„Spotify“ apskundė „Apple“ - Europos Komisija pradeda net kelis tyrimus, kurie „Apple“ gali atnešti naujas sankcijas  ()

Už konkurencijos įstatymų vykdymą Europos Sąjungoje (ES) atsakinga Europos Komisija antradienį pradėjo kelis antimonopolinius tyrimus dėl JAV technologijų milžinės „Apple“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš šių tyrimų pradėtas dėl „Spotify“ Komisijai pateikto skundo, kuriame Švedijos muzikos transliavimo internetu milžinė išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintoją kaltina nesąžiningu savo programėlių parduotuvės naudojimu.

Komisija taip pat pradėjo išsamų tyrimą dėl „Apple Pay“, kilus nuogąstavimams, jog ši sparčiai auganti mokėjimo sistema, kuria paprasta naudotis, stumia iš rinkos konkurentus.

Šie tyrimai reiškia, kad ES vėl nukreipė žvilgsnį į „Apple“ praėjus ketveriem metams po to, kai Briuselis nurodė Kalifornijos milžinei grąžinti 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių už antimonopolinių įstatymų nesilaikymą.

„Spotify“ 2019 metais pateikė oficialų skundą, kuriame apskundė „Apple“ taikomus apribojimus programoms, kurios parduotuvėje „App Store“ nenaudoja „Apple“ mokėjimo sistemos.

„Apple“ iš įmonių, kurios naudoja jos programėlių parduotuvę, ima maždaug 30 proc. mokestį, o tai, pasak „Spotify“, yra sąžiningos konkurencijos taisyklių pažeidimas.

„Panašu, kad „Apple“ ėmėsi sargo vaidmens, kalbant apie programų ir turinio platinimą populiarių „Apple“ prietaisų vartotojams“, – sakoma už konkurenciją atsakinga EK narė Margrethe Vestager.

„Privalome užtikrinti, kad „Apple“ taisyklės neiškreiptų konkurencijos rinkose, kuriose gamintoja konkuruoja su kitų programų kūrėjais, pavyzdžiui, pasitelkdama savo muzikos transliavimo paslaugą „Apple Music“ ar su „Apple Books““, – pridūrė ji.

M.Vestager taip pat pradėjo platų tyrimą dėl „Apple Pay“, nes institucijos nerimauja, jog įmonė gali perimti vadovaujančią iniciatyvą klestinčiame versle.

Sukurta 2014 metais, „Apple Pay“ leidžia „iPhone Pay“ vartotojams atsiskaityti parduotuvėse prilietus mobilųjį telefoną ar kitą įrenginį prie terminalų, kurie šiuo metu naudojami atsiskaitant kredito ir debeto kortelėmis.

Visgi kiekviena įmonė, norinti, kad jos technologijos būtų naudojamos „iPhone“ prietaisuose – ar tai būtų bankas, ar Londono metro sistema, – privalo sumokėti.

„Apple Pay“ tam tikrą mokestį. „Apple“ tvirtai atmetė kaltinimus ir išsakė kritikos konkurentėms.

„Labai nuvilia tai, kad Europos Komisija klauso nepagrįstų kelių bendrovių skundų, kurios tiesiog nori nemokamo pasivažinėjimo ir nenori žaisti pagal tas pačias taisykles, kaip ir visos kitos“, – sakoma „Apple“ pranešime.

„Nemanome, kad tai teisinga – norime išlaikyti vienodas sąlygas, kuriose būtų naudingos kiekvienam, kuris yra kupinas ryžtas ir turi puikių idėjų“, – pridūrė bendrovė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()