 proc. transporto sektoriuje, 7 proc. gyvenamųjų ir 2 proc. komercinių pastatų sektoriuose.

Anksčiau anglis taip pat buvo naudojama visuose šiuose sektoriuose, bet šiandien ji dažniausiai naudojama elektros gamybai. 90 proc. anglies sunaudojama gaminant elektros energiją, tačiau ir čia stebimas nuolatinis anglies sunaudojimo mažėjimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(33)
(6)
(27)

Komentarai (1)