Kodėl Kinija vis dar naudoja šį Pirmojo pasaulinio karo laikų ginklą?  ()

Kinijos kariuomenė, oficialiai vadinama Liaudies išsilaisvinimo armija, vis dar naudoja liepsnosvaidžius. Šie per Pirmąjį pasaulinį karą pasirodę ginklai daugelyje šalių jau seniai yra pamiršti. Tai kodėl kinai juos vis dar naudoja? Ir ar jie nėra uždrausti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos pajėgos liepsnosvaidžius ėmė naudoti Pirmojo pasaulinio karo metais. Tai - degantį skystį purškiantys ginklai, įprastai naudojami bunkeriams išvalyti. Liepsnosvaidžiai plačiai naudoti per Antrąjį pasaulinį karą, amerikiečiai juos naudojo ir Vietnamo bei Korėjos karuose. Tačiau aštuntojo dešimtmečio pabaigoje šie senoviniai ginklai jau buvo dažniau paliekami arsenaluose. Ir dabar jie naudojami itin retai.

Daug kas spėja, kad liepsnosvaidžiai yra uždrausti. Galima svarstyti, kad liepsnosvaidžiai - tai nereikalingas kančias sukeliantys ginklai, todėl juos draudžia Ženevos konvencijos. Tačiau šis klausimas plačiau atvertas nebuvo - liepsnosvaidžiai konkrečiai konvencijose neminimi. Juolab, kad šalys vis dar naudoja kitus liepsną sėjančius ginklus, įskaitant ir termobarines bombas. Tiesiog liepsnosvaidžiai sunkiai įsilieja į šiuolaikinės karybos strategiją.

Liepsnosvaidis yra veiksmingas 50-70 metrų atstumu. Tai - labai nedidelis atstumas ir įprastais ginklais galima pašalinti šią artėjančią grėsmę. Be to, kas nori lakstyti su ginklu, kuris nėra tinkamas nei itin artimai, nei itin tolimai kovai? Degaus skysčio pilnas kanistras ant nugaros karo sūkuryje irgi nenuteikia labai maloniai.

Galiausiai, liepsnosvaidis buvo pakeistas geresniais ginklais. Dabar bunkeriai yra naikinami raketomis ir bombomis. Mūšiuose miestuose pastatai yra atakuojami ir griaunami, o ne valomi liepsnosvaidžiais. Tai yra senas ir ne toks jau naudingas ginklas.

Tačiau praeitą mėnesį Kinijos kariuomenė išplatino nuotraukas, kuriose - liepsnosvaidžio pagrindų mokomi kariai. Tas liepsnosvaidis - sovietinio LPO-50 kopija, vadinama „Type 74“. Šis ginklas 2-3 sekundes gali čirškinti taikinius, esančius už 40-50 metrų. Nuotraukose matoma, kad taikinys turi žmogaus siluetą.

Tai kodėl Kinija vis dar naudoja liepsnosvaidžius? Tikriausiai šis ginklas nebebus naudojamas labai ilgai. Kol kas jis paliekamas labai specifinėms misijoms. Pavyzdžiui, kariaujant salose liepsnosvaidžiu galima šalinti augmeniją. Arba naikinti įvairias inžinerines konstrukcijas, kurias sprogdinti būtų netikslinga. Galiausiai, šis ginklas gali būti naudojamas ir širšių lizdams naikinti. 2013 metais Kinijos kariuomenė sunaikino milžinišką širšių lizdą - šiam darbui buvo pasitelktas liepsnosvaidis.

Ar liepsnosvaidžių reikia ir JAV bei kitoms kariuomenėms? Na, tikriausiai, kad ne. Tačiau JAV liepsnosvaidžius legaliai gali turėti ir piliečiai. Taigi, jei prireiktų sunaikinti kokį širšių lizdą, tam nereikėtų kariuomenės pagalbos.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(6)
(5)

Komentarai ()