Tyrimai atskleidė stulbinamą dalyką: pasitelkus „Lamphone“ technologiją - svetimų pokalbių galima pasiklausyti per pačią paprasčiausią lemputę  (3)

Ben Gurion universiteto (Izraelis) tyrėjai sukūrė būdą atkurti pokalbį, stebint paprasčiausią lemputę. Technologiją jie pavadino „Lamphone“. Jos principas pagrįstas tuo, kad garso bangos virpina lempučių kolbas, sukeldamos mikroskopinius šviesos svyravimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palubėje kabanti lempa veikia ir kaip diafragma, kurios paviršiumi plinta garso bangų kaskados, ir kaip moduliatorius, transformuojantis garso bangų virpesius į vos pastebimus šviesos pokyčius. Taip specialiųjų tarnybų arsenale atsirado dar viena pasiklausymo priemonė.

Pasak tyrėjų, norint pasinaudoti „Lamphone“, tereikia nešiojamojo kompiuterio, teleskopo, mikrofono ir distancinių elektrooptinių jutiklių, pakeičiančių šviesą elektros signalu.

Norėdami patikrinti savo įrenginį, tyrėjai surengė bandymą ant pėsčiųjų tilto, už 25 metrų nuo biuro trečiame komercinio pastato aukšte. Jų taikiniu tapo paprasta 12 vatų LED lemputė, kurią stebėdami, jie sugebėjo atkurti biure skambančią muziką ir žmonių pokalbį.

Tam jie panaudojo tris skirtingo lęšių diametro – 10, 20 ir 35 centimetrų – teleskopus ir kiekvienam stebėjimo seansui montuodavo teleskopuose elektrooptinius jutiklius. Iš kiekvieno analoginio-skaitmeninio keitiklio tyrėjai gaudavo informaciją apie lemputės vibracijas, o paskui apdorodavo ją specialiu algoritmu. Taip jie gavo Trumpo kalbos įrašą, kurį sugebėjo atpažinti Google Speech-To-Text API ir Beatles dainą „Let It Be“, kurią sugebėjo nustatyti Shazam programėle.


www.techcult.ru

(49)
(2)
(47)

Komentarai (3)