Išmanieji laikrodžiai galės atpažinti „Covid-19“ dar prieš pasirodant simptomams - unikalus „Garmin“ ir Stanfordo mokslininkų projektas  ()

Stanfordo sveikatos priežiūros srities inovacijų laboratorija pradėjo tyrimus, skirtus išmaniųjų laikrodžių kūrimui. Išmaniuosius laikrodžius norima naudoti infekcinių ligų pradžios nustatymui – jie leistų atpažinti ligą dar prieš pasireiškiant fiziniams ligos simptomams. Mokslininkai daro prielaidą, kad išmanieji laikrodžiai galėtų būti naudojami duomenų, pavyzdžiui, širdies ritmo, miego kokybės, veiklos intensyvumo ir kt., apdorojimui bei analizei. Šie duomenys parodytų bendrą žmogaus sveikatos būklę ir iš dalies padėtų laiku nustatyti ligą. Tai įtakos galėtų turėti ir tokių ligų kaip Covid-19 plitimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minėta prielaida pagrįsta Stenfordo medicinos mokyklos profesoriaus ir genetikos katedros vedėjo, mokslų daktaro Michaelio Snyderio atliktais tyrimais. Jais nustatyta, kad specifiniai širdies ritmo svyravimai gali būti ligos požymis dar nepasireiškus kokiems nors simptomams. Iki tol, kol pasireiškia šie simptomai, asmuo gali būti užsikrėtęs ir pavojų kelti kitiems žmonėms. Todėl laiku gauta informacija gali būti labai naudinga ir panaudota siekiant sulėtinti ir sustabdyti infekcinių ligų plitimą. Dabar vyksta tyrimai ir visi, nešiojantys išmanųjį laikrodį, gali kreiptis bei sudalyvauti tyrime taip prisidėdami prie jo vykdymo. Papildoma informacija: https://innovations.stanford.edu/wearables.

Savo tyrimams Michaelis Snyderis naudoja „Garmin“ išmaniųjų laikrodžių sukauptus duomenis – pagal juos galima aiškiai nustatyti ir analizuoti širdies ritmą. Tyrimo dalyvių duomenys apdorojami anonimiškai. Dalyvaujant tyrime, reikia užpildyti anketą apie savo sveikatos būklę. Panaudodama šiuos duomenis, Michaelis Snyderis ir jo tyrimų grupė sukurs naujus algoritmus, suteikiančius galimybę nustatyti ligos pradžią. Snaiderio teigimu, tai, kaip greitai bus sukurti ir išbandyti algoritmai, priklausys nuo dalyvių, kurie įsitrauks į tyrimą, skaičiaus.

Iš esmės „Garmin“ išmanieji laikrodžiai nėra skirti ligų ar žmogaus sveikatos būklės tyrimui ar diagnozavimui. Tačiau tam, kad mokslininkai rastų būdus, kaip panaudoti nuskaitytus duomenis stabdant ligų ir virusų plitimą, asmenis, nešiojančius išmaniuosius laikrodžius, kviečiame sudalyvauti tyrime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()